Sú ľahučké, zlatisté, vláčne a doslova sa vám rozplývajú v ústach. Profiterolky s krémom chantilly, čiže keď to zjednodušíme – veterníčky naplnené sladkým šľahačkovým krémom a preliate pravou čokoládou.
Mimochodom, na poliatie profiteroliek použite horkú čokoládu, ktorá s jemným pečivom vytvorí výrazný kontrast, radí čokoládový expert z Londýna Bill McCarrick. Práve to spojenie nadýchaných veterníčkov, sladkastého krému a horkej čokolády tvorí božskú kombináciu.
Francúzske profiteroles sú obľúbené nielen v krajine galského kohúta, ale aj v USA, či Taliansku. Plnky sú rôzne, niekde dávajú aj vanilkovú zmrzlinu. Polievajú sa čokoládou alebo sa len posypú cukrom.
Tie pravé francúzske sú známe aj pod názvom choux à la crème (šu a la krém). Pochutnávali si na nich už na dvore kráľovnej Kataríny Medicejskej v 16.storočí. Profiterolky nechýbali na svadbách, na stoloch počas rôznych sviatkov, cez Vianoce ap. Možno povedať, že boli predchodkyňou dnešných našich veterníkov, len v menšej verzii.
Recept na profiterolky s krémom chantilly
Pri tomto recepte nepotrebujete žiadne špeciálne prísady. Pripravte si však cukrárske vrecko s asi 5 mm hviezdicovou špičkou. Toto množstvo surovín vám vystačí na asi 25 kúskov. Dobrá rada – veterníčky hneď po upečení popichajte, aby z nich unikla para, a zostanú krehké a chrumkavé.
SUROVINY
- 70 g hladkej múky (vhodnej na kysnuté pečivo)
- 150 ml plnotučného mlieka
- 70 g soleného masla
- 3 vajcia
Na krém chantilly
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 30 g práškového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu
- 90 ml plnotučného mlieka
- 90 g nahrubo nasekanej kvalitnej horkej čokolády (najmenej 70 % kakaovej sušiny)
- 30 g nesoleného masla
POSTUP
Rúru si zatiaľ zohrejte na 190 °C a väčší plech vyložte papierom na pečenie.
Do väčšej misky preosejte múku. Sito držte vyššie, aby sa prevzdušnila. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zohrievajte mlieko so soleným maslom. Keď začína vrieť, za nepretržitého miešania drevenou varechou pridávajte múku a priveďte do varu.
Po jednej minúte hrniec odstavte, zmes preložte do ohňovzdornej misky a ručným elektrickým šľahačom na strednej rýchlosti ju šľahajte 2 minúty. Postupne do nej pridávajte vajcia. Silikónovou lopatkou zotrite hmotu zo stien misky, aby sa nevytvorili hrčky.
Šľahajte dovtedy, kým nepridáte všetky vajcia a zmes nie je dobre vymiešaná. Z takto pripraveného cesta odoberajte lyžicou guľôčky s veľkosťou vlašských orechov a ukladajte ich na pripravený plech.
Pečte 15 až 20 minút, kým sa guľôčky nezdvihnú a nie sú zlatisté a chrumkavé.
Veterníčky vytiahnite z rúry, každý zboku prepichnite a na ďalších 5 minút dajte do rúry. Potom ich nechajte na mriežke celkom vychladnúť. Po vychladnutí urobte do každého veterníčka naboku dierku.
Pripravte si krém chantilly. Vo väčšej miske šľahajte smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom, kým sa nezačnú tvoriť mäkké špičky. Odložte nabok.
Na čokoládovú polevu pomaly zohrejte v hrnci mlieko, potom pridajte horkú čokoládu a maslo. Na miernejšom ohni miešajte, aby sa suroviny prepojili.
Krém chantilly naberte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte do profiteroliek. Polejte čokoládovou polevou, môžete ozdobiť mandľovými lupienkami podávajte. Mňam.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Ako robí profiterolky slávny šéfkuchár Gordon Ramsay? Pozrite si video: