RECEPT na bazový sirup. Postup v 4 krokoch

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Baza je doslova biely zázrak prírody. Obsahuje nielen potrebný vitamín C, ale aj silice, triesloviny, glykozidy a organické kyseliny (jablčnú, octovú a velérovú).
Možno ste aj vy kedysi robievali bazový sirup – my sme ho milovali ešte za socializmu, kedy si ho gazdinky bez problémov robili samé. Sirup sa skladá z pár surovín, na ktoré nebolo treba čakať v dlhých radoch 🙂 alebo ich krvopotne zháňať. Postup je jednoduchý a recept na bazový sirup naozaj ľahký, takže ho zvládnu aj tí, čo bežne sirupy nerobievajú. Ale čo je najdôležitejšie, bazový sirup je veľmi chutný a navyše aj zdravý.

Liečivá baza
Baza a teda následne z nej aj bazový sirup má mnoho liečivých účinkov na naše zdravie. Podporuje imunitu, zlepšuje trávenie a prečisťuje tráviaci trakt. Pomáha liečiť zápaly v tele, kašeľ, uvoľňuje hlieny a dokonca zmierňuje bolesti kolien. Obsahuje veľa vitamínu C a A, regeneruje poškodené pečeňové bunky a je dobrým pomocníkom pri liečbe dýchacích ciest.

Baza sa dá všakovako využiť. Napríklad čaj z listov bazy má močopudný účinok a prečisťuje krv. Baza vo forme kloktadla potláča bolesti hrdla.
Obklady a kúpele zo záparu z bazových listov pomáhajú liečiť ekzémy a akné. Obklady z kvetov sú dobré na unavené a slziace oči, alebo tiež pri zapálených spojivkách.
Schladený čaj z bazových kvetov je vynikajúci na kožu spálenú od slnka.

 

Recept na bazový sirup

Nasledujúci recept na bazový sirup je naozaj jednoduchý. Odporúčame zbierať bazové kvety čo najďalej od mesta a cesty, aby boli skutočne čisté a zdravé. Zbierajte ich v máji a júni, najlepšie skoro ráno za slnečného dňa. Vtedy peľ z kvetov nevypadne a pri spracovaní sa tak dostane oveľa viac do vody. Po daždi radšej nezbierajte, pretože kvapky dažďa vymývajú zrniečka peľu z kvetov.
Kvety spracujte ideálne v deň, kedy ich natrháte. Môžete ich pridať viac ako 80 kusov, pretože čím viac, tým bude silnejší a intenzívnejší.

kvet baza čierna

Suroviny

  • cca 80 bazových kvetov
  • 6 litrov vody
  • 6 kg kryštálového cukru
  • 100 g kyseliny citrónovej
  • 3 citróny (alebo limetky)

baza čierna džemPrečítajte si tiež
Baza čierna. Sirup, limonáda, lekvár aj likér.

POSTUP:

recept postup1.  Oberte bazové kvety, aby zostali naozaj len okvetia a vložte ich do veľkého hrnca. Prevarte vodu s kyselinou citrónovou. Nechajte vychladnúť. 4 litre takejto vody nalejte na kvety. Pridajte na kolieska nakrájané citróny, prikryte pokrievkou a nechajte stáť aspoň jeden deň. Pokojne aj dva. Občas premiešajte, aby kvety pustili chute a vône. Na zvýraznenie chuti môžete pridať pár lístkov mäty alebo medovky.

recept postup2. Zmes potom môžete dať do odšťavovača, aby ste z nej dostali čo najviac. Alebo jednoduchšie – poriadne vyžmýkajte všetky kvety a prelejte cez husté sitko (prípadne cez gázu, plátennú utierku ap.).

recept na bazový sirup suroviny

recept postup3. Potom prilejte zvyšné 2 litre vody a nasypte 6 kíl kryštálového cukru. Postupne zohrievajte, aby sa cukor roztopil, miešajte až kým nedostanete sirupovú konzistenciu. Môžete samozrejme použiť aj iný druh cukru, napríklad trstinový. Ten je však menej sladký, preto znížte aj dávku citrónu/kyseliny citrónovej, aby ste sirup nemali príliš kyslý.

recept postup4. Horúci sirup ponalievajte do sterilizovaných fliaš, ktoré následne otočne hore dnom na asi 20 minút. Do fľaše na vrch môžete priliať trošku alkoholu, ktorý sirup „zakonzervuje“ a zabráni prípadnému skysnutiu, skazeniu. Potom poháre naukladajte na tmavé miesto, prikryte osuškou alebo dekou a nechajte stáť dva dni, aby prirodzene vychladli.

Pozrite si ďalšie naše recepty na SIRUPY.recepty proti chrípke


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.