Určite to mnohí poznáte. Ide víkend, čakáte návštevu, upratovali ste celý byt, navarili ste chutný obed… a zišlo by sa niečo sladké ku kávičke. Nejaký rýchly, lahodný koláčik, ktorý by potešil vaše chuťové bunky 🙂
Listujete v overených receptoch a všetko sa vám zdá príliš zdĺhavé, zložité, nákladné… Našťastie, naozaj existujú rýchle a chutné recepty na sladké dobroty, ktoré stojí za to vyskúšať.
Príkladom je tento koláč z kyslého mlieka. Jeho príprava vám nezaberie viac ako 10 minút a pečie sa približne pol hodinky. Je chutný, dostatočne kyprý, variabilný, a to je dosť dôvodov na to, aby ste si ho skúsili pripraviť podľa nášho starodávneho receptu.
Kyslé mlieko má mimoriadny význam v zdravej výžive človeka. Kyslé mlieko môžete použiť pri príprave palaciniek, šišiek, lokší, langošov i rôznych koláčov na slano i na sladko. Pečenie a varenie z kyslého mlieka je ekonomické, rýchle na prípravu a je vhodné aj pre začínajúcich kuchtíkov.
Koláč z kyslého mlieka – recept
Na prípravu chutného koláča z kyslého mlieka budeme potrebovať:
- 3 poháre preosiatej polohrubej múky
- 3 poháre kyslého mlieka (môže byť acidofilné, kefír, zakysanka a pod.)
- 3 poháre preosiateho práškového cukru
- 1 kopcovitá polievková lyžica kakaového prášku
- 1 dcl rastlinného oleja (najlepšie slnečnicového)
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- za hrsť nahrubo nakrájaných vlašských orechov
- obľúbený džem na potretie (marhuľový, ríbezľový, jahodový, čučoriedkový)
Suroviny na polevu:
- 150 g varovej čokolády
- 60 g masla
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica medu (nemusí byť)
POSTUP
Príprava na tento chutný koláčik z kyslého mlieka je rýchla a jednoduchá. Stačí všetky suroviny spolu zmiešať a dať piecť na vymastený a múkou vysypaný plech. Odporúčame však najprv zmiešať všetky tzv. vlhké suroviny a postupne po častiach pridávať suchú zmes.
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia približne 30 minút. Koláč v rúre vďaka sóde bikarbóne a acidku pekne narastie. Že je hotový zistíme aj tak, že okraje sa začnú oddeľovať od plechu na pečenie.
Upečený koláč necháme vychladnúť. Potom potrieme celý povrch obľúbeným džemom. Je len a len na vás, či si vyberiete kyslejší, napríklad ríbezľový, alebo sladší, povedzme marhuľový, či jahodový.
Teraz si pripravíme čokoládovú polevu. Všetky suroviny rozpustíme v hrnci nad parou, alebo opatrne v mikrovlnnej rúre. Pri príprave polevy v mikrovlnke dbáme na to, aby sme zmes často premiešavali.
Na záver koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Servírujeme nakrájaný na úhľadné kocky. Výborne sa k nemu hodí čerstvo ušľahaná šlahačka a čerstvé ovocie. Ideálna mňamka k dobrej kávičke, ale aj k čaju.
Čím tento koláčik zaujme?
Tento koláč zaujme svojou jednoduchosťou, nenáročnosťou na suroviny a rýchlosťou prípravy. Je aj variabilný – napríklad orechy môžete vynechať, alebo ich nahradiť ovocím (pokojne aj sušeným alebo zaváraným, či drobným mrazeným ovocím), trochou kokosu, rozmixovaného banánu a pod.
Všimli ste si, že náš recept neobsahuje ani vajíčka? Jeho chuť je plná a lahodná, cesto vláčne, kypré a vydrží pár dní čerstvé. Na druhý až tretí deň je koláčik dokonca ešte chutnejší.
Pevne veríme, že zachutí aj vám.
Dobrú chuť 🙂
Foto: autorka/LepšíDeň.sk