Rodinný recept na makový koláč je dokonalým spojením tradičných chutí a modernej jemnosti. Je to koláč, ktorý nielen dobre vyzerá, ale aj nádherne vonia a chutí. Ak hľadáte recept, ktorý by oživil vašu kuchyňu, tento je určite skvelou voľbou. Poďme sa spolu pozrieť na to, čo ho robí takým výnimočným.
Makový základ – výživná lahôdka
Mak je jednou z hlavných ingrediencií tohto koláča a jeho príjemná chuť ho povyšuje na niečo viac než len bežný dezert. Mak má okrem skvelej chuti aj zdravotné benefity – obsahuje vápnik, horčík a zdravé tuky. Navyše, mak v tomto recepte vytvára zaujímavú textúru, ktorá prekvapí svojou jemnosťou a chuťovou hĺbkou. V kombinácii s ľahkým, nadýchaným cestom je mak kľúčovou zložkou, ktorá koláču dodáva charakter.
Biely jogurt a olej – tajomstvo vláčneho cesta
Použitie bieleho jogurtu spolu s rastlinným olejom v ceste zaručuje, že výsledný koláč bude mimoriadne vláčny a mäkký, no zároveň ľahký. Jogurt pridáva jemnú kyslosť, ktorá príjemne vyvažuje sladkosť a zlepšuje konzistenciu cesta. Tento trik sa používa v mnohých moderných receptoch práve pre svoju schopnosť dodať koláču sviežosť bez toho, aby bol príliš mastný alebo ťažký.
Bobuľové ovocie – sviežosť a vitamíny
Na vrch koláča pridávame bobuľové ovocie, ktoré sa počas pečenia zmení na svieži a šťavnatý doplnok makového cesta. Kombinácia sladkosti ovocia a jemne kyslastej chuti vytvára kontrast, ktorý dodáva každému sústu zaujímavý rozmer.
Či už použijete čerstvé alebo mrazené ovocie, červené bobule dodajú koláču nielen krásnu farbu, ale aj príjemnú sviežosť. Výsledkom je dezert, ktorý je vizuálne príťažlivý a chuťovo vyvážený.
Smotanový syr – krémová dokonalosť
Jedným z vrcholov tohto receptu je lahodný krém zo smotanového syra. Tento krém nielenže pridáva koláču na bohatej krémovej chuti, ale aj vizuálne vyniká. Smotanový syr spolu s vanilkovým cukrom a vajíčkami a škrobom tvorí dokonalý doplnok k makovému cestu.
Recept na rodinný makový koláč
Ako na to? Tu je pár našich tipov pre dokonalý výsledok:
- Preosievanie múky: Tento krok pomáha zabezpečiť, aby cesto bolo ľahké a nadýchané. Preosiata múka lepšie absorbuje vlhkosť a zamedzuje tvorbe hrudiek.
- Nemletý mak: Ak preferujete jemnejšiu štruktúru, môžete mak aj jemne pomlieť, no nemletý dodáva koláču zaujímavú textúru a chrumkavosť.
- Použitie papiera na pečenie: Zabezpečí, že koláč sa neprilepí na formu, a uľahčí jeho vybratie po upečení.
- Konzistencia krému: Ak je krém príliš riedky, nemusíte sa obávať, chuť a konzistencia zostanú výborné.
SUROVINY na cesto
- 4 ks vaječný bielok
- 200 g kryštálového cukru
- 4 ks žĺtka
- 120 ml rastlinného oleja
- 250 ml bieleho jogurtu
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva
- 150 g preosiatej polohrubej múky
- 100 g nemletého maku
Do misy dáme vaječné bielka a začneme šľahať mixérom. Vo chvíli, keď sa z nich začne tvoriť pena, postupne pridáme v 2 až 3 etapách cukor. Ďalej po jednom, v 4 krokoch, zašľaháme vaječné žĺtka.
Pridáme 120 ml rastlinného oleja a zmes opäť prešľaháme mixérom. Následne pridáme 250 ml bieleho jogurtu a opäť zamiešame.
Do zmesi pridáme 150 g preosiatej pšeničnej múky spolu s práškom do pečiva. Opäť miešame, ale už len ručne lopatkou alebo venčekom. Následne pridáme mak, zapracujeme ho do cesta a máme ho pripravené.
Cesto nalejeme do formy na pečenie s rozmermi 20×30 cm, vystlanej papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Navrch cesta rovnomerne poukladáme kusy ovocia.
Pripravený krém premiestnime do cukrárskeho vrecka a na koláč urobíme rovnomernú mriežku. Ak je krém príliš riedky, jednoducho ho nalejeme na ovocie – krém sa pri pečení dostane do spodnej vrstvy, čo vôbec nevadí, aj tak bude chutiť skvelo.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 45 – 50 minút. Na záver koláč po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
SUROVINY na krém
- 500 g smotanového syra typu Philadelphia (prípadne mäkkého tvarohu)
- 70 g kryštálového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 2 vajcia
- 20 g kukuričného škrobu
- 200 g drobného bobuľového ovocia (môže byť aj mrazené)
Do misy dáme smotanový syr a pridáme cukor a vanilín. Miešame venčekom, po chvíli pridáme dve celé vajcia. Pridávame ich postupne, aby sa nám so zmesou lepšie spojili. Teraz nasleduje kukuričný škrob, opäť zamiešame.
Smotanový krém, ktorý v tomto recepte používame, má jemnú a hladkú chuť, no môže sa stať, že ostane riedky. Vďaka tejto konzistencii sa občas stáva, že sa krém spolu s ovocím prepadne počas pečenia do spodnej vrstvy. A viete čo? Vôbec to nevadí! Aj keď sa na vrchu nepodarí vytvoriť mriežku, výsledná kombinácia je stále úžasná.
Tipy pre úspech:
- Konzistencia krému. Ak preferujete hustejšiu mriežku, môžete krém zahustiť pridaním väčšieho množstva kukuričného škrobu, alebo nechať smotanový syr pred použitím trochu stuhnúť v chladničke.
- Mak v ceste. Nemletý mak dodáva príjemnú chrumkavú textúru, no ak preferujete jemnejší výsledok, môžete ho jemne pomlieť.
- Pečenie s ovocím. Ak sa bojíte, že ovocie pri pečení pustí príliš veľa šťavy, môžete ho predtým, než ho položíte na cesto, jemne poprášiť hladkou múkou. Tým zabránite tomu, aby sa ovocie úplne prepadlo.
Prečítajte si tiež
Makový olej na kĺby, do šalátov, aj na šúľance.
Koláč, ktorý si zamilujete
Tento makový koláč so smotanovým krémom a ovocím je dokonalým dezertom, ktorý poteší celú rodinu. Mak dodáva hlbokú chuť, ovocie sviežosť a smotanový syr jemnú krémovú štruktúru. Výsledkom je nielen skvelá kombinácia chutí, ale aj vizuálne atraktívny dezert.
Takže, ak máte chuť na niečo tradičné s moderným nádychom, neváhajte a pustite sa do prípravy tohto lahodného koláča. Vaša rodina si ho určite zamiluje!
Prajeme vám dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka