Bublanina patrí medzi najrýchlejšie a pritom najchutnejšie koláčiky, ktoré zvládne každá gazdinka. Klasická alebo hrnčeková bublanina, s ovocím, ktoré máte najradšej: či už čerešne, jahody, broskyne ap.
Bublanina bola kedysi kráľovnou letných koláčov, hoci niektorí ju môžu považovať za „nudnú“. No čerstvé ovocie zo záhradky alebo trhu utopené v ceste, ktoré zdvojnásobí svoj objem a nielen chutí, ale zasýti…no neskúste to 🙂 Máme pre vás skvelý recept – ríbezľová bublanina, ktorá poteší svojou kyslasto-sladkou lahodnou chuťou.
Ríbezľová bublanina – recept
Tento recept je naozaj jednoduchý, rýchly a nepotrebujete k nemu veľa surovín. My sme urobili zdravšiu verziu, čiže dali sme viac špaldovej múky. Ale ak vám vyhovuje, pokojne ju urobte klasicky len z hladkej múky. Pre nás je takáto bublanina symbolom leta, začiatku prázdnin a dovoleniek. Výborný koláčik na maškrtenie, ale aj deťom na desiatu do tábora, či k vode.
Navyše ako viete, ríbezle majú množstvo liečivých účinkov, sú dobré na citlivý žalúdok, znižujú krvný tlak, fungujú ako prevencia proti trombózam. Viac sa o ich benefitoch môžete dočítať v tomto našom článku.
Suroviny
- 200 g špaldovej múky
- 100 g hladkej múky
- 100 gramov práškového cukru
- 1 práčok do pečiva
- 3 vajíčka
- 300 ml smotany na šľahanie
- ríbezle (alebo drobné ovocie podľa chuti)
Prečítajte si tiež
Prírodný bojovník proti ochoreniam – čierna ríbezľa.
POSTUP
Najskôr si na záhradke natrhajte ríbezle J Prípadne kúpte na trhu. Môžu byť kyselkavé, vyvážime to cukrom. Očistite ríbezle a aby vám neklesli na dno, obaľte ich v práškovom cukre.
Pripravte si základné cesto. Zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, štipku soli, pridajte žĺtka z vajíčok a smotanu na šľahanie. Z bielok sme pripravili sneh, ktorý sme napokon zapracovali do cesta, aby bolo nadýchanejšie, hebkejšie. Ak je cesto tuhšie, pokojne pridajte viac smotany alebo mlieka.
Vezmite plech alebo formu na srnčí chrbát. Vysteľte papierom na pečenie a cesto doň vylejte. Potom posypte ríbezľami obalenými v cukre. Nešetrite, čím viac ovocia, tým je koláčik šťavnatejší a chutnejší.
Dajte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte cca 20 až 25 minút. Záleží na rúre, takže robte ako vždy skúšku správnosti: do cesta pichnite drevenú špajdľu a keď je suchá, ríbezľová bublanina je hotová. Vyberte ju a po čiastočnom vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
Takáto bublanina zachutí malým aj veľkým. Zasýti a môžete robiť rôzne obmeny. Nielen v múke, či ovocí. Ale napríklad dvojfarebnú – časť cesta zmiešate s kakaom.
Osvedčilo sa nám aj jogurtové cesto, prípadne pridajte čokoládový puding (prášok) do cesta.
Na vrch bublaniny môžete dať šľahačku alebo bielkový sneh a posypať nastrúhanou čokoládou. Niekto chce mať chrumkavejšie okraje a tak je dobre pred pečením potrieť okraje plechu maslom.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk