Keď sa povie rýchly koláč, čo si predstavíte? Väčšinou je to nepečený dezert s piškótami, prípadne koláč z múky, vajec a iných surovín v kombinácii s ovocím.
Počuli ste však už o trepanej či trasenej torte? Ide o koláč s netradičným spôsobom výroby krému. Ten sa nemieša, ale iba trasie v miske s dobre priliehajúcim vekom 🙂
Trasená torta je spojenie jednoduchého piškótového cesta s chutným, bleskovo vyrobeným krémom. Aby plnka, ktorej základ tvorí puding a smotana, nechutila mdlo, na osvieženie sú výborné konzervované mandarínky, ktoré bežne dostanete v obchode.
Trasená torta s mandarínkami – RECEPT
Takže ak nemáte čas a dostali ste chuť na niečo dobré, mňam – vyskúšajte tento nenáročný recept. Pripravte si skvelú maškrtu na nedeľné popoludnie, ku káve pre návštevu, či len tak pre radosť.
SUROVINY
- 2 vajcia
- 70 g kryštálového cukru
- 70 g hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečenia
- 2 smotany na šľahanie
- 2 malé konzervy mandarínkového kompótu
- 2 vanilkové pudingy Dr. Oetker bez varenia Créme Olé
- 2 lyžice horúcej vody
POSTUP
Príprava cesta
Najprv si upečieme ľahučké piškótové cesto. Dve vajíčka vymiešame so všetkým kryštálovým cukrom do penista. Pridáme všetku hladkú múku zmiešanú s polovicou balíčka prášku do pečenia. Opäť vymiešame do hladkého cesta a pridáme 2 lyžice horúcej vody.
Cesto má mať jemnú konzistenciu, miestami sa môžu objaviť bublinky vzduchu.
Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, nalejeme cesto a dáme piecť do rúry pri teplote 180 C asi na 15 minút.
Príprava krému
Do väčšej misy s pokrývkou vlejeme 2 smotany na šľahanie a vsypeme obsah oboch balíčkov pudingu Créme Olé. Do tejto zmesi pridáme dva mandarínkové kompóty. Nebojte sa vliať aj šťavu z oboch kompótov.
Dózu alebo misu dobre zakryjeme, aby tesnila a poriadne pretrepeme, až vznikne hustý krém. Nič nemiešame, iba trasieme. Po dôkladnom trasení vznikne krém hustej konzistencie.
Natierame priamo na tortový korpus. Posypeme grankom a dáme do chladničky vychladnúť. Tortu môžete konzumovať ešte v ten istý deň, nedočkaví dokonca aj ihneď. Krém síce nebude úplne stuhnutý, ale torta sa dá už krájať. Najlepšie chutí tortička na druhý deň, ale možno vám dovtedy ani nevydrží.
Tortu tiež možno ozdobiť ovocím podľa vlastnej chuti – malinami, čučoriedkami či iným drobným ovocím. Namiesto granka tiež možno použiť čokoládové hobliny. Tak či tak, tortička chutí úžasne a stojí minimum námahy a peňazí.
Dobrú chuť!