Pamätáte si ešte na tieto pochúťky zo školskej jedálne? Dnes ich ešte robia aj v niektorých jedálňach pre dospelých, či v reštauráciách.
Ryžový nákyp poznajú takmer všetci a robí sa častejšie. Je to zapekaná klasika.
Ryžový kopec je však čosi iné, krémovejšie. Klasická ryža v mlieku, na vrch sa pridá ovocie, posype kakaom – mňam.
Obidva recepty sú jednoduché a rýchle. Vyskúšajte – ak chcete potešiť svoje deti a pripraviť iné raňajky, či večeru ako zvyčajne.
Recept na ryžový kopec
Potrebujeme:
- 0,5 kg ryže
- 250 g masla
- 1 liter mlieka
- soľ a cukor
- kakao s cukrom alebo Granko
- ovocie podľa chuti
POSTUP:
Ryžu preberte a umyte. Potom dajte do osoleného mlieka a varte na miernom ohni. Priebežne ju premiešavajte, aby mlieko neprihorelo. Ryžu uvaríte domäkka, na kašu. Pridajte cukor (ideálne trstinový), roztopené maslo a premiešajte.
Pri podávaní naberiete naberačkou kopce, položíte na tanier, polejete šťavou z ovocia (kompótu) a poukladáte na vrch ovocie podľa svojej chuti: čerešne, višne, na kúsky nakrájané marhule, broskyne alebo hrušky, či jablká.
Napokon posypete grankom alebo kakaom s cukrom.
Dobrú chuť!
Recept na ryžový nákyp
Suroviny:
- 500 gramov ryže
- 120 gramov práškového cukru
- 4 vajíčka
- 60 gramov masla
- 4 dcl mlieka
- vanilkový cukor
- soľ
- kompót – marhuľový, broskyňový ap.
- hrozienka
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Umytú ryžu dajte do hrnca, zalejte vodou a varte (cca 1 diel ryže na 1,5 litra vody). Zatiaľ si namočte hrozienka do horúcej vody, aby zmäkli. Ryžu priebežne premiešavajte.
Do misky dajte 4 žĺtka, roztopené maslo a premiešajte. Pridajte cukor a dobre vymiešajte. Do zmesi pridajte napučané hrozienka.
Vriacu ryžu posoľte, pridajte mlieko a varte na miernom ohni. Keď je ryža dostatočne uvarená, odstavte ju a nechajte vychladnúť. Potom ju pridajte do misy s hrozienkovou zmesou.
Z bielkov vymiešajte sneh a primiešajte do ryže.
Zatiaľ si formu na pečenie vytrite maslom, vysypte napríklad krupicou a vlejte do nej polovicu ryžovej zmesi. Na ňu poukladáte kompót podľa svojej chute a prikryjete druhou polovicou ryžovej zmesi.
Posypte to celé vanilkovým cukrom a dajte piecť do rúry vyhriatej asi na 180 stupňov. Pečte asi 35 minút. Potom pokryte snehom z bielkov a dajte ešte na chvíľu zapiecť.
Môžete dať ovocie len navrch, na celú ryžovú zmes – je to na vás.