Keď zakvitne, je to doslova pastva pre oči. Fialový koberec kvietkov, ktoré ohlasujú jar. Šafran kvitne v marci a apríli, a ako viete, je zákonom chránený. Patrí k naším najskôr kvitnúcim druhom, je mimoriadne vzácny a nesmie sa prirodzene zbierať. Najskôr vykukne fialový kvet, potom začnú rašiť úzke listy.
Kedysi rástol aj na Slovensku vo väčšom množstve, no dnes ho ubúda. Najmä v dôsledku upúšťania od tradičného hospodárenia v podobe pastvy a kosenia. Väčšinou však ide o odrodu crocus discolor G.reuss, čiže šafran spišský.
Najviac šafranu sa pestuje v Iráne (asi 95% svetovej produkcie), potom v Maroku, Grécku, Číne, Indii a Španielsku.
Šafran má liečivé účinky, o ktorých povieme nižšie. Tiež je výborný v kozmetike – dáme recept na prírodnú masku proti akné. Zo šafranu je nielen korenie, ale využíva sa aj ako masážny a vonný olej.
Ak vám niekto vraví, že pestuje v záhrade šafran, ide pravdepodobne o bledomodrý šafran, tzv., šafran jarný, ktoré plní len dekoratívnu funkciu a nemá také vlastnosti ako šafran pravý.
Najdrahšia korenina
Šafran je najdrahšia korenina na svete. Pritom kedysi ho poznali bežne, pridával sa do mnohých jedál a verilo sa, že dodáva telu harmóniu. Že nás zbavuje škodlivín.
Taký drahý je preto, že kvety sa zbierajú ručne a na samotné korenie treba neuveriteľné množstvo kvetov. V priemere treba na 10 gramov asi 1000 kvetov šafranu pravého, ktoré jeden pracovník pozbiera asi za 4 hodiny. A to ešte nie je spracovaný…
Následne sa z kvetom vyberú blizny, ktorých je…3. Áno, tri maličké kúsky, tyčinky, blizny. Musia sa ručne oddeliť od kvetu a usušiť špeciálnym spôsobom. Preto je korenie zo šafranu také drahé. A ešte drahší je šafranový olej.
Šafran môžete používať pri bežnom varení – v studenej i teplej kuchyni, do šalátov, ale aj pri sladkostiach. Perfektný je v omáčkach, rôznych nátierkach, môžete ho pridať do ryže, k zemiakom, do jogurtov, ale aj k rybám a ďalšiemu mäsu.
Šafran neodmysliteľne patrí do milánskeho rizota, francúzskej polievky bouillabaise, nachádza sa v omáčke biryani s mäsovými knedličkami, ale aj v marockom citrónovom kurati.
Pridávajte ho však až tesne pred koncom varenia, pretože by sa varením znehodnotil.
Kde kúpiť šafran?
Ak ho budete hľadať na internete a nájdete povedzme 10 gramov koreniny za nejakých 10 eur – prekliknite inde. Takýto šafran určite nie je pravý, pretože toto množstvo sa predáva od 80 eur vyššie.
V bežných obchodoch máte samozrejme šafran v malých vrecúškach po cca 12 gramov a je na nich napísané Pravý šafran. Neverte tomu. Stojí to cez euro a keď si pozriete bližšie zloženie, bude vám to jasné. Máte tam neraz napísané, že „môže obsahovať glutén, vajcia, sóju, zeler, sezam, mlieko a horčicu“. Tak kde je ten pravý a čistý šafran?
Potom môžete nájsť napríklad výživový doplnok zo šafranu. Asi 30 kapsúl stojí do 13 eur a sľubujú vám zlepšenie psychického stavu, že podporuje sústredenie, znižuje stres, je to silný antioxidant ap. No pozrite si zloženie – tobolky obsahujú 2-percentný extrakt šafranu! Okrem toho je tam veľa guarovej gumy a vegetariánska kapsula.
Prečítajte si tiež
Kurkuma proti zápalom, pre fajčiarov aj proti rakovine.
Liečivý šafran
Šafran je skvelá omladzujúca bylinka, ktorá pomáha proti bolestiam hlavy – pri vonkajšom nanášaní sa mieša s maslom ghí a pri vnútornom sa konzumuje v teplom mlieku. Používa sa v množstve kozmetických prípravkov.
Pravdou je, že šafran obsahuje množstvo pozitívnych látok pre naše zdravie – nielenže lieči, ale pôsobí aj ako prevencia pred mnohými chorobami. Šafran obsahuje zinok, meď, vápnik, horčík, sodík a omega3, omega 6 kyseliny. Tiež v ňom nájdeme kyselinu listovú, kyselinu pantenónovú, vitamíny A, B a C.
Účinky šafranu na naše zdravie sú mnohoraké – zlepšuje imunitu, podporuje trávenie, znižuje prejavy astmy a alergie. Upokojuje nervový systém, uvoľňuje kŕče a je to prírodné antidepresívum. Šafran tiež potláča bolesti žalúdka, prečisťuje a podporuje funkciu pečene a dodáva energiu.
Prírodná maska proti akné a príznakom starnutia
Máme pre vás tip na prírodnú masku od odborníčky na ajurvédu. Volá sa Ananta Ripa Ajmera a napísala aj knihu Život podľa ajurvédy.
Túto masku je najlepšie nanášať hneď ráno, na prázdny žalúdok. Pokojne ju môžete používať každý deň, ale pamätajte na to, že kurkuma necháva na pleti mierne žltkasté zafarbenie, ktoré vymizne po jednom dni.
Suroviny:
- 1 šálka šošovice masúr dál
- 2 ČL mletej kurkumy
- 10 – 20 byliek šafranu
- 1 ČL prášku zo santalového dreva
POSTUP:
Masúr dál, kurkumu, šafran a prášok zo santalového dreva vložte do mixéra. Rozmixujte na jemný prášok, potrvá to asi 1 – 3 minúty.
Lyžicu prášku preložte do malej misky, pridajte trochu vody a vymiešajte na pastu. Naneste na pleť a nechajte pôsobiť asi 10 – 15 minút alebo kým nepocítite, že vrstva vyschla a maska začala sťahovať svaly na tvári.
Napokon opláchnite vlažnou vodou, najlepšie v sprche.