Radi skúšame nové recepty, farebné, netradičné a týmto sme sa inšpirovali u známeho šéfkuchára Jamieho Olivera. „Naozaj farebné, zdravé a hlavne zábavné jedlo, ktoré je super na večeru, aj na víkendový brunch,“ tvrdí Jamie.
Určite milujete palacinky na sladko, ale čo tak špenátová palacinka s kúskami avokáda, vajíčkom, cottage cheese a pokvapkané čili omáčkou? Ten výsledok nás dostal – krásne farby, najmä tá zelená špenátová…rýchle jedlo vhodné nielen na Zelený štvrtok 🙂
Navyše je to veľmi sýte, hoci sa vám to spočiatku nebude zdať. Pri pohľade na jednu naplnenú palacinku sme si povedali – hmm, to asi nebude stačiť…ale stačilo. Veď v jednej palacinke máte špenátové cesto, avokádo, celé vajíčko a ďalšie suroviny, takže bežných jedákov bez problémov zasýti. A špenátová palacinka zachutila aj deťom.
Navyše v tomto jednoduchom a rýchlom jedle máte plno živín. Špenát obsahuje vitamín A a takmer všetky vitamíny skupiny B, vlákninu, bielkoviny aj minerálne látky. Chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog, takže výborný základ našich palaciniek.
K tomu avokádo, ktoré má vysoký obsah bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Z hľadiska výživy je naozaj veľmi kvalitné a preto sa odporúča najmä ľuďom so srdcovocievnymi problémami a chorobami nervového systému. Prečítajte si náš článok Avokádo. Superpotravina pre srdce, mozog aj proti starnutiu.
No a k tomu ďalšia zeleninka, samozrejme vajíčko a tiež cottage cheese s vysokým obsahom bielkovín.
Špenátová palacinka – recept
Nasledujúce množstvo surovín vám vyjde na cca 5 až 6 palaciniek, ktoré zasýtia štvorčlennú rodinu. Teda podľa toho, ako veľa jete 🙂 Zaberie vám celé to možno polhodinku.
Vhodné na raňajky, na večeru, či na piknik. My sme použili do palacinky náplň podľa Jamieho Olivera – namiesto cottage cheese môžete pokojne použiť tvaroch, ktorý mierne dochutíte soľou a korením. Ale je na vás, čo máte radi a čo si tam dáte. Táto kombinácia sa nám však osvedčila.
SUROVINY
- baby špenát – jednu vaničku alebo vrecúško
- 350 g cherry paradajok
- 3 jarné cibuľky
- 1 zrelé avokádo
- vajcia (2 na 1 osobu)
- šálka múky
- šálka mlieka
- cottage cheese (alebo tvaroh)
- ½ zväzku čerstvého koriandra
- chilli omáčka
- šťava z limetky alebo citróna
- olivový olej
POSTUP
Najskôr si pripravte obloženie palacinky. Rozkrojte avokádo na polovicu, vyberte kôstku a lyžičkou vyberte vnútornú dužinu. Tú nakrájajte na plátky. Odložte si trochu listov baby špenátu na ozdobenie, zvyšok pôjde do cesta. Nasekajte jarnú cibuľku na drobno a pripravte si limetkovú šťavu.
Poďme urobiť palacinky: šálka múky + šálka mlieka a jedno celé vajíčko, vymiešajte. Osoľte a okoreňte. Potom pridajte baby špenát a celé to dobre rozmixujte na tekuté cesto.
Panvicu s nepriľnavým dnom rozohrejte, potrite olejom a dajte na stredný oheň. Nalejte palacinkového cesta a opekajte len z jednej strany asi 2 minúty. Palacinku odložte na tanier a na tej istej panvici urobte volské oko tak, aby ste mali žĺtok mierne tekutý.
Môžete ísť ozdobovať: na každú palacinku dajte pár kúskov avokáda, rozkrojené cherry paradajky, jarnú cibuľku, lístky koriandra a pár lístkov baby špenátu. Na to celé položíte volské oko, napichnete žltú tekutú časť, aby sa pekne rozliala a celé to pokvapkáte čili omáčkou.
Preložíte na polovicu a môžete jesť 🙂
Dobrú chuť.
Môžete použiť tvaroch, cottage cheese, ale pokojne aj mozzarellu, feta syr či halloumi.
Nebojte sa experimentovať a naplňte si svoju palacinku podľa svojho gusta.
Foto: LepšíDeň.sk