Nechce sa vám príliš vyvárať, stáť za sporákom a čarovať s hrncami? A pritom sa chcete dobre a chutne najesť…a navyše aj zdravo? Máme parádny tip na chutný a zdravý obed. Alebo večeru do 30 minút. Kuracie prsia na špenáte. „Tento recept vás dostane nielen svojou jednoduchosťou, ale aj chuťou a priaznivými nutričnými hodnotami,“ tvrdí pre LepšíDeň.sk skvelá kuchárka Lucia Wagnerová, ktorá vie vyčariť úžasné jedlá a lahodné dezerty. „Pochváliť sa môže vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov a kalórií, čo robí tento recept ideálnym na chudnutie. Jedlo môžete podávať samostatne, s ryžou, zemiakmi, kuskusom či zeleninou.“
Toto parádne jedlo naozaj pripravíte za 5 minút plus samotná tepelná príprava 25 minút, takže žiadne dlhé vyváranie.
A výsledok? Musíte vyskúšať, ale my sme sa ho nevedeli dojesť. Vyšli nám štyri akurátne porcie, nepridávali sme už ani žiadne zemianky či ryžu, ale jedli len kuracie prsia na špenáte s mozzarellkou a kukuricou. Sýte, nenáročné, rýchle a fit.
Lucia alias Lulu má najradšej chutné fit recepty. „Snažím sa nimi ukázať čo najviac ľuďom, že jesť zdravo & fit sa dá jednoducho, chutne a hravo,“ dodáva. Tento jej receptík na kuracie prsia na špenáte nájdete aj v knižke Fit recepty 3. Okrem toho napísala ďalšie knižky, takže ak sa chcete inšpirovať, nech sa páči (my máme maškrtné jazýčky, takže náš osobný tip sú Štíhle recepty do 15 minút 🙂 )
Chutný, zdravý a kvalitný špenát
Základom je kvalitný mrazený špenát. O samotnom špenáte sa netreba rozpisovať – vieme, že má množstvo zdravých živín, pôsobí ako antioxidant, má veľa draslíka (dobré na vysoký krvný tlak) a vhodný je pri chudokrvnosti, či zápche, keďže obsahuje vlákninu.
Dajte si však pozor pri kúpe mrazeného špenátu. Podľa tohtoročného testu laboratória Eurofins sa v troch analyzovaných výrobkoch našlo šesť pesticídov.
Mrazený špenát Nowaco obsahoval priveľa pesticídu Fluazifop-P, až 14-násobok oproti limitu. Boli tam aj ďalšie dva pesticídy, aj keď pod limitom. Reziduá pesticídov objavili aj v mrazených špenátoch AH Bazic a K-Classic.
Najmenej dusičnanov obsahoval špenátový pretlak AH Basic, najviac Dione.
Kuracie prsia na špenáte
Tak už viete, aký zdravý je špenát a ako si vybrať kvalitný mrazený špenát 🙂 Poďme si teraz s Luciou pripraviť tento jednoduchý pokrm – naozaj fit recept, ako má najradšej.
Suroviny:
- 500g kuracích pŕs
- 500g mrazeného špenátu
- 1 cibuľa
- 3 PL sójovej omáčky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL kokosového oleja
- 1 ČL morskej soli
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL petržlenovej vňate
- strúhaná mozzarella (nemusí byť)
- kukurica (nemusí byť)
Vyskúšajte ďalšie naše RECEPTY.
Postup:
Špenát nechajte rozmraziť.
Vo väčšom hrnci si zatiaľ na roztopenom kokosovom oleji zľahka opražte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte na kocky nakrájané kuracie prsia, zamiešajte, osoľte, okoreňte, podlejte so 150 ml vody a za občasného miešania duste asi 20 minút.
Keď sa mäso pomaly rozpadáva, pridajte doňho sójovú omáčku, prelisované strúčiky cesnaku a rozmrazený špenát. Zmes miešajte, kým ju nezbavíte nadbytočnej vody.
Na záver môžete pridať aj kukuricu a strúhanú mozzarellu. My sme tak urobili a fantasticky to doplnilo chute. Hotové jedlo podávajte takto pripravené ešte teplé, alebo s ryžou, kuskusom alebo zemiakmi.
Luciu s jej FIT receptami nájdete aj na Facebooku a tu je ešte videjko, v ktorom pripravuje kuracie prsia na špenáte.
Dobrú chuť!