Sladká citrónová poleva, šťavnaté cesto a lahodná punčová chuť. Presne taký je Punčák, jeden z najobľúbenejších zákuskov Slovákov (spolu s doboškou, krémešom, šuhajdami ap.). Punčové rezy sú jednoducho overenou klasikou – či ich ponúkate na svadbe, krstinách, narodeninových oslavách alebo len ako nedeľnú maškrtu.
Väčšinou si punčák kupujeme v cukrárni, niektorí dokonca neodolajú tomu zo supermarketu…ale prosím, nerobte to. Nikdy vám nebude chutiť tak, ako si spomínate povedzme z detstva. Skúste si tento zákusok niekedy upiecť doma. Áno, príprava si vyžaduje trpezlivosť, čas a trošku šikovnosti, ale nemusíte byť majster cukrár, aby ste ho zvládli. Máme pre vás podrobný postup, podľa ktorého pôjde pečenie ako po masle.
Recept na punčové rezy
Základom pre dobrý Punčák je kvalitné kakao, obľúbený džem, rum a dobrá potravinárska farba. Na pečenie budete potrebovať tri plechy, keďže zákusok je zložený z troch ciest, ktoré sa ukladajú na seba. Koláčik krájajte, kým poleva nie je úplne stuhnutá, tak to pôjde ľahšie ?.
SUROVINY
CESTO:
- 12 vajec
- 360 g práškového cukru
- 360 g polohrubej múky
- ružová potravinárska farba
- lyžica kakaa
PUNČ:
- 200 ml vody
- 3 lyžice kryštál. cukru
- 3 lyžice sirupu
- 100 ml rumu
POLEVA:
- 300 g práškového cukru
- šťava z jedného citróna
- lyžica vriacej vody
Džem na potretie plátov, papier na pečenie
POSTUP:
Žĺtky oddelíme od bielkov, pridáme do nich 200 g práškového cukru a vyšľaháme. Do bielkov pridáme 160 g práškového cukru a vyšľaháme na tuhý sneh.
Múku s polovicou snehu prisypeme do žĺtkovej zmesi a zamiešame, zľahka primiešavame druhú polovicu snehu.
Z cesta odoberieme menšiu polovicu, vylejeme na dva plechy vystlaté papierom na pečenie a pečieme asi 5 minút pri 200 stupňoch Celzia.
Zvyšné cesto rozdelíme na tri časti. Jednu zafarbíme ružovou farbou, do druhej pridáme lyžicu kakaa a tretiu necháme tak.
Lyžicou vrstvíme na plech pásy striedavo z každej farby, takto vytvoríme trojfarebné cesto. Keďže je toto cesto hrubšie, pečieme ho dlhšie, približne 12 minút.
Kým sa cesto chladí, pripravíme si punč. Uvaríme si vodu a rozpustíme v nej cukor. Keď voda vychladne, pridáme do nej sirup a rum.
Tenké pláty natrieme džemom. Pláty poukladáme na seba, pričom prvý bude tenký plát natretý džemom, naň položíme farebný plát hore dnom, postupne ho polejeme pripraveným punčom a úplne navrch dáme druhý tenký plát s džemom. Cesto zaťažíme plechom aspoň na jednu hodinu.
Polevu si pripravíme tak, že do hladka vyšľaháme preosiaty práškový cukor, vriacu vodu a citrónovú šťavu. Po približne hodinke koláč polejeme ružovou citrónovou polevou, nakrájame a môžeme vychutnávať ?.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk