Vynikajúce tekvicové koláčiky ako z čarodejníckeho sveta Harryho Pottera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Knihy a filmy o Harrym Potterovi sú plné magických jedál a sladkostí, ktoré dokážu preniesť čitateľa či diváka priamo do čarodejníckeho sveta. Mnohé z týchto pochúťok sa stali ikonickými a fanúšikovia ich priam zbožňujú. Medzi ne nesporne patria aj tekvicové koláčiky, ktoré si spolu s nami môžete upiecť.

tekvica hokaidoTekvicové koláčiky od Harryho Pottera!

Objavili sa niekoľkokrát v knihách, najčastejšie ako súčasť tradičných britských pochúťok, ktoré sa podávali na Rokforte počas rôznych sviatkov a hostín. Sú popisované ako malé, sladké koláčiky s výraznou tekvicovou chuťou a zdá sa, že boli obľúbenou pochúťkou rokfortských študentov.
Často ich predávali v Rokfortskom exprese, kde ich ponúkali spolu s ďalšími čarodejníckymi maškrtami, ako sú čokoládové žabky alebo Bertíkové fazuľky každej chuti.

Tekvica hokkaido je bohatá na vitamíny A, C, vlákninu a minerály, ako draslík a horčík. Má nízky obsah kalórií, čo ju robí populárnou v diétach. Na rozdiel od iných druhov tekvíc nie je potrebné tekvicu hokkaido lúpať, pretože jej šupka je jedlá, čo uľahčuje prípravu a šetrí čas.
Má jemnú, mierne sladkastú chuť, čo ju robí vhodnou pre širokú škálu jedál. Jej pestovanie v našich podmienkach nie je náročné, a tým si získala obľubu aj medzi slovenskými pestovateľmi.

tekvica hokaidoJednoduchý recept na koláčiky v slanom prevedení

tekvicovy-kolacik-prekrojenyTekvicové koláčiky z hokkaido sú skvelým jesenným dezertom Ich jemná sladkosť a vláčnosť dodajú koláčikom úžasnú textúru a chuť. Tento recept je taký jednoduchý a pritom chutný, že ho budete mať chuť pripravovať celú jeseň! Koláčiky sú úžasné k hustým polievkam i ako rýchle občerstvenie k chutnému šalátiku.

SUROVINY

  • 800 g najemno nastrúhanej tekvice
  • 2 celé vajcia
  • 100 g detskej krupice
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • kari korenie podľa chuti

POSTUP

recept postupTekvicu rozpolíme, vydlabeme semiačka, šupku nie je potrebné očistiť. Pripravenú tekvicu najemno nastrúhame – budeme potrebovať 800 g najemno nastrúhanej tekvice.
Preložíme ju do misky, pridáme lyžičku soli a dobre premiešame. Necháme postáť 10 minút, aby tekvica pustila šťavu.

recept postupPo 10 minútach vytlačíme z tekvice šťavu rukami a vložíme ju do druhej misky. Šťavu nebudeme potrebovať.
Do pripravenej tekvice rozbijeme dve vajíčka. Dochutíme čiernym korením a dobre premiešame. Postupne pridáme múku i krupicu a opäť všetko spolu dobre premiešame. Kto chce, môže do zmesi pridať aj iné obľúbené korenie, napríklad kari, sušený cesnak, chilly, zázvor a podobne.

tekvicove-kolaciky-postup

recept postupCesto necháme odstáť 30 minút, aby krupica napučala.
Potom do cesta pridáme pol čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva a opäť dobre premiešame. Dobre pripravené cesto by nemalo byť tekuté, ale stredne husté.

recept postupZ pripraveného cesta tvarujeme guľky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzery medzi jednotlivými guľkami nemusia byť príliš veľké, pretože cesto pri pečení veľmi nezmení svoj tvar.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia a pečiem približne 25-30 minút, kým koláčiky nezozlatnú.

Tekvicové koláčiky na sladký spôsob

Slané tekvicové koláčiky z hokkaido pečené v rúre budú určite fantastickým jedlom. Táto verzia je nielen chutná, ale aj originálna.  Ak už máte recept vyskúšaný a chcete ho urobiť na sladko, tu je pár nápadov, ako ho vylepšiť:

  • Skúste pridať škoricu, zázvor, muškátový oriešok alebo klinčeky, aby sa zvýraznili teplé jesenné chute.
  • Pridajte nasekané vlašské orechy, lieskovce alebo tekvicové semiačka pre extra chrumkavosť.
  • Trocha citrónovej alebo pomarančovej kôry (prípadne aj šťavy) môže priniesť osviežujúci chuťový zážitok.
  • Koláčiky môžete doplniť krémovou polevou z mascarpone, medu a trošky vanilky.

Či už si zvolíte slanú alebo sladkú verziu, želáme veľa úspechov pri pečení a predovšetkým dobrú chuť!

tekvicove-kolaciky-na-tanieri

tekvica hokaidoPrečo je tekvica taká populárna?

Tekvica hokkaido pochádza z Japonska, kde sa pestuje už dlhé roky, no svoju popularitu si v Európe a na Slovensku získala najmä začiatkom 21. storočia. Tento trend sa zintenzívnil v poslednej dekáde, keď sa viac ľudí začalo zaujímať o zdravé stravovanie a lokálne sezónne suroviny.

Tekvicu hokkaido na Slovensko priniesli rôzne vlny záujmu o alternatívne a zdravé stravovanie, ale aj kulinárske trendy z iných európskych krajín, ktoré začali presadzovať túto tekvicu v kuchyni. V posledných rokoch je dostupná nielen na farmárskych trhoch, ale aj v supermarketoch, čo pomohlo k jej väčšiemu rozšíreniu. Dnes je hokkaido bežnou súčasťou slovenskej kuchyne, najmä počas jesene, keď je sezóna tekvíc.

recept na tekvicové lievancePrečítajte si tiež
Vynikajúce tekvicové lievance s ovocnou náplňou.

tekvica hokaidoČo môžete z tekvice hokkaido pripraviť?

Hokkaido je veľmi univerzálna a dá sa použiť v mnohých receptoch:

ikona zdvihnutý palecPolievka: Jednoduchá a veľmi populárna je krémová polievka z tekvice hokkaido, ktorá sa často dochucuje zázvorom, cesnakom a smotanou.

ikona zdvihnutý palecPečená tekvica: Stačí ju nakrájať na kúsky, okoreniť (soľ, korenie, rozmarín, cesnak), pokvapkať olivovým olejom a upiecť v rúre.

ikona zdvihnutý palecTekvicové pyré: Tekvica sa dá variť a následne rozmixovať na pyré, ktoré môže slúžiť ako príloha alebo základ pre iné jedlá.

ikona zdvihnutý palecŠaláty: Môže sa použiť do šalátov v pečenej forme spolu s rukolou, orechmi, fetou a vhodným dresingom.

ikona zdvihnutý palecKoláče a dezerty: Hokkaido tekvica sa využíva aj na prípravu sladkých jedál, ako sú koláče, muffiny či pudingy.

ikona zdvihnutý palecOmáčky a rizotá: Je skvelým doplnkom k cestovinám alebo do rizota, kde jej krémová konzistencia a jemná chuť výborne zapadnú.

tekvica hokaidoČo oceníte na tekvici hokkaido pri jej príprave?

Jednou z veľkých výhod tekvice hokkaido je, že jej šupka je tenká a po uvarení alebo upečení zmäkne, takže sa nemusí lúpať, čo uľahčuje a urýchľuje prípravu jedál. Tento praktický aspekt z nej robí obľúbenú voľbu v kuchyni, keďže u iných druhov tekvíc je lúpanie často časovo náročné a nepríjemné.

Okrem toho šupka obsahuje množstvo živín, takže jej ponechaním zvýšite výživovú hodnotu jedla. Tento malý detail prispieva k popularite hokkaido tekvice v receptoch, kde sa využívajú celé plody, vrátane šupky.

recept na jesenné tekvicové muffinyPrečítajte si tiež
Jesenné tekvicové muffiny so škoricou a tvarohom.

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.