Thajské rezance s tofu, orieškami a zeleninou | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ak máte občas chuť na niečo exotické, ázijské, ale nie ste v tomto smere veľmi skúsení – máme pre vás tip. Jednoduchý recept na thajské rezance s tofu, orieškami a zeleninou. Veľmi chutné vegetariánske jedlo, ktoré zasýti a rozhodne ho zvládne aj menej skúsený kuchár 🙂

Pritom tofu je veľmi zdravé, vyrába sa podobne ako obyčajný syr, no rozdiel je, že nie je zo živočíšneho mlieka, ale zo sójových bôbov. Obsahuje veľa bielkovín, vlákniny, železa, horčíka a ďalších minerálov a vitamínov. Má len minimum tukov. Pomáha pri posilňovaní kostí, zvyšuje elasticitu pokožky, údajne prospieva pri prevencii rakoviny, osteoporózy či srdcovocievnych chorôb.

Pri thajských rezancoch nie je čo špekulovať – kúpite ich v obchode aj na internete. Ak by ste cestovali do Thajska, museli by ste ochutnať ich pad thai. Tam ich robia na mnoho spôsobov, ale najjednoduchšie vhodíte ryžové rezance do woku, pridáte sójovú, rybaciu a tamarindovú omáčku, k tomu kokosový cukor, krevety (alebo nejaké mäsko), zeleninu, čerstvé fazuľové výhonky, jarnú cibuľku, posypete arašidmi a máte hotovo. To bola taká klasická rýchlovka, my však ideme na náš recept s tofu, ok?

 

Recept na thajské rezance s tofu

orestované tofuVäčšinu prísad máte doma, treba myslieť hlavne na tofu a thajské rezance. Obidve suroviny nájdete prakticky v každom obchode, rezance vás vyjdú možno na jeden a pol eura, tofu naturálne 180 g na cca 0,60€, čiže nič drahé.

SUROVINY

  • 180 g tofu
  • balíček thajských rezancov
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • zelenina, akú máte doma: paprika, jarná cibuľka, mrkva, pór…
  • bambusové výhonky alebo sójové klíčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čili vločky
  • 4 lyžice oleja
  • 1 vajíčko
  • koriander
  • zázvor
  • oriešky: píniové, arašidy, kešu (podľa chuti), sezam
  • citrón alebo limetka

čokoládovo-tvarohový koláč receptPozrite si aj ďalšie RECEPTY.

 

POSTUP

recept postupTofu pokrájajte na kocky, pokvapkajte sójovou omáčkou, obaľte ich a odložte do chladničky, aby sa zatiaľ marinovali. Stačí na hodinku.
Potom rozohrejte olej na panvici a orestujte tofu. Ak chcete použiť mäso, môžete tiež – my sme sa rozhodli pre vegetariánsku verziu. Orestované tofu odložte nabok.

recept postupZatiaľ si pripravte thajské rezance podľa návodu na obale. Naše stačilo dať do horúcej osolenej vody, povariť 2 minútky a potom precediť. Môžete preliať aj studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia. Rezance budeme ešte restovať, takže netreba ich dlho variť.

recept postupNakrájajte na tenké plátky cesnak a dajte do rozpáleného oleja. Pridajte čili vločky.
Potom vložte na panvicu nakrájanú zeleninu a restujte: mrkvu na tenké pásiky – slížiky. Jarnú cibuľku, pór, papriku, bambusové výhonky alebo sójové klíčky… ideálne tvrdšiu zeleninu. Ak nemáte, pokojne použite mrazenú wok zeleninu.

thajské rezance s tofu a zeleninou

recept postupOkoreňte podľa chuti, pridajte soľ , môžete dať trošku nastrúhaného zázvoru. Ak máte tamarindovú pastu alebo rybiu omáčku – pridajte aj tie po 3 lyžice z každej. Ak nemáte, nič sa nedeje, ani my sme nemali 🙂
Potom pridajte už orestované tofu a premiešajte. Po chvíli vmiešajte uvarené thajské rezance a chvíľu ešte restujte, aby sa to celé prepojilo. Napokon odsuniete túto zmes na panvici trochu nabok, na voľné miesto rozklepnete vajíčko a keď začne tuhnúť, premiešate ho so zvyškom.

recept postupNaložíte rezance s tofu a zeleninou na tanier a posypete orieškami: arašidmi, píniovými orieškami…čo máte doma. Dobré je ich predtým trošku opražiť, budú chutnejšie. Posypte ešte sezamom, nasekaným koriandrom a nakoniec pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou.
Dobrú chuť!

Foto: LepšíDeň.sk, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.