Trápi vás nadváha? Zhoďte kilá pomocou štiav

LinkedIn

Chcete sa zbaviť nadbytočných kíl a skúšali ste rôzne diéty, pôsty a iné metódy? A nadváha nie a nie ustúpiť?
A skúšali ste už špeciálne šťavy, ktorými naštartujete – nazvime to „diétny“ režim a zbavíte sa kíl navyše?
Ak budete robiť očistu správnymi šťavami správne, schudnete, ale na bezpečné a trvalé schudnutie musíte dodržať zmeny aj vo fáze po očiste. Viac sa o tom dozviete v užitočnej knihe Superšťavy.

Chudnutie vyžaduje disciplínu.
Očista šťavami je skvelý spôsob ako sa zbaviť zlozvykov a vybudovať dôveru vo vlastnú sebakontrolu. Ľudia sa po očiste obvykle cítia tak dobre, že ich to motivuje udržať si tento pocit čo najdlhšie. „Poprosila som výživovú terapeutku a bývalú modelku Gabrielu Peacock, aby prezradila, aké tajomstvo sa skrýva za chudnutím a udržaním si hmotnosti,“ hovorí autorka knihy Kara M.L.Rosen.

 

Nadváha – čo ju spôsobuje?

Príčinou nadváhy je takmer vždy prejedanie a málo pohybu. Inými slovami, energetická rovnováha je narušená. Prijímanie väčšieho množstva kalórií, než telo spotrebuje, vyústi do skladovania tejto energie vo forme tuku. Strava bohatá na cukor, najmä v spracovaných a rafinovaných jedlách, spôsobuje podstatne väčší nárast hmotnosti než prijímanie jedál z ovocia a zeleniny, zdravé bielkoviny, dobré tuky a celozrnné sacharidy.
V médiách sa objavuje množstvo rôznorodých informácií o sacharidoch, bielkovinách a tukoch, tak si radšej zopakujeme, ako sa tieto „makroživiny“ využívajú v tele, aby ste si vedeli nastaviť stravovací plán, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Sacharidy sú zdrojom energie. Keď ich prijmeme priveľa, niektoré z nich sa uložia ako glykogén, zásobná forma sacharidov, vo svaloch a v pečeni.

Bielkoviny sa rozkladajú na peptidy (krátke reťazce aminokyselín) a aminokyseliny a využívajú sa na produkciu bielkovín pri obnove buniek vo svaloch. Tiež vytvárajú enzýmy a ďalšie dôležité chemické látky potrebné na chod metabolizmu.

Tuky sa primárne využívajú ako zdroj energie. Iba malé množstvo sa spotrebúva v bunkových membránach a v nervovej sústave. Rýchlosť, akou tuky oxidujú a produkujú energiu, sa  veľmi nemení, pričom nespotrebovaný tuk sa ukladá.

smoothie

Vyrovnajte si hladinu cukru

Trvalá nerovnováha krvného cukru (glukózy) sa spravidla spája s problémami s nadváhou. Pri nadmernej konzumácii jednoduchých cukrov, ktoré telo nevyužíva pri premene na energiu, dochádza k ukladaniu nadbytočných cukrov v tele vo forme tukov. Priveľa cukru môže tiež spôsobovať nervové aj výživové problémy, príp. hormonálnu nerovnováhu.

Po zjedení sa cukor dostáva do krvného obehu. Následne pankreas vylúči hormón inzulín, aby sa množstvo krvného cukru udržalo v bezpečnom rozmedzí.  Prijímanie jednoduchých rafinovaných cukrov (ako napríklad v bielom chlebe či cukrovinkách) spôsobuje náhly dočasný nárast hladiny inzulínu, po ktorom nasleduje pokles, a my sa cítime ešte horšie. Pre optimálne zdravie je dôležité, aby hladina krvného cukru a produkcia inzulínu boli v rovnováhe. Najlepší spôsob, ako to docieliť, je prijímať komplexné a nerafinované potraviny vrátane množstva ovocia, zeleniny, bielkovín aj správnych zdrojov tuku.

Porazte nezdravé chúťky

Nerovnováha krvného cukru je jednou z hlavných príčin chuti na nezdravé potraviny. Počas dňa sa môže hladina glukózy pohybovať, čo znamená, že nie je v ideálnom rozmedzí a spôsobuje neovládateľné chute na rôzne potraviny, podráždenie a zmeny nálady.

Emocionálne faktory potom môžu vyústiť do jedenia pre útechu. Pochopiť čo, kedy a prečo jeme, môže pomôcť nastaviť zdravší a vyváženejší stravovací plán. Nezdravé chute a prejedanie môžu tiež prevážiť, keď človek dlhšie neje a hladina krvného cukru klesne. Desiata či olovrant vo forme čerstvej šťavy pomôžu zefektívniť činnosť metabolizmu, najmä ak vyskúšate niektorý z našich odporúčaných receptov.

sladké

Trápi vás nadváha? Porazte nezdravé chúťky!

Dajte sa na pitie

Je veľmi dôležité dopĺňať príjem tekutín, keďže dehydratácia spôsobuje hlad aj vtedy, keď ste len smädní. Preto treba denne vypiť 6 až 8 pohárov vody.

Cvičte

Cvičenie redukuje stresové hormóny ako kortizol a zároveň produkuje dobrú náladu vo forme endorfínov. Počas cvičenia sa do krvného obehu vyplavujú endorfíny spolu s ďalšími hormónmi šťastia – serotonínom, dopamínom a adrenalínom. Hýbte sa aspoň 30 minút denne.

Cíťte sa plní aj s menším množstvom kalórií

Do šťavy alebo smoothie pridajte zelený čaj. Je to bohatý zdroj fytochemikálií, tzv. katechínov, ktoré povzbudia hormóny zodpovedné za pocit plnosti. Psyllium, bohatý zdroj vlákniny s nízkym obsahom kalórií, podporuje trávenie a zároveň aj pocit spokojnosti a sýtosti, vďaka čomu jeme menej. V spojení s tekutinou naberá vláknina na objeme, preto psyllium na noc zalejte vodou alebo šťavou.

 

Kontrolujte svoj hlad

Na udržanie hladu pod kontrolou odporúča Gabriela toto ovocie a zeleninu:

Brokolica obsahuje chróm, kľúčový faktor tolerancie glukózy, teda doplnok, ktorý podporuje funkciu inzulínu pri bunkovom príjme glukózy. Faktor glukózovej tolerancie pomáha dopravovať krvný cukor do buniek po jedení rýchlejšie. Chróm tiež pomáha ovládať chute a celkový apetít. Brokolica je ideálna zelenina do štiav, keďže má málo kalórií a cukru.

Grapefruit podporuje metabolizmus. Obsahuje málo kalórií a veľa vitamínu C, ktorý pomáha vstrebať chróm. V grapefruitoch je tiež veľa flavonoidov a špeciálne jednej fytolátky zvanej monoterpén, ktorý výrazne potláča pocit hladu. Podporuje tiež trávenie a stimuluje pečeň aj žlčník pri rozklade tukov.

Avokádo sa nedá odšťaviť, no skvelé je do smoothie či koktailov. Má relatívne vysoký obsah kalórií, dve tretiny z nich však tvoria mononenasýtené mastné kyseliny. Štúdie dokázali, že mononenasýtené mastné kyseliny využíva telo pri pomalom spaľovaní na energiu a pritom vyrovnáva hladinu krvného cukru.

škorica

Škorica znižuje hladinu krvného cukru. Rozhodne ju zaraďte do svojho jedálnička,.

Zdravé povzbudenie

Kajenská čili paprika obsahuje kapsaicín, fytochemikáliu, ktorá podporuje vytváranie vnútorného tepla v tele, čo prispieva k tvorbe energie a zrýchleniu metabolizmu, ktoré následne ovplyvňuje kontrolu hmotnosti.

Škorica znižuje hladinu krvného cukru a zvyšuje účinok inzulínu, takže je skvelá pre diabetikov a kohokoľvek, kto pociťuje chuť na sladké. Posypte si ňou jedlo alebo si ju zamiešajte do smoothie a krvný cukor bude vyrovnaný.

Riasa spirulina je doplnkovým zdrojom rastlinnej výživy pre zdravie a bohatým zdrojom bielkovín, dôležitých pre rast a obnovu tkanív. Hrá tiež významnú úlohu pri vyrovnávaní hladiny krvného cukru. Pridajte si do šťavy či smoothie jednu vrchovatú lyžičku a úspešne naštartujte svoj deň.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.