Umeocot. 5 dôvodov, prečo ho mať doma a ako ho používať

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niekomu možno pripadá názov umeocot smiešne, no keď preniknete do jeho tajov – na čo všetko sa dá využiť, aké má priaznivé účinky a ako sa využíva – zmeníte názor. Pre mnohých možno nevšedný ocot, ktorý je vyrobený zo slaných kvasených sliviek umeboshi. To sú špeciálne slivky/marhuľky, ktoré pochádzajú z Ázie  a majú vysoko liečivé účinky. Má svetlofialovú farbu, niekto povie karmínovočervenú a slano-kyslú chuť.

S klasickým octom toho má len veľmi málo spoločné. Dostať ho môžete v bio obchodoch v rôzne veľkých baleniach, 100 ml vás vyjde na cca 3 eurá. „Len málo ľudí o ňom vie, no keď spoznáte jeho silu, možno ho začnete používať,“ tvrdí Monika Hodásová, ktorá ho tiež objavila v dôležitej etape svojho života. Mala mnohé zdravotné problémy, zápasila s chorobami a jedného dňa začala radikálne meniť svoj život. Zdravie sa jej začalo zlepšovať a nabrala energiu, akú mávala kedysi v detstve. Napísala o tom aj veľmi inšpiratívnu knihu Vedomá cesta za zdravím. Jednou z vecí, ktoré odporúča je práve umeocot.

 

Prečo mať doma umeocot?

umeocot Umeocot je nielen skvelé dochucovadlo. Monika Hodásová tvrdí, že v rodine by strava nemala byť takmer nikdy úplne rovnaká pre všetkých členov. Lebo každý sme iný, inak vnímame finálnu chuť. Radšej pokrm dochucovať priamo na tanieri. „Na to sú výborné dochucovadlá, ktoré prešli fermentačným procesom, ako je kvalitná sójová omáčka (napríklad tamari) alebo umeocot,“ dodáva vo svojej knihe Vedomá cesta za zdravím. V nej ponúka tipy, ako využiť umeocot, aj ako priaznivo vplýva na naše zdravie.

1.Umeocot je vysoko zásaditý

Na rozdiel od klasického octu, ktorého pH sa pohybuje pod 3 (výrazne prekysľujúce), umeocot má hodnoty pH zásadité. Vďaka tomu dokážete jeho pravidelnou konzumáciou tlmiť negatívne následky kyselinotvorných potravín, a tým predchádzať rôznym menej či viac závažným ochoreniam.

2. Prináša do tela teplo

Ľudia si zvykli piť ráno vodu s citrónom. Takto pripravený nápoj je však vhodný iba pre ľudí, ktorým býva veľmi teplo, prípadne v letných mesiacoch. Citrón má ochladzujúcu energiu a jeho častým používaním prinášame do tela chlad.
Ak chcete dosiahnuť rovnaký efekt, aký vytvorí citrón, no nechcete svoje telo ochladzovať, vymeňte žlté ovocie za umeocot. Vďaka svojmu spôsobu spracovania má ohrievajúcu energiu.

3. Vyživuje obličky

Ako bolo už vyššie spomenuté, umeocot naše telo energeticky zohrieva. Obličky neznesú chlad a zároveň potrebujú na výživu prirodzene slanú chuť, takže umeocot je pre ne liečivom.

susenie umeboshi na umeocot

Sušenie umeboshi na umeocot.

4. Posilňuje trávenie

Najväčším prínosom umeoctu je jeho vplyv na trávenie. Či už pociťujete v žalúdku kyselinu, mávate reflux, prejedli ste sa, alebo ste už v štádiu zvracania, pripravte si nápoj z umeoctu. Efekt pocítite veľmi rýchlo, do dvadsiatich minút sa váš stav výrazne zlepší.

5. Nahrádza anorganické minerály

Najčastejšie použitie umeoctu v kuchyni je pri príprave zeleniny, hlavne kvasenej zeleniny, tzv. pickles. Ak radi jete surovú zeleninu a na dochucovanie používate soľ, zameňte ju za umeocot.
Tepelne neupravená soľ je anorganickým minerálom, ktorý naše telo nedokáže spracovať. Pri častej konzumácii surovej soli môže dochádzať k opuchom nôh, prípadne k rôznym ochoreniam, ktoré sa spájajú so slabosťou obličiek. Okrem toho má takto pripravená zelenina takisto ako voda s citrónom silne ochladzujúcu energiu. Pre tých zimomravých, no nielen pre nich, rozhodne odporúčame zeleninu dochucovať umeoctom.

Ako sa vyrába umeocot?
Využívajú sa teda nakladané slivky umeboshi, ktoré sa zberajú na jar. Hneď po zbere sa nasolia a nechajú sa niekoľko dní sušiť na slnku. Keď sú takmer usušené, naložia ich do slaného nálevu, zaťažia kameňmi a nechajú kvasiť.
Do nálevu sa zvyknú pridávať aj shizo listy, ktoré pripomínajú vzhľadom okrasnú žihľavu. Majú konzervačný účinok a tiež dodávajú purpurovú farbu.
Červenkastá tekutina, ktorá sa pri kvasení vylučuje, sa nazýva ume-su. U nás sa ujal názov umeocot.
slivky umeboshi

Slivky umeboshi.

 

Ako používať umeocot?

Umeocot obsahuje železo, vápnik, mangán, sodík. Odbúrava kyselinu mliečnu zo svalov a má antiseptické, antibakteriálne účinky. Výborné je – nielen po zime na jar – že pomáha vylúčiť z tela jedy a toxíny. Využíva sa aj pri liečbe zápalu močových ciest, anémii, prechladnutí a pomáha pri únave.
Tu je pár tipov, ako využiť umeocot.

Ranný zásaditý nápoj

Čajovú lyžičku umeoctu zmiešajte s jeden a pol decilitrami vody. „Podľa toho, ako ste zimomraví, si zvoľte teplotu vody, odporúčam použiť izbovú teplotu. Takýto nápoj je výbornou náhradou za vodu s citrónom,“ dáva jednoduchý recept Monika.

Dochutenie zeleniny

Umeocot prelejte do rozprašovača, pripravte si zeleninu a postriekajte ju umeoctom. Chvíľku nechajte odstáť a potom konzumujte. Čím dlhšie zeleninu necháte takto odstáť, tým viac enzýmov a tepla z nej získate.

umeocot na šalát

Dochutenie polievky

Veľa ľudí používa umeocot ako náhradu soli do polievky, a to pre jeho výraznú slano-kyslú chuť. Takto pripravená polievka naberá uzdravujúcu energiu. Môžete ochutiť šošovicovú polievku, kulajdu, ale aj rôzne strukovinové nátierky.

Prvá pomoc

Ak máte akékoľvek tráviace problémy, použite ako prvú pomoc umeocot. Buď si urobte nápoj podľa receptu uvedeného vyššie, alebo zjedzte čajovú lyžičku umeoctu. Čím závažnejšie problémy máte, tým si môžete množstvo umeoctu zvyšovať až na úroveň polievkovej lyžice. Liečivý efekt sa zvýrazní, ak si umeocot primiešate do zeleného jačmeňa.

Ďalšie tipy

Umeocot je aj výborná zálievka – zmiešajte 1 lyžicu medu so 4 lyžicami olivového oleja, 3 lyžicami sezamového oleja, 1 lyžicou umeoctu a 1 lyžicou pomarančovej šťavy.
Pripravte si jogurtový umedresing: zmiešajte 1 malé balenie sójovej špeciality Sojade natural s lyžicou umeoctu a 2 lyžicami ryžového sirupu. Výborne sa hodí napríklad na hlávkový šalát.

ocot a jeho využitie v domácnostiPrečítajte si tiež
Ocot. Praktické tipy a triky do domácnosti aj pre zdravie.

Ak vás zaujal príbeh Moniky Hodásovej, prečítajte si o ňom, aj o jej knihe Vedomá cesta za zdravím, na SkveléKnihy.sk.

 

Foto: Pexels.com, Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.