Predstavte si sviežu kombináciu zdravého, šťavnatého ovocia, zaliateho jemným vanilkovým krémom a ozdobeného nadýchanou domácou šľahačkou. Výsledkom je nielen dezert, ktorý ulahodí oku aj chuťovým bunkám, ale aj výživná bomba plná vitamínov a antioxidantov. Tento ovocný šalát si zamilujú deti aj dospelí, a vďaka krému sa stáva atraktívnym aj pre tých, ktorí inak ovocie veľmi neobľubujú. Ideálny ako víkendová maškrta, pokojne aj pre návštevu, ktorá určite ocení zmenu oproti klasickým koláčom a zákuskom 🙂
Recept na úžasný ovocný šalát
Ak ešte trošku váhate, tu sú argumenty, prečo si tento ovocný šalát zamilujete:
- Je zdravý a výživný – obsahuje čerstvé ovocie plné vitamínu C, vlákniny a antioxidantov.
- Rýchla príprava – do 30 minút máte dezert hotový.
- Variabilný – ovocie môžete obmieňať podľa sezóny alebo chuti.
- Lahodný vanilkový krém – pridané žĺtky a maslo zjemnia chuť a dodajú dezertu krémovú konzistenciu.
- Atraktívny vzhľad – v sklenenej mise vyzerá šalát výnimočne slávnostne.
SUROVINY na ovocný šalát
Vyberte si z týchto druhov ovocia – všetky sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie. Môžete využiť to, čo máte, prípadne vyberte iné svoje obľúbené ovocie.
Hrozno (biele, červené, ružové) – sladké a šťavnaté bobule plné antioxidantov (najmä resveratrol), vitamínov C a K, podporujú krvný obeh.
- Jahody – osviežujúce a jemne kyslasté, bohaté na vitamín C, kyselinu listovú, podporujú imunitu a tvorbu kolagénu.
- Čučoriedky – výživová „superpotravina“, zlepšujú pamäť, zrak a chránia bunky pred oxidačným stresom.
- Maliny – výrazne aromatické, obsahujú vitamíny C, E a vlákninu, pomáhajú tráveniu a znižujú zápaly.
- Černice (ostružiny) – sladkokyslé plody plné vitamínu C, K a antioxidantov, ktoré chránia bunky a posilňujú cievy.
- Banány – krémovo sladké, plné draslíka a vitamínu B6, ideálne na energiu a dobrú náladu.
- Jablká – chrumkavé, osviežujúce, bohaté na vlákninu a vitamín C, priaznivo pôsobia na trávenie.
- Ananás – tropická lahôdka s bromelaínom, enzýmom, ktorý podporuje trávenie a má protizápalové účinky.
- Kiwi, mango, mandarínky – kiwi je nabité vitamínom C, mango obsahuje vitamín A a mandarínky sú skvelé na detoxikáciu.
Voliteľné doplnky: môžete vyskúšať aj zavárané ovocie (napr. ananás, broskyne), sušené ovocie (figy, brusnice), tiež oriešky (mandle, lieskovce, vlašské orechy) a na ozdobenie čokoládové hoblinky, strúhaný kokos, prípadne lyofilizované ovocie.
Vanilkový krém – SUROVINY
- 8 dcl plnotučného mlieka
- 1 balenie Zlatého klasu (alebo kukuričného škrobu)
- 1 vanilínový cukor (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
- 4 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 2 vaječné žĺtka
- 100 g masla
POSTUP
Príprava ovocného šalátu. Všetko ovocie dôkladne umyjeme, prípadne ošúpeme a nakrájame na kúsky.
Príprava vanilkového krému. V hrnci zmiešame mlieko, cukry, škrob a žĺtka. Za stáleho miešania zahrievame, až kým nevznikne stredne hustý krém. Po odstavení vmiešame maslo a necháme krém mierne vychladnúť.
Následne vrstvíme do sklenenej misy (ideálne na nožičke, ako pri trifle). Zalejeme teplým vanilkovým krémom, ale nemiešame. Necháme dôkladne vychladnúť.
Navrch pridáme čerstvo ušľahanú smotanu a ozdobíme podľa chuti (ovocím, orieškami, hoblinkami…).
Podávame dobre vychladené, servírujeme do menších sklenených pohárov či misiek. Tento dezert je ideálny na oslavy, víkendové stretnutia alebo ako zdravá alternatíva ku klasickým zákuskom.
Na vegánsku alternatívu použite rastlinné mlieko a puding bez živočíšnych zložiek.
Lístky mäty alebo kvapka citrónovej šťavy dodajú celému dezertu osviežujúci kontrast.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka