Varenie sous-vide. Zdravšie varenie, ktoré si zamilujete

LinkedIn

Ak ste túto metódu varenia ešte nevyskúšali, je načase. Sous-vide je spôsob pomalého varenia pri konštantne nízkej teplote vo vodnom kúpeli alebo prostredníctvom pary. Môžete tak pripravovať mäso, zeleninu, ryby, ale aj vajíčka, pričom získavate viac benefitov.
Ako prebieha varenie sous-vide a prečo je pre naše zdravie prospešnejšie? Popíšeme, poradíme a vysvetlíme 🙂

Varenie sous-vide

Tento pojem pochádza z francúzštiny a doslova znamená „vo vákuu“. Vyslovuje sa „su-vid“.
Sous-vide varenie sa začalo využívať niekedy v 70.rokoch v krajine galského kohúta na šetrnú prípravu ich milovaného foie gras, čiže najjemnejších husacích pečienok. Metóda sa odvtedy v kuchyni stala hitom a preberali ju aj ďalšie krajiny.
Zjednodušene – potraviny, čiže mäso, zeleninu, ovocie alebo vajcia, sú vákuovo zabalené a dlho varené v špeciálnom prístroji vo vodnom kúpeli pri nízkej, presne danej teplote.
Neprítomnosť vzduchu nedovoľuje vzniku oxidačných reakcií a zachováva všetky nutričné hodnoty.

Ako to prebieha?

Napríklad mäso zavakuujete a dáte variť vo vode, ktorá má presne stanovenú teplotu a na presne stanovený čas do sous-vide prístroja. Proste si to nastavíte a máte pokoj. Všetko prebehne automaticky, nič nemusíte sledovať, kontrolovať ani obracať.
Po sous-vide uvarení mäso na pár sekúnd opečiete, ugrilujete a môžete podávať.

Ak varíte do zásoby, treba ho šokovo schladiť/zmraziť a vložíte do chladničky. Takto vám vydrží do týždňa.
Keď ho budete chcieť zjesť, príde návšteva ap., jednoducho mäso vyberiete a v kúpeli prehrejete. Následne ho na panvici prudko orestujete, aby chytilo farbu a chrumkavosť.

vákuovačka

 

Výhody sous-vide varenia

Ak si zvolíte tento spôsob varenia, mäso bude šťavnatejšie, zelenina nestratí svoje živiny, ani chuť, či svieži vzhľad. Navyše pri varení vo vákuu je zdravšia.
Výsledkom takéhoto varenia sú teda ľahšie jedlá s nižším obsahom tuku a soli. Navyše si môžete navariť do zásoby a to bez toho, aby jedlo stratilo svoje kvality. Práve preto túto metódu využívajú každý deň popredné svetové reštaurácie. Vďaka vareniu sous-vide si môžu jedlá pripraviť pre zákazníkov do zásoby, pričom nestrácajú na chuti ani konzistencii.
Podobne to môžete využiť aj doma. Povedzme cez voľnejší víkend si navaríte do zásoby jedlo na celý týždeň. Alebo spracujete práve dovezené čerstvé mäso.

Benefity:

  • šetrný spôsob varenia so zachovaním objemu, vitamínov i minerálov
  • skvelá a prirodzená chuť, šťavnatá
  • časová a ekonomická úspora, keďže si jedlá môžete pripraviť vopred a vákuovanie uchová potraviny dlhšie
  • priestorová úspora, pretože vakuovaním zbavíte potraviny zbytočného vzduchu, zaberú menej miesta

grilované rebierkaPrečítajte si tiež
Grilovanie a dokonalý steak. Ako na to?

 

Čo treba k vareniu sous-vide?

V prvom rade vákuové vrecúška. Tie majú rôzne rozmery, povedzme 14×20 cm, je ich 100 ks a stoja okolo 4 eurá.
Odsávanie vzduchu sa robí buď opatrným vytláčaním vzduchu ručne. Alebo odsávačkou, prípadne vákuovacím prístrojom. Ten vás vyjde na približne 100€, ale pokojne dobré vákuovačky nájdete aj za polovičnú cenu – napríklad tu si pozrite niektoré typy.

Najdrahšou položkou je sous-vide prístroj, ale máte ho na niekoľko rokov. Jednoduchší (ale plne funkčný a vhodný pre bežné domácnosti) stojí okolo 250€. Vyberte taký, čo má digitálne ovládanie, nerezové vložky v cene. Čím väčší objem, tým vyššia cena.
My máme odskúšaný tento Maxxo Sous Vide cooker za približne 160€, nerezový stoja so 4 pozíciami, 6 litrová kapacita vnútornej nádoby, ktorá pre domáce varenie sous-vide pohodlne stačí.
Môžete tiež vyskúšať ďalšie obľúbené sous-vide variče ako Klarstein Spa Vide, SousVide Supreme, Klrastein tastemaker ai.

Foto: 4Home.sk a Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar