Povedzme si to na rovinu: Vianoce sú nielen o darčekoch, stromčeku, pozeraní telky, pohode s rodinou, leňošení, ale aj o jedle a zákuskoch. Tie máme všetci radi. Niekto menej, iný viac a sú tradičné vianočné koláče, ktoré nechýbajú na našich stoloch takmer žiadne sviatky. U niekoho sú to klasické linecké koláčiky, ďalší nedá dopustiť na šuhajdy, vy si možno vždy narobíte medvedie labky, obľúbené sú parížske rožky, medové rezy, kokosové guľky, štrúdľa, medovníčky.
A keďže mnohí si uvedomujeme, že nášmu telu veľa sladkého neprospieva, no predsa len si chceme dopriať, máme pre vás 3 klasické vianočné koláče v zdravej verzii. Ich autormi sú Peter Planieta a Zuzana Marková. Peter sa zdravému stravovaniu venuje už pätnásť rokov, založil sieť obchodov so zdravými potravinami, aj zdravý fast food ŽIVA FOOD, či neziskovú organizáciu Happy Planet.
Vo svojej spoločnej knižke Pečieme s láskou ponúkajú množstvo receptov, ktoré uspokoja vaše chuťové poháriky a zároveň nezaťažia váš organizmus ako iné tradičné jedlá.
3 vianočné koláče
LINECKÉ KOLÁČIKY
Suroviny na bezlepkový recept:
300 g univerzálnej bezlepkovej zmesi – múky
100 g trstinového alebo kokosového cukru
2 ČL vanilkového cukru alebo vanilky
2 vajcia
150 g BIO Alsanu – rastlinného masla
POSTUP:
Suché ingrediencie zmiešame, pridáme Alsan, vajcia a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odležať v chlade 2 hodiny.
Cesto vyvaľkáme na asi 3 mm a vykrajujeme kolieska alebo rôzne tvary.
Pečieme 6 – 8 minút na 175 °C.
Po dopečení sú koláčiky krehké, necháme ich vychladnúť a zlepujeme ich džemom bez cukru. Môžeme ich posypať sušeným ryžovým nápojom.
MEDVEDIE LABKY
Suroviny:
300 g BIO celozrnnej špaldovej hladkej múky
200 g BIO Alsanu – rastlinného masla
150 g brezového cukru
3 PL kakaa alebo karobového prášku
150 g pomletých vlašských orechov
1 PL vajahitu (priemyselne spracovaná náhrada vajec)
200 ml filtrovanej vody
1 KL BIO mletej škorice
POSTUP:
Vajahit dostanete v obchodoch so zdravou výživou. 1 polievková lyžica sušenej náhrady vajec sa zmieša s cca 3 polievkovými lyžicami vlažnej vody, čím sa nahradí jedno vajce.
Všetky suroviny teda spolu zmiešame a cesto necháme odležať v mikroténovom vrecku do druhého dňa alebo aspoň 2 hodiny na chladnom mieste.
Formičky vymastíme kokosovým tukom.
Pečieme na 180 °C 12 – 15 minút a po upečení ich necháme mierne vychladnúť, ale ešte teplé ich vyklopíme z formičiek. Po miernom vychladnutí labky obaľujeme v sušenom ryžovom mlieku a časť môžeme nechať tmavú.
VANILKOVÉ ROŽKY
Suroviny:
280 g BIO celozrnnej špaldovej hladkej múky
220 g BIO Alsanu – rastlinného masla
100 g mletých vlašských orechov
70 g brezového alebo trstinového cukru
POSTUP:
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré v mikroténovom vrecku necháme odležať do druhého dňa na chladnom mieste.
Z cesta si zoberieme kúsok, z ktorého vyformujeme valček, ktorý ohneme do tvaru rožteka. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 12 minút.
Po upečení ich obaľujeme vo vanilkovom cukre s fruktózou alebo v sušenom ryžovom mlieku.
Dobrú chuť a krásne Vianoce!