Určite ste aj vy zažili situáciu, keď ste potrebovali uvariť sýte teplé jedlo, ale nestihli alebo zabudli ste nakúpiť. Áno, dnes už sa dá objednať jedlo priamo do domu, rôzne polotovary, či fast foody.
Ak ste sa však namiesto donášky jedla rozhodli prijať výzvu navariť z toho, čo „chladnička dala“, a ešte aj zdravšie – môžete vyskúšať aj náš recept na zapekané plnené zemiaky. Ide o nenáročné jedlo na obed či večeru, pri ktorom zužitkujete suroviny, ktoré máte doma a eliminujete plytvanie potravinami.
Ponúkame vám ho v troch základných variantách, ktoré si môžete prispôsobiť vlastným chutiam.
Vegetariánske zapekané zemiaky s tuniakom a čedarom
SUROVINY:
- 4 veľké zemiaky
- konzervu tuniaka vo vlastnej šťave (250 g)
- plnotučná horčica
- strúhaný syr čedar (250 g)
- soľ a koreniny podľa chuti
POSTUP:
Zemiaky predvaríme vo vriacej vode do polomäkka – asi 20 minút. Vyhladnuté prekrojíme na polovičky a vydlabeme vnútro. Osolíme a okoreníme.
Vydlabanú zemiakovú hmotu dáme do misy a premiešame s tuniakom (šťavu z konzervy vylejeme, nepoužívame), horčicou, polovicou nastrúhaného syra, soľou a čiernym korením. Touto tuhou zmesou naplníme zemiaky a posypeme zvyšnou polovicou čedara.
Poukladáme na plech na papier na pečenie. Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na 180 ° C približne na 20 minút.
Zapekané zemiaky s bryndzou a slaninkou
SUROVINY:
- 4 veľké zemiaky
- malé balenie bryndze (125 g)
- 100 g ľubovoľnej slaninky
- strúhaný syr čedar (150 g)
- soľ
POSTUP:
Rovnaký ako v predošlej variante. Zemiaky predvaríme vo vriacej vode do polomäkka – asi 20 minút. Vyhladnuté prekrojíme na polovičky a vydlabeme vnútro. Osolíme a okoreníme.
Vydlabanú zemiakovú hmotu dáme do misy a premiešame s bryndzou, slaninkou, soľou a čiernym korením. Slaninku je dobré použiť mäsitejšiu, v našom prípade sme použili plátky anglickej slaninky nakrájané na tenké pásiky. Syr v tomto prípade slúži len na posypanie navrch. Zmesou naplníme zemiaky a posypeme čedarom.
Poukladáme na plech na papier na pečenie. Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na 180 ° C približne na 20 minút.
Zapekané zemiaky so šunkou, syrom a kukuricou
SUROVINY:
- 4 veľké zemiaky
- 1 malú konzervu kukurice
- 200 g šunky
- strúhaný syr čedar (250 g)
- soľ a koreniny podľa chuti
POSTUP:
Rovnaký ako v predošlých dvoch variantách. Zemiaky predvaríme vo vriacej vode do polomäkka – asi 20 minút. Osolíme a okoreníme. Vyhladnuté prekrojíme na polovičky a vydlabeme vnútro.
Vydlabanú zemiakovú hmotu dáme do misy a premiešame so šunkou, kukuricou a polovicou nastrúhaného syra, soľou a čiernym korením. Zmesou naplníme zemiaky a posypeme zvyšnou polovicou čedara. Poukladáme na plech na papier na pečenie.
Pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na 180 ° C približne na 20 minút.
Upečené zemiačky chutia výborne s cesnakovým alebo bylinkovým dresingom, kyslou smotanou, prípadne s kečupom alebo tatárskou omáčkou – podľa toho, čo máme radi. Môžete si k nim dať zeleninovú prílohu a vyvážené jedlo je na svete. Zemiaky odporúčame konzumovať čerstvé, hneď po upečení.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Foto: autorka