Ako prežiť zimu bez choroby a nachladnutia?

Vedeli ste o tom, že každé prechladnutie nám skracuje život? Možno ste si doteraz hovorili, že ako príde, tak odíde – na prechladnutie sa nezomiera. No vedci a lekári sa zhodujú, že aj takéto malé choroby nám odoberajú zo života. Postupne, pomaly a nenápadne.

Najmä v zime sme náchylnejší na rôzne infekcie, pretože žijeme v prekúrených bytoch, všade používame vodu a dezinfekčné prostriedky, a nemáme dostatočne vybudovanú imunitu. Potom nás aj menšia infekcia skolí na niekoľko dní, alebo sme každú zimu aspoň raz chorí. Ako teda prežiť zimu bez choroby a prechladnutia?

 

Zdravá špina

Predovšetkým, nebuďme „príliš“ čistotní. Znie to možno čudne, ale podľa profesora Viliama Badu z III. Internej kliniky LF UK v Bratislave existuje určité množstvo „zdravej špiny“. Tá posilňuje našu imunitu a pripravuje nás na záťažové situácie. „Na túto tému vznikla aj jedna veľká štúdia, ktorá bola robená v Alpách,“ vysvetľuje profesor Bada. „Konkrétne vo Švajčiarsku, Rakúsku a Nemecku. Pátrali po tom, prečo niektoré deti majú astmu a niektoré nie. A vysvetlenie bolo také, že ak deti mali v matracoch prach, ktorý obsahoval endotoxíny, čo sú zvyšky hnoja, tak boli zdravé.“

Vedci už niekoľkokrát dokázali, že prehnaná hygiena (najmä u malých detí) je jednou z hlavných príčin rastúceho počtu alergií. Všimli ste si, že u rómskych detí sa toľko alergie nevyskytuje? Zdá sa, že nedodržiavanie hygieny u nich posilňuje imunitu, trénujú si ju na ešte horšie podmienky a telo je naučené lepšie reagovať na rôzne vonkajšie podnety.

Spomínanú štúdiu dokazuje aj vystúpenie Bengta Björstena z Centra pre výskum alergií v Štokholme: najmenej alergií je v priemyselne málo rozvinutých krajinách, kde väčšina obyvateľov žije na vidieku. Už maličké deti sa tam stretávajú s najrôznejšími baktériami aj látkami, a ich telo sa na ne naučí správne reagovať. Spolu s kojením tak „zdravá špina“ hrajú kľúčovú úlohu v tom, aby v tráviacom trakte vzniklo správne bakteriálne prostredie, ktoré potom významne ovplyvňuje normálny vývoj imunitného systému.

bez choroby aj bez liekov
So správnym prístupom nebudete potrebovať žiadne lieky.

Otužovanie

Ďalší dôležitý faktor, ktorý prispieva k častým chorobám a prechladnutiam, je naša precitlivenosť na chlad. Trošku nás ofúkne a smrkáme. Sme vystavení dlhšie chladu a podpíše sa nám to na zdraví. Jednoducho – málo otužujeme.

Pre mnohých je otužovanie len slovo, ktoré lekári s obľubou používajú. Veď ako nám už môže otužovanie výraznejšie pomôcť? Áno, možno má nejaký vplyv na náš organizmus, ale aby zabraňovalo angíne? chrípke? prechladnutiu? nádche?

„Najlepšie je otužovať sa každé ráno,“ odporúča profesor Viliam Bada. „Keď vstanete a osprchujete sa, tak na koniec sprchovania sa trikrát postupne osprchujte ľadovou vodou. Imunita vyžaduje kontrast!“
Internistka a klinická farmakologička Etela Janeková odporúča začať vlažnou vodou a postupne ju ochladzovať. Nemusíte hneď na seba pustiť ľadovú vodu, to vás len zbytočne odradí.
Najskôr sa teda sprchujete teplou vodou, potom ju ochladíte a začnete od nôh, pokračujete cez trup, ruky, krk a tvár. Nikdy studenou vodou nesprchujte hlavu. Vydržte takto pár sekúnd, stačí 10-15. Potom si dajte znova teplú a po chvíli opäť studenú – takto to zopakujte celkovo 3x. Pri druhom a treťom raze môžete pridať vždy viac studenej vody.

Zlepšuje sa tak prekrvenie organizmu, čo pomáha prekonávať prechodné obdobia, keď sú všetci chorí. Navyknete telo na náhle zmeny teploty (bez ohrozenia zdravia), čím zvýšite pohotovosť krvných ciev. Tie potom dokážu rýchlo a pružne reagovať na pôsobenie chladu. Správnym otužovaním sa tak zníži pravdepodobnosť, že získate nejakú bakteriálnu alebo vírusovú infekciu, ale ak už aj ochoriete, choroba máva ľahší a rýchlejší priebeh.

 

Choroby a jedálniček

A samozrejme, nemôžeme zabúdať na suroviny, ktoré robia dobre nášmu organizmu. Cibuľa a cesnak sú základom, tiež zaraďte častejšie zázvor – či už do šalátov, nastrúhaný do čaju alebo v inej podobe. Sú to prírodné antibiotiká.
Výborné na imunitu sú aj brusnice alebo škorica.

Podľa expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu Vlada a Tiny Zlatošovcov, by sme mali pridať na posilnenie imunity viac potravín ako je kefír, kokosový olej, citrón, čerstvá listová zelenina, omega-3 mastné kyseliny (nachádzajú sa v rybách, vajciach, orechoch a semenách), či nepasterizované mlieko od kráv.

bez choroby TOP 20 surovínPrečítajte si aj
20 TOP surovín, ktoré vám dodajú energiu.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 342x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: