Ľudia už v dávnej minulosti využívali bylinky a korenie nielen ako kulinárske vylepšenie jedla, ale aj pre ich liečivú silu. V podstate takmer všetky rastliny v rozličnej miere vytvárajú protilátky na obranu proti mikroorganizmom, ktoré ich napádajú, poškodzujú a zabíjajú. Sú to také prírodné antibiotiká, ktoré by sme mali využívať radšej ako kupované, syntetické antibiotiká.
Pozrite si 15 byliniek a korenín, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni a mali by ste ich používať denne pri svojom varení, či na dochutenie. V skratke si povieme, čo obsahujú a ako pomáhajú nášmu zdraviu.
15 obľúbených byliniek a korenín
Liečivá sila byliniek, korenín, tie prírodné antibiotické rastliny a z nich zhotovené prípravky slúžia podobne ako v prírode najmä na posilnenie imunitného systému a na rozvoj prirodzených, telu vlastných obranných síl. Veľmi dôležitým aspektom ich pôsobenia je predovšetkým preventívne potláčanie infekčných chorôb, tvrdia autori Jiří Kuchař a Josef Jonáš v knihe Svet prírodných antibiotík.
1.Bazalka
Obsahuje vitamín A, vitamín K, vitamín C, magnézium, železo, draslík, vápnik.
Je bohatá na antioxidanty a pôsobí protizápalovo. Podporuje trávenie, zmierňuje bolesť hlavy, je antibakteriálna.
Éterický olej z bazalky sa používa proti depresiám, rovnako odvar pripravený z jednej lyžičky sušenej bazalky, ktorú zalejeme štvrť litrom vody. Necháme päť minút povariť, desať minút lúhovať a potom sa užíva trikrát denne proti depresiám.
2.Čierne korenie
Obsahuje draslík, vápnik, zinok, mangán, železo a magnézium.
Je protizápalové, podporuje trávenie, je mierne močopudné, má antibakteriálne vlastnosti. Podporuje vylučovanie žalúdočných kyselín, čo je potrebné, ak trpíte ich nedostatkom. Zvyšuje absorpciu živín, ako napríklad selénu a pomáha detoxikovať pečeň.
3.Kardamóm
Obsahuje draslík, magnézium, vápnik.
Používa sa na zmiernenie problémov spojených s trávením, ako napríklad vetry, nadúvanie, zápcha, a pri liečbe obličiek, pľúc, pečene či žlčníka.
4.Kajenské korenie
Obsahuje draslík, vápnik, betakarotén, vitamín A, B-komplex, vitamín C a E.
Kapsaicín obsiahnutý v kajenskom korení zahrieva organizmus a má liečivé účinky. Takisto pomáha zmierniť zápal spôsobený jedlom vyvolávajúcim reakciu zo skupiny ľuľkovitých a z papriky. „Kajenské korenie podporuje trávenie a chudnutie, zlepšuje obeh krvi, odstraňuje z tela toxické látky. Krémy s obsahom kapsaicínu sa používajú na odstránenie bolesti kĺbov a chrbta,“ tvrdí Lyn-Genet Recitas v knihe Plán zdravia a štíhlosti.
5.Škorica
Obsahuje antioxidanty, mangán, vlákninu, vápnik.
Používa sa na udržanie správnej hladiny cukru v krvi, na zníženie cholesterolu, v boji proti kvasinkám, na zlepšenie obehu krvi. Pomáha pri tráviacich problémoch, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva, alebo pri žalúdočných vredoch. Zároveň je antibakteriálna a antimikrobiálna.
Prečítajte si tiež
Škorica. Superpotravina na každý deň.
6.Rasca
Obsahuje antioxidanty, železo, vápnik, magnézium.
Pomáha normalizovať trávenie a cukor v krvi, je dobrým pomocníkom pre pľúca a zdravú hladinu cholesterolu. Skúma sa jej pôsobenie na tvorbu enzýmov pankreasu a o protirakovinových účinkoch.
7.Cesnak
Obsahuje selén a alicín, sírovú zložku, ktorá pomáha pri vstrebávaní železa.
Alkaloidy obsiahnuté v cesnaku znižujú krvný tlak, zmenšujú riziko kôrnatenia ciev, posilňujú imunitu a zabraňujú trombózam. Cesnak ničí vírusy, baktérie a najrôznejšie parazity, znižuje hladinu LDL cholesterolu a celkovo posilňuje imunitný systém.
8.Zázvor
Podporuje trávenie a kontroluje množstvo cukru v krvi, pomáha pri cukrovke, nádche a pohybových ochoreniach, znižuje zápal.
„Zázvor pomáha uľavovať od bolesti hlavy a vyplavuje nadbytočnú kyselinu mliečnu zo svalov do krvného obehu a odtiaľ von – pretože kyselina mliečna sa neuvoľňuje len po namáhavom cvičení, ale aj pôsobením stresu. Ak sedíte celý deň za pracovným stolom a stres vám do svalov pumpuje kyselinu mliečnu, tá sa potrebuje dostať von, pretože nemáte dostatok pohybu, aby sa mohla prirodzene odstrániť,“ radí medicínske médium Anthony William v knihe Liečivá sila potravín.
9.Citrónová kôra
Obsahuje vápnik, vitamín C, draslík.
Znižuje cholesterol, podporuje kapiláry, prečisťuje pečeň, je protizápalová. Pomáha v boji s rakovinou kože, prsníka a hrubého čreva. Najlepšie je používať plody v biokvalite, keďže pesticídy sa veľmi dobre viažu na oleje obsiahnuté v kôre citrusových plodov.
10.Cibuľa
Obsahuje kvercentín, silný protizápalový oxidant.
Taktiež obsahuje vitamín C a chróm, ktorý kontroluje hladinu cukru v krvi. Znižuje krvný tlak a cholesterol, má protirakovinové účinky.
Pri chrípke sa šťava vylisovaná z troch veľkých cibúľ naleje na tanier a inhaluje asi tri minúty. Inhalácia sa robí niekoľkokrát denne s pevne zatvorenými očami.
11.Pomarančová kôra
Obsahuje betakarotén, draslík, pektín a vitamín C.
Pomáha normalizovať krvný cukor a znižovať cholesterol, je protizápalová. Prospieva v boji s rakovinou kože, prsníka a hrubého čreva. Najlepšie je používať plody v biokvalite, keďže pesticídy sa veľmi dobre viažu na oleje obsiahnuté v kôre citrusových plodov.
12.Rozmarín
Obsahuje vápnik, vitamín A, vitamín C, železo, kyselinu pantoténovú a listovú.
Znižuje zápal, pomáha pri bolesti z artritídy a stimuluje imunitný systém. Zlepšuje pravidelnú stolicu, potláča plynatosť a zvyšuje chuť do jedla. Posilňuje krvný obeh, rozširuje cievy a ako jedna z mála rastlín neznižuje krvný tlak, ale ho zvyšuje. Má antiseptické účinky.
Výborne sa hodí k mäsu, ale aj k zelenine, napríklad k baklažánu, ktorý si môžete pripraviť s cestovinami (k tomu rozmarín, cesnak, soľ a olej – to je všetko).
13.Šalvia
Obsahuje vitamín A, vitamín B, železo a magnézium.
Podporuje činnosť pľúc, má antibakteriálne a antiseptické vlastnosti. Ak sa prijíma vo forme čaju, pomáha bojovať s potením, hlavne nočným. Je výborná aj na inhalovanie, prečisťuje dutiny, odstraňuje infekcie.
14.Tymian (materina dúška)
Obsahuje vitamín B6, vitamín C, vitamín A, luteín, draslík, železo, magnézium a selén.
Pôsobí proti kŕčom, má antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti. Podporuje trávenie a mozgovú činnosť.
Povzbudzuje tráviacu sústavu a odstraňuje zápach z úst. Ako diuretikum prináša úľavu pri artritíde, reume a dne. Deťom sa môže podávať ako odčervovací prostriedok, naložený v oleji sa používa na čistenie a dezinfikovanie rán.
15.Kurkuma
Obsahuje niacín, vitamín C, vitamín E, vitamín K, draslík, vápnik, železo, magnézium a zinok.
Je to veľmi silný prostriedok na podporu imunitného systému a antioxidant. Bojuje proti artritíde a rakovine, detoxikuje pečeň, podporuje kognitívne funkcie.
Prečítajte si tiež
Liečivá kurkuma. Spôsoby použitia, detox a recept na čaj z kurkumy.
Foto: Stocksnap.io, Unsplash.com, Pixabay.com