Liečba rastlinami sa dostala v posledných rokoch do popredia. Nielen kvôli návratu k prírode, či minimalizovaniu chémie, ktorú dostávame do seba. Mnohé rastliny sú naozaj odskúšané a vhodné na liečenie rôznych zdravotných problémov a ťažkostí. Čo však najlepšie zaberá pri liečbe rastlinami? Keď si urobíte nálev, odvar alebo tinktúru? A čo rôzne čaje, olejové maceráty, šťavy, či esenciálne oleje?
„Rastlinné lieky sa pripravujú a používajú rôznymi spôsobmi a často môže byť ťažké rozhodnúť sa, ktorú formu zvoliť. Každá metóda má svoje špecifické plusy aj mínusy. Napríklad čaje a tinktúry, sú naozaj tradičné, používajú sa už tisícky rokov a nepotrebujeme pri nich nijaké špeciálne vybavenie. Iné si však vyžadujú moderné farmaceutické postupy extrahovania a použitie rôznych rozpúšťadiel. Takéto extrakty sa často spracúvajú do formy tabliet a kapsúl,“ vysvetľuje odborník na liečbu bylinkami Andrew Chevallier.
V slovenčine mu vyšla veľmi užitočná Mala encyklopédia prírodnej medicíny. Delí sa v nej o svoje dlhoročné skúsenosti z klinickej praxe, pričom Chevalier bol v minulosti prezidentom Národného inštitútu rastlinnej medicíny a viceprezidentom Európskej asociácie odborníkov na liečivé rastliny. Takže ak vás táto téma zaujíma, odporúčame knihu.
Napokon, liečbu vhodnými rastlinami odporúčajú aj vedci, dokonca je vhodným doplnkom počas pandémie koronavírusu. “Liečivé rastliny nám naozaj môžu priniesť úľavu pri viacerých prejavoch počas choroby COVID-19,” tvrdí profesor Ivan Šalamon v článku pre portál Veda na dosah.
Čo najviac zaberá pri liečbe rastlinami?
Asi už viete, že rôzne procesy spracovania ovplyvňujú to, aký účinok bude mať liečivá rastlina na náš organizmus.
Napríklad koreň ďumbieru lekárskeho môžeme jesť čerstvý alebo sušený, užiť ho ako prášok či kapsulu, pripraviť si z neho čaj, tinktúru alebo ho spracovať a vytvoriť z neho koncentrovaný extrakt. Pri každom z týchto procesov sa uvoľňuje iná kombinácia liečivých látok.
Ďumbier obsahuje antiseptické živice, ktoré sa len slabo rozpúšťajú vo vode, takže v ďumbierovom čaji sa takmer vôbec nenachádzajú. V ďumbierovej tinktúre, ktorá sa vyrába z 90-percentného alkoholu, je ich však naozaj veľa, preto má tento produkt lepšie antiseptické účinky.
Takto by sme mohli pokračovať. Napokon – vezmite si prípravu kávy. Stále ide o zomleté kávové zrná, no rozdielnosť ich praženia, uskladnenie, miesto pôvodu, samotná príprava…to všetko určuje finálnu chuť kávy, však?
V spolupráci so spomínanou encyklopédiou prírodnej medicíny sme pre vás pripravili prehľad 12 najčastejších spôsobov prípravy liečivých rastlín, ich výhody a nevýhody.
1. ČAJE a NÁLEVY
Čaje alebo nálevy predstavujú najjednoduchší spôsob. Využívajú sa pri nich jemnejšie nadzemné časti rastlín – najmä čerstvé alebo sušené listy a kvety.
Čaje sú dobré na extrahovanie látok rozpustných vo vode, ako sú flavonoidy, napríklad z listov hlohu, a esenciálne oleje, napríklad z mäty piepornej.
Na nálev používame sklený alebo keramický (nie kovový) hrniec či hrnček s vrchnákom. Vo všeobecnosti sú voľné lístky lepšie ako čajové vrecúška – môžeme ich pomiešať a rozptýliť po celom hrnčeku, čim sa zlepší extrakcia účinnej látky. Lúhujeme 10 minút, potom precedíme.
Výhody. Rýchla a jednoduchá príprava, dá sa použiť čerstvý aj sušený. Môže sa vypiť, použiť na vyplachovanie alebo kloktanie, aplikovať na pokožku, vlasy a podobne. Látky sa lúhujú do vody, ktorá sa dobre vstrebáva.
Nevýhody. Musí sa rýchlo spotrebovať (v chladničke vydrží najviac 24 hodín). Extrahujú sa len látky rozpustné vo vode. Chuť môže byť nepríjemná, vyžaduje si konzumáciu pomerne veľkého objemu tekutín.
2. ODVAR
Odvar je ideálny spôsob zužitkovania tvrdších častí rastliny, kôry, bobúľ či koreňa. Posekaný čerstvý alebo sušený materiál sa približne 20 minút varí vo vode, získaná tekutina sa precedí a vypije. Odvary sú dobré na extrahovanie látok rozpustných vo vode, napríklad trieslovín.
Výhody. Môžeme použiť čerstvý aj sušený rastlinný materiál a kombinovať niekoľko rastlín. Výluh môžeme vypiť, použiť na vyplachovanie alebo kloktanie, aplikovať na pokožku a podobne. Ide o extrahovanie do vody, a preto sa ľahko vstrebáva.
Nevýhody. Vyžaduje si istý čas, musí sa rýchlo skonzumovať (v chladničke vydrží najviac 48 hodín) a chuť môže byť veľmi nepríjemná.
3. ŠŤAVY A SMOOTHIES
Môžeme si ich kúpiť alebo pripraviť doma. Čerstvo pripravené ovocné šťavy a smoothies ponúkajú skvelý spôsob spracovania liečivých surovín. Dá sa pripraviť napríklad cviklová šťava alebo zelené smoothie. Celkovo sú smoothies lepšie, pretože obsahujú celú plodinu s jej všetkými účinnými zložkami. Podporujú zdravú črevnú flóru a pomáhajú pri trávení. Ak je to možné, používame organické plodiny.
Výhody. Pomerne jednoduchá príprava. Stopercentne prírodný produkt bohatý na enzýmy a živiny, ľahko sa vstrebáva a podporuje trávenie.
Nevýhody. Musí sa skladovať v chladničke, ak je vo fľaši a spotrebovať do 10 dní.
Prečítajte si tiež
3 recepty na smoothie pre LEPŚÍ DEŇ.
4. TINKTÚRY
Tinktúry sa vyrábajú macerovaním (namáčaním) akejkoľvek posekanej časti rastliny v alkoholovom roztoku, ktorý sa zvyčajne skladá zo 45 % alkoholu a 55 % vody. Podiel alkoholu sa môže líšiť od 25 až do 90 % v závislosti od toho, akú aktívnu zložku chceme extrahovať. Niekedy sa namiesto alkoholu používajú ocot alebo glycerol.
Tinktúry sa vyrábajú pomerne ľahko a dobre sa uchovávajú. Vydržia tri alebo viac rokov. Pri použití zmesi alkoholu a vody vyextrahujeme z rastliny látky rozpustné aj nerozpustné vo vode. Vznikne tak oveľa koncentrovanejší produkt, než by sme získali prípravou čaju alebo výluhu.
Výhody. Dajú sa dlho skladovať. Rôzne tinktúry sa môžu ľahko kombinovať, extrahuje sa veľa rôznych látok a účinné je aj malé množstvo. Veľmi ľahko sa absorbuje.
Nevýhody. Trvá niekoľko dní, kým sa vyrobí, ale dá sa ľahko kúpiť. Chuť môže byť veľmi nepríjemná, obsahuje alkohol.
5. SIRUPY
Sirupy sa väčšinou vyrábajú pridaním nerafinovaného cukru alebo medu do odvarov alebo výluhov v pomere 1 : 1. Ich sladkosť môže prekryť nepríjemnú chuť rastlín. Cukor pomáha zmierniť podráždenie v hrdle a hrudníku. Sirupy sa často používajú predovšetkým pri kašli. Môžeme ich kúpiť v obchode aj pripraviť doma.
Výhody. Vydržia dosť dlho, sladká chuť prekryje nepríjemnú chuť liečivých rastlín.
Nevýhody. Veľké množstvo cukru; obmedzené využitie.
6. KAPSULY
Kapsuly obsahujú prevažne drvený sušený rastlinný materiál alebo rastlinné extrakty. Kvalitné kapsuly sú dobre naplnené, aby v prášku neostal vzduch. Predávajú sa vegetariánske aj nevegetariánske želatínové kapsuly, ktoré si môžeme naplniť doma. Uzavreté kapsuly obsahujúce oleje alebo koncentráty majú podobný účinok ako tabletky, ale zvyčajne obsahujú menej pridaných látok.
Výhody. Pohodlné užívanie, sú takmer bez chuti.
Nevýhody. Nedajú sa zmiešať ako tinktúry. Prášok môže niekedy pôsobiť dráždivo a môžu byť priveľmi koncentrované.
7. TABLETKY
Tabletky sa dajú vyrobiť tak, že sa sušený rastlinný materiál alebo extrakt jednoducho stlačí do formy tablety, aj keď sa zvyčajne ešte kombinuje s ďalšími látkami, vďaka ktorým si zachová tvar a štruktúru, no v žalúdku sa rozpustí. Žiaľ, často sa pridávajú aj umelé sladidlá a farbivá, preto treba pozorne čítať štítky.
Výhody. Pohodlné a koncentrované, presne určené dávkovanie a takmer bez chuti.
Nevýhody. V tráviacom trakte sa môžu zle rozpustiť a byť príliš koncentrované.
8. OLEJOVÉ MACERÁTY
Na rozdiel od esenciálnych olejov sa olejové maceráty vyrábajú tak, že sa liečivá rastlina namáča v rastlinnom oleji, napríklad v slnečnicovom. Olejové maceráty sa zvyknú robiť z rastlín, ktoré majú hojivý účinok, napríklad z nechtíka lekárskeho. Môžu sa používať na drobné poranenia, odreniny, výrony a podobne. Pridávajú sa aj do krémov a mastí.
Výhody. Ľahko sa vtierajú do pokožky a dobre sa miešajú s esenciálnymi olejmi.
Nevýhody. Často bývajú veľmi mastné – krémy alebo masti by mohli byť vhodnejšie.
9. EXTRAKTY ZO SUŠENIA MRAZOM
„Extrakty získané sušením mrazom sa používajú čoraz viac najmä v tradičnej čínskej medicíne. Vyrábajú sa podobným spôsobom ako instantná káva. Obsahujú všetky zložky, ktoré sa nachádzajú aj v čerstvej rastline,“ približuje túto formu odborník Andrew Chevalier.
Výhody. Pohodlné a presne stanovená dávka.
Nevýhody. Drahé a ťažko dostupné.
Pozrite si viac zo sekcie BYLINKY.
10. PRÁŠKY
Tradične sa využívajú najmä v ajurvédskej medicíne a ľahko sa pripravujú. Zvyknú sa však pokaziť rýchlejšie ako bežné sušené rastliny.
Výhody. Ľahko sa pripravujú.
Nevýhody. Môžu mať nepríjemnú chuť a musia sa starostlivo skladovať.
11. MASTI A KRÉMY
Masti sa vyrábajú z olejov a tukov a zvyčajne neobsahujú nijakú vodu. Sú mastné, a preto vytvárajú na pokožke ochranný film odolný vode. Najúčinnejšie sú napríklad pri hemoroidoch a zapareninách. Krémy sa vyrábajú emulgovaním olejov a vody do emulzie podobnej majonéze. Majú chladivý a zvlhčujúci účinok a používajú sa na upokojenie podráždenej a zapálenej pokožky. Masti a krémy nepoužívame na otvorené rany.
Výhody. Vhodné na pokožku.
Nevýhody. Môžu obsahovať umelé konzervačné látky a stabilizátory.
12. ESENCIÁLNE OLEJE
Esenciálne oleje sa vyrábajú destilovaním kvetov, listov a iných častí rastlín a zbieraním výsledných olejov – esencie rastlín. Sú veľmi koncentrované, preto sa musia používať opatrne. Zvyčajne sa miešajú s iným olejom, napríklad s hroznovým, a vytvorí sa tak maximálne 5-percentný roztok. Jeden ml esenciálneho oleja zmiešame s 20 ml základného oleja alebo 5 kvapiek esenciálneho oleja s lyžičkou základného oleja.
Esenciálne oleje by sa nemali užívať vnútorne, ak to vyslovene nepovolia alebo neodporúčajú lekár či vyškolený liečiteľ.
Výhody. Vysoká koncentrácia, príjemná vôňa a roztok sa môže používať na pokožku alebo rozprášiť do vzduchu.
Nevýhody. Občas môže spôsobiť podráždenie alebo alergickú reakciu.
Zdroj a foto: Malá encyklopédia prírodnej medicíny,
Príroda, Pixabay.com, Stocksnap.io, Unsplash.com