8 zázračných čajov pre vaše zdravie

Niekto pije nanajvýš čierny čaj s medom a citrónom, občas možno ovocný čaj vo vrecúšku. Iní si každý deň doprajú zelený čaj, prípadne rôzne bylinkové čaje – harmančekový, šalviový, lipový… Viete však, ako vášmu organizmu prospeje yerba maté alebo matcha čaj? A čo lapacho, oolong… Že vlastne presne neviete, čo ktorý znamená a ako na nás účinkuje?
Máme pre vás tipy na 8 zázračných čajov, ktoré majú na nás mimoriadne prospešné liečivé účinky. Podporujú trávenie, v zime zahrejú a pomáhajú spaľovať kalórie.
Odborníci odporúčajú piť tieto čaje asi 4x denne, čo je necelý liter. Striedajte ich. Dôležité je dodržiavať pomery pri príprave a minutáž lúhovania. Len tak dostanete do organizmu maximum ich prospešných účinkov.

 

8 zázračných čajov pre zdravie

Vedeli ste, že v prvej polovici minulého storočia sa na celom svete konzumoval iba sypaný čaj? So zmenou životného štýlu prevážila pohodlnosť nad tradíciou aj potrebou chuťových zážitkov a začali sme siahať po čajových vrecúškach.
Dnes sa našťastie opäť vraciame k sypanému čaju, ktorý je kvalitnejší a prirodzenejší.

čaj ikona1.Matcha čaj

Tento druh zeleného čaju sa pestuje najmä v Japonsku. Najjemnejšie lístky sa rozomelú na prášok, ktorý si potom kúpite v špecializovanom obchode a premiešate jednoducho s horúcou vodou (nie vriacou).
Matcha čaj aktivizuje, dodáva energiu a pomáha spaľovať kalórie až 4x rýchlejšie.
Príprava je jednoduchá: lyžičku prášku matcha najskôr preosejte cez sitko, aby sa lepšie rozpúšťal. Potom zohrejte vodu na cca 75 stupňov Celzia nalejte trošku na prášok, rozmiešajte a potom dolejte zvyšok. Špeciálnou metličkou našľahajte.
Viac o matcha čaji sme písali v našom článku Čaj matcha – zdravý životabudič, ktorý vás naštartuje.

matcha čaj

 

čaj ikona2.Biely čaj

Vyrába sa prevažne v čínskej provincii Fu-ťien a je to najmenej technologicky spracovaný čaj, jeho výroba je však časovo pomerne náročná. Najskôr prebieha vädnutie asi 2 dni, dochádza prirodzene k čiastočnej oxidácii a potom sa čaj mierne zahrieva a pečie, triedi sa a opäť sa pečie.
Biely čaj patrí medzi najzdravšie čaje, lebo puky obsahujú množstvo antioxidantov, napríklad katechíny a polyfenoly, ktoré posilňujú imunitný systém.
1 lyžičku bieleho čaju zalejte 150 ml prevarenej vody, ktorú ste však chladili na 80 stupňov. Nechajte lúhovať 7 minút, sceďte a pite.

 

čaj ikona3.Lapacho

Lapacho síce nie je pravý čaj, no vrelo ho odporúčame. Ide o výluh z kôry legendárneho stromu Inkov lapacho, ktorý má veľa detoxikačných účinkov. Posilňuje obranyschopnosť a pomáha pri rôznych ochoreniach. Dokonca ho prezývajú ako všeholiek. Pozitívne vplýva na mozog, pokožku, žalúdok aj pečeň. prospieva pľúcam, prečisťuje krv, cievy a je dobrý pre srdce. Podľa mnohých odborníkov je účinný aj ako skvelá prevencia proti chorobám.
4 lyžičky lapacho zalejte 250 ml vriacej vody a ešte chvíľu povarte na miernom ohni. Odložte zo sporáku a nechajte ešte asi 15 až 20 minút prekrytý lúhovať.

 

čaj ikona4.Yerba maté

Tento čaj pochádza z lístkov cezmíny paraguajskej, ktorá rastie v južnej Amerike, najmä v Brazílii a Argentíne.
Yerba čaj zrýchľuje metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov, zaháňa chuť na jedlo a má detoxikačné účinky. Obsahuje veľa kofeínu, má mierny nádych tabaku a zeleného čaju. Tiež prispieva k dobrej nálade a dodáva duševnú energiu.
1 lyžičku yerba čaju zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte asi 10 minút lúhovať. Potom sceďte a pite, nikdy ho však neslaďte.

dokonalý čajPrečítajte si tiež
Čajová someliérka: Takto sa pripravuje dokonalý čaj.

 

čaj ikona5.Rooibos

Má sladkastú chuť, takže môže poslúžiť, keď dostanete neodolateľnú chuť na nejakú dobrotu 🙂 Rooibos pochádza z dreva červeného kra, ktorý rastie v južnej Afrike.
Oxidovaný bylinný nápoj sa pije hlavne ako bezkofeínová náhrada čierneho čaju. Dostupný je aj v neoxidovanej forme.
Rooibos obsahuje antioxidanty a pomáha liečiť poruchy spánku, trávenia a krvného obehu. Znižuje hladinu cukru v krvi a priaznivo pôsobí na ľudí s vysokým krvným tlakom.
Rastie iba v Západnom Kapsku v Juhoafrickej republike.
Príprava: lyžičku čaju zalejte 150 ml vriacej vody. Lúhujte 5 minút dobre zakrytý. Tak zabránite úniku silíc, ktoré sú zdrojom jedinečnej chuti čaju rooibos. Zároveň si nálev uchová aj úžasnú arómu.

 

čaj ikona6.Pu-erh

Vyrába sa z čierneho čaju a patrí k najstarším čajom na svete. Čaj obsahuje mikroorganizmy s probiotickými účinkami, ktoré podporujú trávenie a imunitný systém, preto sa zvykne propagovať ako redukčný. Spracované listy sa zbavujú stoniek, lisujú sa ako placky a uskladňujú niekoľko rokov, kým prídu do predaja; dostupný je aj voľne sypaný čaj.
Potlačuje chuť na jedlo, pôsobí antidepresívne, znižuje mieru stresu a napätia. Tiež zvyšuje koncentráciu.
Pripravíte ho jednoducho – lyžičku čaju zalejte 200 ml teplej vody a nechajte asi 5 minút lúhovať. Pred podávaním preceďte cez sitko.

čajové lístky

 

čaj ikona7.Oolong

Tento čínsky čaj sa spracováva tak, že sa jeho lístky nechajú zvädnúť na priamom slnku. Proces oxidácie môže trvať aj celé hodiny, kým napokon čajový majster nerozhodne, že čaj už zoxidoval dostatočne.
Listy sa potom pečú, čím sa zabráni ďalšej oxidácii, rolujú sa a opäť sa pečú. Čiastočne zoxidované oolongy sa tvarujú na drobné lesklé tmavozelené pelety. Výraznejšie zoxidované oolongy sa premieňajú na dlhšie tmavé zvinuté listy.
Vďaka tomuto netradičnému spracovaniu získava čaj účinky, ktoré nám pomáhajú napríklad aj pri spaľovaní tukov.
2 čajové lyžičky oolongu zalejte 200 ml vody, ktorá má asi 95 stupňov. Nechajte 5 minút lúhovať. Kvalitný oolong čaj môžete opakovane zalievať, nemusíte ho hneď vyhodiť.

 

čaj ikona8.Zelený čaj

A napokon stálica medzi čajmi. „Drobný púčik listu na jar obsahuje množstvo živín a olejov, ktoré doň prešli z koreňov po období vegetačného pokoja. Najcennejšie zelené čaje z Číny sa označujú ako „pred Čching-Ming“, alebo „pred sviatkom jari“, t. j. pred čínskym Novým rokom, ktorý pripadá na začiatok apríla,“ popisuje čajová someliérka Linda Gaylardová, od ktorej vyšla v slovenčine táto kniha Čaj.
Určite už viete, že zelený čaj má veľa antioxidačných účinkov, chráni nás pred mnohými ochoreniami a kofeín v ňom podporuje metabolizmus. Mangán zasa prispieva k odbúravaniu tukov. Vždy si kupujte zelený čaj sypaný, v bio kvalite.
Lyžičku zeleného čaju zalejte 200 ml vody s teplotou 75 stupňov. Nechajte lúhovať 7 minút, sceďte a pite.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: