streda, apríl 24

Prečo potrebuje naše telo zinok? A ako ho doplniť?

LinkedIn

Možno ste už kdesi čítali, že k správnemu fungovaniu organizmu potrebujete zinok, ale nejako ste to neriešili. Veď telo si ho prirodzenou cestou zabezpečí, no nie?
Veľmi sa na to nespoliehajte. V prvom rade by ste mali vedieť, že zinok je pre nás nevyhnutný, pretože sa nachádza v každej bunke a stimuluje aktivitu asi stovky enzýmov. Máte ho vo svaloch, kostiach, v koži, ľadvinách, v očiach…jednoducho všade. No pravdou tiež je, že niekedy ho máme nedostatok a to sa na nás aj prejaví.
Ako rozpoznať, či máme dostatok zinku? Prečo ho musíme dopĺňať a kde sú jeho prirodzené zdroje? Pomôžu aj výživové doplnky, ak ho nevieme prijať zo stravy?

Vedzte, že množstvo zinku v tele ovplyvňujú rôzne faktory – napríklad zvýšená fyzická aktivita, šport, či infekcia, s ktorou musí vaše telo bojovať. Viac zinku potrebujú aj ľudia s cukrovkou a sami sa oň oberáme nehodnou stravou, ako je alkohol, užívanie liekov, prekyslenie žalúdka, či dlhodobé užívanie antikoncepcia.

 

Načo potrebujeme zinok?

Tak si to zhrňme – aspoň niekoľko základných dôvodov: zinok sa významne podieľa na tvorbe kostí, urýchľuje liečbu nachladenia a pôsobí v takýchto prípadoch aj preventívne. Čiže podporuje imunitu.
Má antioxidačné účinky, pomáha lepšie vstrebať a zabudovať železo do červených krviniek. Zinok spolu s chrómom pomáhajú pri liečbe kožných ochorení, najmä ekzémov.
Ak si zvyknete radi vypiť, zinok pomáha odbúravať alkohol v pečeni.

Zinok hrá mimoriadne dôležitú úlohu aj pri štítnej žľaze. „Doslova vie nakopnúť imunitný systém tým, že posilní biele krvinky, medzi ktoré patria lymfocyty, bazofily, neutrofily, eozinofily, makrofágy a monocyty, aby mohli vyhľadať bunky EBV a zničiť ich,“ tvrdí Anthony William, autor knihy Štítna žľaza.
Užívanie zinku potláča rast vírusu v tele a redukuje zápal a rast uzlov, nádorov a cýst (zhubných aj nezhubných). Zinok posilňuje štítnu žľazu a stabilizuje nadobličky.
A propos, EBV je Epsteinov-Barrovej vírus, ktorý sa spája s Hodgkinovou chorobou, autoimunitnými ochoreniami, sklerózou multiplex a státisícmi prípadov rakoviny ročne.

napoj v rukách

 

Ako spoznám, že mám nedostatok zinku?

Napríklad keď zrazu výraznejšie schudnete, praská vám pokožka, horšie sa vám hoja rany a na koži sa vám objavujú akné a vyrážky. Tiež keď sa vám lámu nechty, vypadáva viac vlasov, trpíte nechutenstvom, zhoršuje sa vám zrak, ste častejšie chorí, lebo máte zníženú obranyschopnosť – to všetko môže podľa doktorky Kataríny Horákovej poukazovať na nedostatok zinku.
Ak chýba telu, môže to mať za následok aj zväčšovanie prostaty, zhoršenie príznakov cukrovky, akosi horšie si pamätáte.
Dostatok zinku by si mali ustrážiť najmä prísni vegetariáni a tehotné ženy. „Nedostatok zinku v priebehu tehotenstva a dojčenia súvisí s mnohými vrodenými vadami nervového systému u potomka. U detí nedostatočná hladina zinku spôsobovala zníženú schopnosť učenia, apatiu, letargiu a mentálnu retardáciu,“ vysvetľuje dr. Katarína Horáková v knihe Ako mať zdravý mozog v každom veku.

Nadbytok zinku?
Zinkom sa môžete predávkovať naozaj len v ojedinelých prípadoch, napríklad keď skombinujete doplnky stravy so zinkom. Vtedy vás začne bolieť brucho, máte problémy s trávením, hnačku, bolesti hlavy a môže dôjsť aj k zvracaniu.

vaflaPrečítajte si tiež
7 pravidiel, ako stravou získať dobrú náladu.

 

Kde nájdem zinok?

Existuje niekoľko potravín, kde je pomerne vysoké množstvo zinku, ako napríklad ustrice alebo morské plody. Priznajme si však, tie až tak často nekonzumujeme.
Preto hľadajme ďalšie zdroje: hovädzie a jahňacie mäso, pečienka, horká čokoláda, špaldové a žitné pečivo.
Zinok nájdete aj vo vaječnom žĺtku, fazuli a sójových výrobkoch ako tofu alebo miso. Dobrým zdrojom sú rôzne semienka a orechy – vlašské, kešu, či mandle. Vyskúšajte aj výrobky z jačmeňa, kukurice, ovsa, pohánky, quinoy a amarantu.

A ako je to s výživovým doplnkom? Ak pravidelne prijímate vyššie spomenuté potraviny, nemusíte zinok extra dopĺňať. Pokojne si však dajte tabletku, ak ste pod stresom, ide na vás nejaká choroba, nachladenie, alebo sa cítite unavení.

Vstrebávanie zinku

Vstrebávanie zinku do organizmu uľahčuje spoločná konzumácia s vitamínom A, vitamínom E a vitamínom B6.
Naopak vstrebávanie zinku spomaľujú strukoviny, ktoré sa pred spracovaním nenamáčali. Tiež šťavelany ako špenát, červená repa ap., nadbytok vlákniny (tá zinok viaže), či pečivo, ktoré neprešlo plnohodnotným dozrievaním cesta s pomocou kvásku.

                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author