Arónia alebo tiež jarabina čierna, niekto jej aj hovorí temnoplodec, čo je však bohemizmus. Nech ju nazvete akokoľvek, arónia má čierne plody, ktoré majú neskutočnú liečivú silu. Spomaľujú starnutie a dajú sa z nich pripraviť rôzne pochúťky. My vám ponúkneme recept na skvelý aróniový sirup, aj marhuľovo-aróniovú nátierku.
Aróniu pestovali už v 19. storočí v Rusku a od roku 1970 v NDR. Až dodnes ležia najväčšie nemecké pestovateľské oblasti v Sasku. Už pred desaťročiami vo vtedajšom Sovietskom zväze vedci predložili klinické štúdie o liečivých účinkoch trpkých plodov.
Vďaka svojim antivírusovým a antibakteriálnym účinkom podávali lekári prášok z arónie.
Červené farbivo chráni bunky
Čierno-modré bobule so šťavnatým tmavočerveným vnútrom obsahujú obzvlášť veľa červeného farbiva, predovšetkým antocyanín a flavonoid.
Sekundárne rastlinné látky sú veľkými ochrancami buniek a spájajú voľné radikály. V bobuliach arónie sa nachádzajú blahodarné rastlinné farbivá, ktorých je 5-násobne viac ako v čučoriedkach, preto sa tiež zaraďujú medzi topbobule.
Okrem toho je arónia bohatá na minerálne látky, vitamín C a takzvaný očný vitamín A. Arónia zmierňuje chudokrvnosť, anémiu, zabraňuje vzniku cukrovky a chráni oči pred UV žiarením (dokonca zabraňuje sivému zákalu). Arónia tiež zlepšuje pamäť, zvyšuje pružnosť pokožky, preventívne sa využíva proti ochoreniam pečene a ďalších orgánov tráviaceho traktu.
Prečítajte si tiež
20 TOP surovín, ktoré vám dodajú energiu.
Arónia a jej využitie
Surové bobule chutia kvôli vysokému obsahu trieslovín dosť kyslo a trpko. K tomu je v nich ukrytá kyselina kyanovodíková, ktorá sa vytratí zohriatím. Malá porcia sa ale bez zaváhania môže konzumovať.
V bioobchodoch nájdete sušené bobule, šťavu alebo sirup a džem. S bobuľami sa dajú rýchlo a jednoducho ochutiť müsli a šaláty. Keďže sú skutočne tuhé, mali by sa predtým najmenej na dve hodiny namočiť do vody alebo jablkovej šťavy, dokonca najlepšie cez noc.
Z arónie je vynikajúca šťava lisovaná za studena, následne pasterizovaná pri 85 až 95 stupňoch Celzia počas asi 15 minút. Takáto šťava vám vydrží aj rok, denne si z nej môžete dať jedno deci.
Z arónie sa robí aj skvelé víno, likér, smoothies, pridáva sa do čaju a rôznych koláčov. Ako farbivo sa používa do zmrzlín a drinkov.
Aróniový džem je skvelou nátierkou alebo zmiešaný so šťavou ovocnou omáčkou k dezertom.
Recept na marhuľovo-aróniovú nátierku
Nie je to ťažký recept, ale výsledok stojí za to. Je to doslova nakopnutie na dobré ráno a pre imunitný systém, tvrdí Susanna Bingemer, autorka knihy Superpotraviny a ponúka skvelý recept. Jeho príprava vám zaberie asi 20 minút, potom asi poldeň odpočívania a následne dve hodiny chladenia. Z nasledujúcich surovín vám vznikne asi 700 gramov ovocného džemu.
SUROVINY:
- 2 PL sušenej arónie
- 250 ml aróniovej šťavy
- 300 g marhúľ (vykôstkovaných 250 g)
- 2 balíčky želírovacieho cukru bez varenia na 250 g ovocia
POSTUP:
Aróniové bobule spolu s 2 PL aróniovej šťavy nechajte najmenej 12 hodín napučať. Umyjeme marhule, rozpolíme a vykôstkujeme, odvážime 250 g. Marhule 1 min. mixujeme so zvyšnou šťavou z arónie a so želírovacím cukrom na najvyššom stupni.
Napučané bobule z arónie premiešame a naplníme nimi poháre s vrchnákmi. Najmenej na 2 hodiny postavíme do chladu. Ovocný džem vydrží bez problémov v chladničke 2 týždne, väčšinou dokonca dlhšie.
Najlepšie sa arónii darí na slnečnom alebo mierne zatienenom mieste. Má rada vlhkú až premočenú pôdu, ale pokojne prežije aj sucho. Voľnokorenné sadenice majú výšku do 60 cm (jednoročné) a do 110 cm (dvojročné). Sadenice vysádzajte na jeseň, v skorú zimu alebo aj na jar, keď už nie je pôda zamrznutá.
Aróniový sirup
Potrebujete asi liter plodov arónie, ktoré očistíte a preperiete v studenej vode. Kilogram trstinového cukru, 2 bio citróny, jednu limetku a kúsok na plátky nakrájaného zázvoru.
Výroby zaberie asi 20 minút: plody nasekajte nožom na kúsky alebo ich krátko rozmixujte. Nie príliš na jemno, mali by mať hrubšiu štruktúru. Pridávajte do veľkej fľaše jednotlivé vrstvy: aróniu, cukor, citrón, limetka a zázvor.
Končiť by ste mali cukrom, ktorý bude spolu s citrónom pôsobiť ako prírodný konzervant.
Už zakrátko sa začne uvoľňovať tmavo purpurová šťava. Napokon šťavu/sirup scedíte cez jemné sitko (cca po dvoch-troch dňoch).