Biela alebo celozrnná? 9 druhov múky, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kým v minulosti sme mali na výber hladkú, polohrubú a hrubú, dnes sa na pultoch obchodov stretávame aj s rôznymi inými druhmi múk. Viete, ako v kuchyni použiť kokosovú, mandľovú či pohánkovú múku? Tu je 9 druhov múky, ich zloženie a využitie v kuchyni.

 

ikona muka1. Pšeničná múka

  • kalórie: 340 kcal
  • bielkoviny: 13 g
  • sacharidy: 72 g
  • tuky: 2,5 g

Pšeničná múka je najviac používaná múka. Je bohatá na vlákninu aj rôzne vitamíny (B1, B3 a B5, riboflavín a folát).
Ide o klasickú múku, ktorú si väčšina z nás predstaví pod pojmom múka. Táto múka sa zvyčajne používa na prípravu všetkých múčnych jedál.

 

ikona muka2. Špaldová múka

  • kalórie: 345 kcal
  • bielkoviny: 17 g
  • sacharidy: 64 g
  • tuky: 2 g

Špalda predstavuje istý druh pšenice. O špaldovej múke preto tiež môžeme hovoriť ako o pšeničnej, no je pripravená z iného druhu pšenice, než klasická pšeničná múka. V porovnaní s klasickou pšeničnou múkou, tá špaldová obsahuje ešte viac vitamínov a minerálov.
Využitie špaldovej múky v kuchyni je obdobné ako pri klasickej pšeničnej múke. Nahradiť ňou tak môžeme klasickú múku v ľubovoľných receptoch.

9 druhov múky

 

ikona muka3. Ražná múka

  • kalórie: 347 kcal
  • bielkoviny: 11 g
  • sacharidy: 72 g
  • tuky: 2 g

Hoci je výživová hodnota pšenice a raže podobná, ražná múka má schopnosť zachovať si o niečo viac výživových látok. Ražná múka je známa svojou schopnosťou priniesť rýchly pocit sýtosti, okrem toho pomáha aj bojovať proti zápche.

Najčastejšie sa ražná múka v kuchyni využíva na tzv. kváskovanie. Vyrobiť chleba a pečivo je totiž možné len zo pšeničnej, špaldovej alebo ražnej múky. A práve ražná múka je z tejto trojice zdraviu najviac prospešná. Pečivo a koláče z ražnej múky vydržia dlhšie, než tie, ktoré boli pripravené zo pšeničnej múky.

 

ikona muka4. Ovsená múka

  • kalórie: 404 kcal
  • bielkoviny: 15 g
  • sacharidy: 66 g
  • tuky: 9 g

Ovsená múka neobsahuje žiadny lepok, preto je obľúbená pri bezlepkovej strave. Hoci je tento druh múky stále pomerne neznámy, je ľahko dostupný aj vo väčšine bežných supermarketov. V Kauflande ju nájdete pod značkou K-free.
Možno ju využiť na prípravu bezlepkových variantov všetkých jedál, do ktorých inak používame klasickú múku.

 

ikona muka5. Pohánková múka

  • kalórie: 355 kcal
  • bielkoviny: 13 g
  • sacharidy: 71 g
  • tuky: 3,1 g

Pohánka je známa vysokým obsahom minerálov a antioxidantov. Zároveň je bohatým zdrojom rutínu, ktorý pomáha znížiť riziko srdcovocievnych chorôb.
Pohánkovú múku možno použiť na varenie aj pečenie. Ide o dobrú náhradu klasickej bielej múky. Má však výraznejšiu chuť, a preto jej použitie v jedlách hneď spoznáte. Vyhnúť sa zmene chuti pomôže jej kombinácia s iným druhom múky, pričom pohánková múka bude v tretinovom pomere.

pohánkaPrečítajte si tiež
Pohánka. Ako ju správne pripraviť + 10 liečivých účinkov.

 

ikona muka6. Kokosová múka

  • kalórie: 358 kcal
  • bielkoviny: 18 g
  • sacharidy: 17 g
  • tuky: 16 g

Kokosová múka sa vyrába z kokosovej dužiny. Nemusíte sa obávať, že by v nej bolo cítiť výraznú kokosovú chuť, akú má bežne kokos, ktorý používame na pečenie. Kokosová múka je jemná a má nevýraznú chuť. Podobne, ako ovsená múka, aj kokosová neobsahuje lepok.

Kokosová múka má v kuchyni pestré využitie. Treba však myslieť na to, že je jemnejšia, a preto sú cestá z nej menej husté ako pri použití pšeničnej múky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny počas pečenia absolvuje viac vody. Pri pečení z kokosovej múky sa preto treba držať striktne receptov prepočítaných na tento druh múky. Ak by ste ňou len v recepte nahradili klasickú múku, recept by sa vám nevydaril.

 

ikona muka7. Ryžová múka

  • kalórie: 363 kcal
  • bielkoviny: 7,2 g
  • sacharidy: 76 g
  • tuky: 2,8 g

Ryžová múka sa pripravuje mletím ryže (bielej alebo hnedej). Ide tak o pomerne lacnú múku. Aj tento druh múky neobsahuje žiadny lepok.
V kuchyni sa ryžová múka najčastejšiu používa ako zahusťovadlo, no možno ju použiť ako bežnú náhradu pšeničnej múky v rôznych receptoch. Ľahko z nej pripravíte sladké aj slané pečivo, koláče či muffiny.

9 druhov múky

 

ikona muka8. Mandľová múka

  • kalórie: 575 kcal
  • bielkoviny: 20 g
  • sacharidy: 20 g
  • tuky: 54 g

Mandľová múka je veľmi jemná. Ide o jednu z najdrahších múk, no možno si ju pripraviť aj doma – stačí pomlieť mandle bez šupky. Tento druh múky je bohatý na zdravé tuky, antioxidanty aj dôležité minerály, napríklad horčík.
Mandľová múka sa používa ako náhrada za pšeničnú múku pri pečení koláčov a cukroviniek. Je však o niečo jemnejšia.

 

ikona muka9. Ľanová múka

  • kalórie: 386 g
  • bielkoviny: 37 g
  • sacharidy: 7,2 g
  • tuky: 14,6 g

Ľanová múka pochádza z ľanových semiačok, z ktorých sa odstránil olej. V porovnaní s inými múkami obsahuje len minimum sacharidov a zároveň množstvo kvalitných rastlinných bielkovín.
Najčastejšie sa ľanová múka v kuchyni využíva ako zahusťovadlo.

Ponuka múk je v súčasnosti naozaj pestrá. V našom článku sme spomenuli len tie najpoužívanejšie. No pokojne môžete siahnuť aj po múke napríklad z banánov či lieskovcov. Experimentovania v kuchyni s rôznymi druhmi múk sa netreba báť. Základom však je vždy pri špeciálnych múkach piecť z originálnych receptov prepočítaných na dané múky. Každá múka má totiž iné vlastnosti a potrebuje byť doplnená surovinami v inom pomere.

staré pečivo - 10 tipov ako ho zužitkovaťPrečítajte si tiež
Staré pečivo. 10 tipov, ako ho ešte využiť.

— PR článok —
Foto: Billion Photos / Shutterstock.com, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.