Čím nahradiť vajíčko pri pečení koláčov, chlebíka, či palaciniek?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Máte chuť upiecť si na víkend dobrý koláčik? Okrem iných ingrediencií do väčšiny zákuskov budete potrebovať aj vajíčka. A nielen do sladkých dobrôt. Nech už sa chystáte variť či piecť čokoľvek, takmer vždy je dobré mať po ruke v chladničke zopár vajíčok. Nie vždy však človek môže vajíčka konzumovať, či už z etických alebo zo zdravotných dôvodov. A niekedy sa doma nenájde dostatočný počet vajíčok, no do obchodu sa vám nechce bežať 🙂
Viete, čím môžete vajíčko počas pečenia či varenia nahradiť? Poradíme zopár užitočných trikov.

 

Viete, akú funkciu plní vajíčko v danom jedle?

V prvom rade je dôležité vedieť, akú funkciu vlastne vajíčka plnia. Vajíčko zabezpečí, že váš koláč pekne narastie – to je jeho základná úloha. Spája ingrediencie dokopy a dodáva jedlu vláčnosť a bohatú chuť. Ak teda chcete vajíčko nahradiť, zvážte, akú funkciu zohráva v konkrétnom jedle, ktoré sa chystáte pripraviť. Od toho sa odvíja, či bude náhrada vhodná, alebo to skončí fiaskom.

Čo sa pečenia koláčov týka, podľa portálu Health Line môžete vajíčko nahradiť napríklad rozpučeným banánom. Samozrejme, treba rátať s tým, že výsledný produkt bude pravdepodobne chutiť trochu po banánoch, nech ho dochutíte čímkoľvek.
Ak vám to nevyhovuje, môžete použiť napríklad pyré z avokáda. V niektorých prípadoch je možné vajíčko nahradiť aj jablkovým pyré. Nech sa rozhodnete pre ktorékoľvek ovocie, na nahradenie jedného vajíčka z neho budete potrebovať približne 60 až 65 gramov. Banány a avokáda sa ako náhrada vajíčka ideálne hodia napríklad pri pečení muffinov či čokoládových brownies.

muffin čím nahradiť vajíčko

 

Vyskúšajte ľanové alebo chia semienka

Do muffinov môžete namiesto vajíčka pridať aj pastu z ľanových semienok, radí portál The Kitchn. Aby ste nahradili jedno veľké vajíčko, budete potrebovať jednu polievkovú lyžicu ľanových semienok a tri polievkové lyžice vody. Vyrobte pastu a nechajte ju postáť aspoň pár minút predtým, ako ju pridáte do cesta.
Použiť môžete pokojne aj chia semiačka, a to v rovnakom pomere – jedna polievková lyžica semiačok a tri polievkové lyžice vody.

Ako náhrada vajíčka sa dokonale hodí aj tzv. hodvábne tofu, s ktorým ste sa možno ešte nestretli, no dostupné je aj v našich obchodoch. Hodvábne tofu má vysoký obsah vody a je takmer bez chuti, neovplyvní teda chuť výsledného produktu. Cesto upečené s touto ingredienciou však môže byť trochu hustejšie, ako ste zvyknutí. Hodí sa preto napríklad na pečenie brownies či chlebíka.

 

Orieškové maslá sa hodia do palaciniek

Plné zdravých tukov sú orieškové maslá. Podobne ako vajíčko pôsobia ako spojivo, ktoré udrží ingrediencie pokope. Použiť môžete maslo vyrobené z arašidov, z mandlí alebo kešu orieškov. Taste of Home však pripomína, že oriešky majú silnú chuť. Používajte ich preto najmä do koláčov, v ktorých vám nebude prekážať, že chutia ako kešu či arašidy. Orieškové maslá sa však skvele hodia napríklad do palaciniek.

Ak sa chystáte piecť napríklad chlebík, vajíčko perfektne nahradí trocha zemiakového pyré. Ak máte radi výraznejšie chute, pokojne pridajte maslo alebo cesnak, ktoré domáce pečivo chutne doplnia. Na každé vajíčko, ktoré chcete nahradiť, použite ¼ hrnčeka zemiakového pyré.

škrupiny z vajíčokPrečítajte si tiež
9 tipov, ako využiť škrupiny z vajíčok.

Čo sa stane, ak zmiešate sódu bikarbónu a ocot? Vznikne vám náhrada za vajíčko tam, kde potrebujete, aby bolo cesto vzdušné a aby počas pečenia pekne narástlo.
Použite jednu čajovú lyžičku sódy bikarbóny a jednu polievkovú lyžičku octu a vzniknú bublinky, vďaka ktorým bude cesto príjemne nadýchané. Vyskúšať môžete aj kombináciu dvoch polievkových lyžíc vody, dvoch čajových lyžíc sódy bikarbóny a jednej čajovej lyžičky oleja (nie olivového).
Do muffinov a iných podobných koláčikov môžete namiesto vajíčka pridať napríklad aj jogurt, ideálne obyčajný neochutený.

Čo ešte môžete využiť?

  • ovsené vločky pri pečení sušienok (2-3 lyžice vločiek za 1 vajíčko)
  • číra prášková želatína alebo agar-agar (lyžica agaru za 1 vajce)
  • sušené droždie do múčnikov (1/2 vrecúška sušeného droždia so 100 ml teplej vody ako náhrada 1 vajíčka)
  • vanilkový puding do múčnikov, pudingov a krémov (lyžička pudingového práčku + lyžička oleja je ako 1 vajce)
  • pivo pri trojobale na mäso alebo do cestička na obaľovanie mäsa
  • sójové mlieko do majonézy a krémov

Zdroj: PPCMarkets, Health Line, The Kitchn, Taste of Home
Foto: Unsplash.com, Stocksnap.io


Zdielať

About Author

Petra Sušaninová

Komentáre sú uzavreté.