Ak máte radi čučoriedky, musíte skúsiť tento čučoriedkový cheesecake – osviežujúci, chutný, ideálny najmä v lete, keď na záhradke dozrievajú čučoriedky. Alebo si ich kúpte na trhu, prípadne v dobrom obchode.
Možno viete, že cheesecake poznali už stáročia pred nami – prvé stopy tejto tvarohovej lahôdky našli archeológovia už v starovekom Grécku. Jeho moderná podoba aj s pomenovaním cheesecake pochádza z 15.storočia a existuje množstvo variantov. Základ je však vždy ten istý – chrumkavý základ, napríklad zo sušienok. A náplň, ktorá pozostáva z tvarohu, syra či smotany.
Recept na čučoriedkový cheesecake
Aj kombinácií je mnoho – pečený a nepečený. S ovocím, karamelom alebo vanilkou. Vyskúšajte čučoriedkový cheesecake, keďže toto ovocie patrí medzi najzdravšie. Obsahuje veľa vlákniny, antioxidantov, vitamínu C a vápnika. Prečítajte si viac v našom článku Čučoriedky sa vám postarajú o zdravie.
SUROVINY
- 250 g celozrnných sušienok
- 125 g masla
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 2 vajcia
- 2 lyžice vanilkového pudingu
- 3 lyžice medu
- 300 g čučoriedok
- trošku vody
POSTUP
Najskôr si pripravíme základ. Dajte sušienky do mikroténového vrecúška a obúchajte ich o linku, prípadne ich rozdrvte valčekom na cesto. Nech sú rozmrvené nadrobno. Maslo, ktoré ste nechali pri izbovej teplote, teraz zmiešajte s rozdrvenými sušienkami. Pokojne rukou, nebojte sa toho a urobte pevné cesto.
Vezmite si tortovú formu a vyložte ju papierom na pečenie. Potom vysteľte spodok a bočné strany cestom zo sušienok a masla. Roztlačte ho rovnomerne po celom povrchu, zatlačte aj do priehlbín, zarovnajte. Vložte do rúry predhriatej na 170 stupňov Celzia a nechajte piecť 10 až 15 minút.
Zatiaľ si môžete pripraviť plnku: zmiešajte tvaroh, mascarpone, med a vajíčka. Dôkladne premiešajte a potom vylejte na predpečený korpus. Opäť dajte do rúry a pečte asi 50 minút. Následne nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Na rad príde vrchná vrstva z čučoriedok. Dve tretiny roztlačte vidličkou, dajte do hrnca, pridajte trošku medu (alebo ak nepotrebujete takú zdravú verziu, tak cukru J) a povarte, aby vám vznikol akoby hustejší sirup. Počas varenia môžete pridať zvyšok celých čučoriedok, do ktorých je potom radosť zahryznúť 🙂
Túto čučoriedkovú zmes však musíte zahustiť, aby držala na cheesecaku. Máte dve možnosti:
1.Rozmiešajte vanilkový puding v troške vody a vlejte k čučoriedkovej zmesi. Povarte, kým nezhustne, nechajte trošku vychladnúť a potom vylejte na chceesecake.
2.Čučoriedkový sirup môžete zahustiť želatínou. Stačia tri plátky rozpustenej želatíny, ktoré vlejete do zmesi a dobre premiešate. Vylejete na koláč.
Napokon dajte cheesecake do chladničky stuhnúť. Ideálne aspoň niekoľko hodín, cez noc.
Dobrú chuť!
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com