Ak si kupujete v obchode tatársku omáčku na hranolky alebo majonézu na šalát, nerobte tak. Vyskúšajte tieto domáce recepty – nie sú vôbec zložité, ani prácne a máte istotu, že sú v nich poctivé domáce suroviny. Tie by mali byť naozaj čerstvé a približnej rovnakej teploty, aby sa vám tatárska omáčka aj majonéza ideálne vydarili.
Majonéza sa výborne hodí k zemiakom (opekaným aj hranolkom), k zelenine, alebo ju môžete použiť ako základ domácich nátierok. Nižšie uvádzame klasickú plnotučnú horčicu, ale pokojne môžete použiť dijonskú. Namiesto slnečnicového oleja zasa môžete dať olivový, ak ho máte radšej. Niekto pridáva k majonéze aj srvátku, aby vydržala dlhšie – je to na vás, nemusíte ju však použiť vôbec.
Mimochodom, majonéza sa v poslednom období stala akýmsi strašiakom, ktorý sa nehodí k zdravému životnému štýlu. Áno, možno tá kupovaná s aditívami a konzervantmi, ale nie domáca. A keď niektorý z týchto receptov vyskúšate, zistíte, že vás to stojí oveľa menej peňazí, energie, síl a napokon aj času, ako keby ste ich kupovali v obchode.
Domáca majonéza
Základom chutnej a kvalitnej domácej majonézy sú čerstvé vajíčka, takže na nich nešetrite. Ideálne, ak sú domáce z dobrého chovu
Potrebujeme
- 50 ml kvalitného slnečnicového oleja
- 3 lyžičky kvalitnej plnotučnej horčice
- 3 čerstvé žĺtka
- citrónová šťava
- soľ a korenie
POSTUP
V menšej nádobe vyšľahajte plnotučnú horčicu a 3 žĺtka – môžete aj ručným mixérom. Dochuťte soľou a korením.
Tento základ ďalej miešajte a pomaličky prilievajte olej, aby ste vyšľahali hustotu, akú chcete. Na záver môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy a ešte zľahka prešľahajte.
Takúto domácu majonézu môžete skladovať v chladničke do dvoch dní.
Tatárska omáčka
Deti milujú skôr kečup (na hranolky, syr, k párkom…), ale dospelí skôr tatársku omáčku. Tie kupované akosi idú s kvalitou dolu, tak vyskúšajte tento skvelý recept. Základom je domáca majonéza, z ktorej urobíte krásne hustú tatársku.
Potrebujete
- 300 g domácej majonézy
- 2 šalotky
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- pažítka alebo petržlenová vňať
- 2 zavárané sladkokyslé uhorky
- 1 lyžica kapary
- sardelová pasta
- citrónová šťava
- pár kvapiek worčestrovej omáčky
- soľ a korenie
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Do misky dajte majonézu, pridajte najemno posekanú šalotku, kapary a bylinky. Nastrúhajte uhorky a pridajte horčicu. Všetko dôkladne premiešajte. Podľa chuti môžete pridať citrónovú šťavu, worčestrovú omáčku, prípadne sardelovú pastu. Napokon nevyhnutná soľ a korenie.
Ak máte radi podomácky pripravené omáčky, vyskúšajte knihu Babičkine polievky, omáčky a prívarky – recepty od skúsených gazdiniek.