Sladké, nezdravé a neodolateľne chutné. Presne také sú donuty, donuts, po slovensky šišky alebo pampúšiky. Tento obľúbený americký dezert sa udomácnil takmer v každej krajine sveta. Niet divu, nadýchané cesto a sladká poleva si získa každého milovníka sladkostí.
Raňajky, dezert alebo polnočná maškrta? Neexistuje nesprávny čas na donut, no najlepšie sú čerstvé, ešte teplé a chrumkavé. Ak neviete, čo upiecť deťom na narodeninovú oslavu alebo máte proste chuť na niečo sladké, domáce donuts sú skvelá voľba. Podelíme sa s vami o jednoduchý recept, ako si túto kalorickú pochúťku pripraviť aj doma. Veď občas nezaškodí aj zhrešiť, čo poviete? 🙂
Príbeh donutov
Podľa dostupných zdrojov si prvé olejové koláčiky so sebou do USA priniesli osadníci z Holandska, ktorí sa usadili v Novom Holandsku (New Holandia). Po zavedení strojov do výroby sa donuts stali obľúbenou pochúťkou amerických domácností.
Vedeli ste, že v USA majú šišky dokonca svoje špeciálne miesto v kalendári? Každý prvý júnový piatok v roku Američania oslavujú Národný deň donutov. Tento deň vznikol na počesť dobrovoľníkov, ktorí počas prvej svetovej vojny piekli vojakom koláče a pripravovali kávu. Naše slovenské šišky, ktoré sa od tých amerických odlišujú nevykrojeným stredom a džemovou náplňou, sú tradičnou pochúťkou v období fašiangov.
Recept na domáce donuts
Droždie, múka, cukor, olej, to sú základné suroviny na výrobu cesta. Na vykrajovanie si pripravte dva poháre, s väčším a menším priemerom, netreba kupovať žiadne formičky. Tie naše sme poliali čokoládou a dozdobili mandľami, keksíkmi, kokosom a bonbónmi.
SUROVINY cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 kocka droždia
- 1 dcl oleja
- pol lyžičky tekvicového oleja
- ¼ litra mlieka
- olej na vysmážanie, čokoláda a maslo na polevu
POSTUP
Do misky nasypeme preosiatu múku. V strede vytvoríme jamku, do ktorej nasypeme cukor a navrch rozmrvíme droždie. To zalejeme vlažným mliekom a kvások necháme vykysnúť.
Po desiatich minútach začneme miesiť cesto. Počas miesenia doň prilejeme olej. Misku s vymieseným cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne trištvrte hodiny až hodinu.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme približne na hrúbku 2 cm. Vykrajujeme donuty s dierou uprostred, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým rozohrejeme olej.
Vo väčšom množstve oleja vysmažíme donuty. Dozdobíme si ich podľa fantázie a chuti ? Môžete ich pokvapkať čokoládou alebo do nejak namočiť. Posypať mandľovými lupienkami, kokosom, rozdrvenými keksíkmi. Je to len na vás.
Dobrú chuť!