Domáce donuts ako z amerického bistra | Recept

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sladké, nezdravé a neodolateľne chutné. Presne také sú donuty, donuts, po slovensky šišky alebo pampúšiky. Tento obľúbený americký dezert sa udomácnil takmer v každej krajine sveta. Niet divu, nadýchané cesto a sladká poleva si získa každého milovníka sladkostí.
Raňajky, dezert alebo polnočná maškrta? Neexistuje nesprávny čas na donut, no najlepšie sú čerstvé, ešte teplé a chrumkavé. Ak neviete, čo upiecť deťom na narodeninovú oslavu alebo máte proste chuť na niečo sladké, domáce donuts sú skvelá voľba. Podelíme sa s vami o jednoduchý recept, ako si túto kalorickú pochúťku pripraviť aj doma. Veď občas nezaškodí aj zhrešiť, čo poviete? 🙂

 

Príbeh donutov

domáce donuts receptPodľa dostupných zdrojov si prvé olejové koláčiky so sebou do USA priniesli osadníci z Holandska, ktorí sa usadili v Novom Holandsku (New Holandia). Po zavedení strojov do výroby sa donuts stali obľúbenou pochúťkou amerických domácností.
Vedeli ste, že v USA majú šišky dokonca svoje špeciálne miesto v kalendári? Každý prvý júnový piatok v roku Američania oslavujú Národný deň donutov. Tento deň vznikol na počesť dobrovoľníkov, ktorí počas prvej svetovej vojny piekli vojakom koláče a pripravovali kávu. Naše slovenské šišky, ktoré sa od tých amerických odlišujú nevykrojeným stredom a džemovou náplňou, sú tradičnou pochúťkou v období fašiangov.

 

Recept na domáce donuts

Droždie, múka, cukor, olej, to sú základné suroviny na výrobu cesta. Na vykrajovanie si pripravte dva poháre, s väčším a menším priemerom, netreba kupovať žiadne formičky. Tie naše sme poliali čokoládou a dozdobili mandľami, keksíkmi, kokosom a bonbónmi.

domáce donuts receptSUROVINY cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 kocka droždia
  • 1 dcl oleja
  • pol lyžičky tekvicového oleja
  • ¼ litra mlieka
  • olej na vysmážanie, čokoláda a maslo na polevu

 

POSTUP

recept postupDo misky nasypeme preosiatu múku. V strede vytvoríme jamku, do ktorej nasypeme cukor a navrch rozmrvíme droždie. To zalejeme vlažným mliekom a kvások necháme vykysnúť.

recept postupPo desiatich minútach začneme miesiť cesto. Počas miesenia doň prilejeme olej. Misku s vymieseným cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne trištvrte hodiny až hodinu.

recept postupVykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme približne na hrúbku 2 cm. Vykrajujeme donuty s dierou uprostred, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým rozohrejeme olej.

recept postupVo väčšom množstve oleja vysmažíme donuty. Dozdobíme si ich podľa fantázie a chuti ? Môžete ich pokvapkať čokoládou alebo do nejak namočiť. Posypať mandľovými lupienkami, kokosom, rozdrvenými keksíkmi. Je to len na vás.
Dobrú chuť!

domáce donuty recept postup

domáce donuty recept postup


Zdielať

About Author

Mária Miháliková

Kreatívna, zasnívaná, cieľavedomá a neustále túžiaca po nových výzvach. To som ja, študentka žurnalistiky, milovníčka hôr, cestovania a dobrého jedla. Pero, papier a fotoaparát mám vždy po ruke. Nezáleží či som na dovolenke, turistike, skúšam nový recept alebo čítam zaujímavú knihu.

Komentáre sú uzavreté.