Müsli – a zvlášť čokoládové musli – sa teší obľube vo veľkej časti sveta a pre mnohých je to neoddeliteľná súčasť raňajok. Málokto však vie, že jeho zrod sa datuje do roku 1900 v neďalekom Švajčiarsku. V tých časoch bol vo švajčiarskej nemocnici podávaný tento pokrm pacientom ako súčasť liečby spolu s veľkým množstvom zeleniny a ovocia.
Müsli je populárne aj z toho dôvodu, že suroviny v ňom možno ľubovoľne obmieňať podľa chuti a preferencií. V súčasnosti sa müsli podáva v suchej sypanej forme, v pečenej forme, vo forme granoly, s mliekom, s jogurtom, s čerstvým ovocím či dokonca vo forme tyčiniek. Fantázii sa v tomto prípade medze naozaj nekladú.
Domáci recept na čokoládové müsli
V tomto recepte si pripravíme výborné čokoládové müsli, ktoré svojou chuťou poteší deti i dospelých. Najvýraznejšiu chuť v recepte bude samozrejme tvoriť čokoláda spolu s orechmi a kokosom. Namiesto hrozienok je možné zvoliť brusnice alebo iné kandizované ovocie, poprípade pridať semiačka ako napr. slnečnicové, tekvicové či ľanové.
SUROVINY
- 250 g ovsených vločiek
- 100 g čokolády (v recepte 50 g horkej a 50 g mliečnej čokolády)
- 60 g masla
- 2 PL javorového sirupu
- 1 PL kakaa
- Za hrsť sušených hrozienok
- Za hrsť kešu orechov
- Za hrsť pekanových orechov
- Za hrsť kokosových lupienkov
- ½ ČL mletej škorice
- Štipka soli
POSTUP
Rúru si predhrejeme na 160 stupňov Celzia. Pripravíme si väčšiu misu, do ktorej najskôr nasypeme suché ingrediencie okrem kakaa. V mise tak budeme mať nachystané ovsené vločky, oba druhy orechov, hrozienka, kokosové lupienky a štipku soli so škoricou.
Do menšej misky si nalámeme čokoládu, no pár tabličiek odložíme bokom. K čokoláde pridáme maslo a spolu rozpustíme do tekutej podoby.
Do teplej čokolády s maslom prilejeme javorový sirup a kakao. Zmes vylejeme do väčšej misy s pripravenými suchými surovinami. Poriadne premiešame.
Zmes vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozložíme. Plech dáme do rúry a pečieme 10 až 12 minút.
Po upečení müsli necháme vychladnúť, kým nebude už iba mierne teplé. Vtedy pridáme kúsky nasekanej čokolády. Čokoláda sa trochu roztopí a vytvorí tak chrumkavé zlepené kúsky müsli.
Po úplnom vychladnutí skladujeme müsli v uzatvorenej nádobe maximálne 2 týždne, no verte, že tak dlho vám určite nevydržia 🙂
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka