Domáci šípkový sirup pre vašu imunitu | RECEPT

Šípky sú jesenný dar prírody a šípkový sirup doslova zázračným liekom počas celej jesene i zimy. Telo počas infekcie totiž veľmi rýchlo spotrebuje svoje zásoby vitamínu C. A tie doplníte viacerými zdrojmi, jedným z najúčinnejších sú šípky.
Dlho sa považovali za účinné pri prechladnutí, chrípke a počas rekonvalescencie.
Vitamín C je však nevyhnutný aj pri výrobe kolagénu, nachádza sa v šľachách a ligamentoch, čo vysvetľuje tradičné využitie šípkového sirupu na liečbu reumatických bolestí.

Šípky sa užívajú aj pri hnačke a gastritíde. Olej zo šípkových semien má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín a antioxidantov a používa sa na zmiernenie jaziev a strií.
Napríklad v 9. storočí sa v Taliansku sušené korunné šípkové lupienky šnupali na posilnenie mozgu a srdca a ozdravenie ducha.

Zaujímavosť z histórie
Námorná blokáda počas druhej svetovej vojny spôsobila, že sa do Británie prestalo dovážať ovocie. Botanik z Kráľovských botanických záhrad v Kew, Ronald Melville, v spolupráci s vládou a v obavách o zdravie národa pracoval na výrobe šípkového sirupu, ktorý by ľuďom dodal životne dôležitý vitamín C.
Zistil, že plody ruže šípovej (šípky) obsahujú viac vitamínu C než akýkoľvek iný druh. V roku 1941 začal celonárodný zber šípok a počas nasledujúcich štyroch rokov sa nazbieralo viac než 1 000 ton divorastúcich šípok. Zvyk podávať deťom v zime šípkový sirup pretrval až do 60.rokov 20. storočia.
— spracované podľa Herbára liečivých rastlín

 

šípky s námrazou

Pestovanie a zber

Šípka alebo správnejšie ruža šípová vyžaduje plné slnko a oporu, po ktorej sa môže ťahať. Je nenáročná na typ pôdy a orientáciu. Kvitne začiatkom leta.
Pri zbere korunných lupienkov ich zberajte z kvetov, ktoré sa už rozvinuli, aby z nich neskôr dozreli plody.
Šípky zberajte po prvých mrazoch alebo keď začnú mäknúť. Oveľa viac o využití šípok – príprava šípkového čaju, vína, likéru, džemu alebo kompótu – sa dočítate v našom článku Šípky. Správny zber, sušenie, spracovanie a liečivá sila.

 

Domáci šípkový sirup

šípkový sirupPre čo najlepšiu chuť a čo najvyšší obsah vitamínu C sú najvhodnejšie šípky ruže šípovej, no môžete použiť aj plody pestovaných ruží. Zo šípkového sirupu užívajte jednu čajovú lyžičku dvakrát denne počas zimy – samotnú, rozmiešanú v troche teplej vody alebo si ju pridajte do misky s ovsenou kašou.

Suroviny:

  • 150 g šípok
  • 500 ml vody
  • približne 400 g cukru

Budete potrebovať iba mixér, váhy, panvicu, čistý mušelín, lievik, odmernú nádobu,  sterilizovanú fľašu s uzáverom.

 

recept postupPOSTUP:

  1. Šípky mixujte niekoľko sekúnd v mixéri.
  2. Rozmixované šípky dajte do panvice, zalejte vodou a priveďte do varu. Povarte 10 minút, potom zakryte pokrievkou a nechajte hodinu postáť. Po ochladnutí preceďte tekutinu cez mušelínom vystlaný lievik do odmernej nádoby.
  3. Zaznamenajte si množstvo tekutiny a nalejte ju naspäť do čistej panvice. Na každých 30 ml tekutiny pridajte 30 g cukru. Varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte 5 minúť vrieť, potom odstavte a sirup dajte vychladiť.
  4. Vychladnutý šípkový sirup nalejte do fľaše. Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste. Vydrží asi jeden rok.

Foto: Pixabay, lightly enchanted

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 2 616x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: