Šípky sú jesenný dar prírody a šípkový sirup doslova zázračným liekom počas celej jesene i zimy. Telo počas infekcie totiž veľmi rýchlo spotrebuje svoje zásoby vitamínu C. A tie doplníte viacerými zdrojmi, jedným z najúčinnejších sú šípky.
Dlho sa považovali za účinné pri prechladnutí, chrípke a počas rekonvalescencie.
Vitamín C je však nevyhnutný aj pri výrobe kolagénu, nachádza sa v šľachách a ligamentoch, čo vysvetľuje tradičné využitie šípkového sirupu na liečbu reumatických bolestí.
Šípky sa užívajú aj pri hnačke a gastritíde. Olej zo šípkových semien má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín a antioxidantov a používa sa na zmiernenie jaziev a strií.
Napríklad v 9. storočí sa v Taliansku sušené korunné šípkové lupienky šnupali na posilnenie mozgu a srdca a ozdravenie ducha.
Zistil, že plody ruže šípovej (šípky) obsahujú viac vitamínu C než akýkoľvek iný druh. V roku 1941 začal celonárodný zber šípok a počas nasledujúcich štyroch rokov sa nazbieralo viac než 1 000 ton divorastúcich šípok. Zvyk podávať deťom v zime šípkový sirup pretrval až do 60.rokov 20. storočia.
— spracované podľa Herbára liečivých rastlín —
Pestovanie a zber
Šípka alebo správnejšie ruža šípová vyžaduje plné slnko a oporu, po ktorej sa môže ťahať. Je nenáročná na typ pôdy a orientáciu. Kvitne začiatkom leta.
Pri zbere korunných lupienkov ich zberajte z kvetov, ktoré sa už rozvinuli, aby z nich neskôr dozreli plody.
Šípky zberajte po prvých mrazoch alebo keď začnú mäknúť. Oveľa viac o využití šípok – príprava šípkového čaju, vína, likéru, džemu alebo kompótu – sa dočítate v našom článku Šípky. Správny zber, sušenie, spracovanie a liečivá sila.
Domáci šípkový sirup
Pre čo najlepšiu chuť a čo najvyšší obsah vitamínu C sú najvhodnejšie šípky ruže šípovej, no môžete použiť aj plody pestovaných ruží. Zo šípkového sirupu užívajte jednu čajovú lyžičku dvakrát denne počas zimy – samotnú, rozmiešanú v troche teplej vody alebo si ju pridajte do misky s ovsenou kašou.
Suroviny:
- 150 g šípok
- 500 ml vody
- približne 400 g cukru
Budete potrebovať iba mixér, váhy, panvicu, čistý mušelín, lievik, odmernú nádobu, sterilizovanú fľašu s uzáverom.
POSTUP:
- Šípky mixujte niekoľko sekúnd v mixéri.
- Rozmixované šípky dajte do panvice, zalejte vodou a priveďte do varu. Povarte 10 minút, potom zakryte pokrievkou a nechajte hodinu postáť. Po ochladnutí preceďte tekutinu cez mušelínom vystlaný lievik do odmernej nádoby.
- Zaznamenajte si množstvo tekutiny a nalejte ju naspäť do čistej panvice. Na každých 30 ml tekutiny pridajte 30 g cukru. Varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte 5 minúť vrieť, potom odstavte a sirup dajte vychladiť.
- Vychladnutý šípkový sirup nalejte do fľaše. Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste. Vydrží asi jeden rok.
Foto: Pixabay, lightly enchanted