Šípky. Zber, správne sušenie a spracovanie. 7 receptov zo šípok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Typické jesenné plody, z ktorých si môžete pripraviť chutné a zdravé recepty. Dozrievajú šípky, ktoré obsahujú až desaťnásobne viac vitamínu C ako citrón. Od 500 do 3000 mg tohto dôležitého vitamínu. Zrelé šípky nájdete v prírode už v septembri – koncom mesiaca sa začína sezóna šípok a takto nazbierané sú skvelé na sušenie. Ak sa ich rozhodnete zbierať po prvých mrazíkoch, sú skôr vhodné na priame spracovanie – na marmeládu, či víno. Nižšie nájdete recepty na šípkový džem, sirup, šípkové víno a likér, ale aj šípkový kompót.
Poradíme:

  • ako správne zbierať šípky a kedy: lepšie na začiatku ich zrenia alebo skôr po prvých mrazíkoch
  • ako šípky sušiť
  • ako ich spracovať, aby si zachovali maximum liečivých látok

ikona šípkyKedy je sezóna šípok?

September, október, aj začiatok novembra. Dôležité je zbierať zrelé šípky, suché. Majú oranžovú až tmavočervenú farbu a priam vás lákajú, aby ste ich odtrhli. Počkajte si na suché a slnečné počasie, vtedy majú optimálny obsah vitamínov.

Niektorí ľudia tvrdia, že je lepšie zbierať šípky po prvých mrazíkoch, pretože takéto plody majú údajne viac vitamínu C. Nie je to celkom tak. Jemný mráz nanajvýš zvýrazní chuť šípok, takže sú sladšie a teda ich využijete povedzme na džem alebo sirup. Ale nijako výrazne nezvyšuje obsah vitamínu v plodoch, práve naopak – ten sa mierne zníži.
Navyše, viete odhadnúť, kedy je mráz jemný a kedy už príliš? Pretože opakovaný alebo silnejší mráz šípky znehodnotí a vnútro sa stáva mazľavým, príliš mäkkým.

šípky zber

Zbierajte, keď je sucho a slnečno. Dozreté a červené plody.

ikona šípkyAko šípky správne sušiť?

Spôsobov je niekoľko.
Ideálne najskôr na voľnom vzduchu a potom dosušiť v sušičke alebo v rúre. Tento proces by mal trvať čo najkratšie – najskôr rozložte šípky na plech, aby mali dostatok miesta a dajte ich na suché miesto, do prievanu. Tam ich však nenechávajte dlho, aby nesplesniveli.

Šípky pred sušením zbavte stopiek a zvyškov okvetia, opláchnite a rýchlo vysušte na nejakom pijavom podklade. Potom šípky dajte do rúry vyhriatej na 30 až 50 stupňov Celzia a sušte. Nesmú zhnednúť, alebo sa pripáliť. Tak si zachovajú najviac céčka. Sušenie urýchlite stlačením alebo rozpolením plodu.
Správne usušené šípky by mali byť krehké a ľahko rozdrviteľné. Jemne sa scvrknú a stvrdnú.

ikona šípkyAko šípky skladovať?

Po usušení ich vložte do uzatvárateľnej fľaše a odložte na tmavé miesto. Takto ich skladujte nanajvýš rok – staršie šípky strácajú podiel výživných , liečivých látok dosť výrazne, čiže ročné, dvojročné šípky už pre vás nemajú nejaké extra účinky.

Suchú šípku môžete ľahko podrviť a vytvoriť z nej jemný prášok, ktorý je vhodný aj ako prevencia, či liečivo pri silnej menštruácii, či pri cukrovke. Prášok môžete užívať pred jedlom, jednu čajovú lyžičku a zapiť ho vodou, alebo čajom. Z hrubšieho prášku si môžete urobiť čaj.

sezóna šípok sušenie

ikona šípkyLiečivé účinky šípok

Šípky obsahujú množstvo vitamínov, najmä vitamín C, ale aj A, B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú. Nájdeme v nich aj pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky draslík a vápnik. Ich súčasťou sú cenné flavonoidy a karotenoidy.
Šípky posilňujú imunitu, prečistia obličky, močové cesty a zbavujú nás únavy. Skvele dopĺňajú náš organizmus vitamínom C v zimných mesiacoch.
Šípky pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme, ochraňujú pred zápalmi a poškodením zraku. Spomaľujú starnutie, sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami.

Šípky sú známe antioxidačnými vlastnosťami, pôsobia dokonca aj protirakovinovo.
Horčík, ktorý obsahujú nám pomôže zachovať harmóniu tela aj mysle, a odbremeniť nás od stresu. Bude sa vám tiež lepšie spať a celkovo budete mať viac energie.

šípky

ikona šípky7 receptov zo šípok…

Využitie šípok je široké a vyrobiť sa z nich dá naozaj všeličo. Používajú sa na výrobu džemov, kompótov, omáčok, medu, sirupov, ale aj na výrobu domáceho vína.

ikona zdvihnutý palec1. Šípkový džem

Ak si chcete pripraviť jednoduchý šípkový džem, skúste tento recept:
Vezmite kilo šípok a štvrť kila želírovacieho cukru. Plus vodu, samozrejme. Šípky umyte a odrežte z nich oba konce (stonku aj čiapočku). Povarte ich vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačte alebo rozmixujte a prepasírujte.
Pridajte cukor a varte na jemnom plameni do zhustnutia. 

ikona zdvihnutý palec2. Šípkový čaj

Ak milujete rôzne druhy čajov, vyskúšajte aj šípkový, ktorý si urobíte zo sušených plodov. Tie stačí len rozdrviť a zaliať vriacou vodou a lúhovať asi 15 minút.
Môžete použiť aj opačný proces, čiže zaliať ich vodou studenou, nechať chvíľu „vymočiť“ a následne nápoj dať prevrieť.

Čaj ochuťte medom, či citrónom, môžete doň pridať aj lipu – získa úžasnú chuť. Horúci šípkový čaj pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladnutí, ale tiež prospieva pečeni, žlčníku a upravuje hladinu cholesterolu v tele.

recept na šípkový čaj

ikona zdvihnutý palec3. Šípkový kompót

Pripravte si asi kilogram čerstvých, tvrdých, dobre sfarbených plodov. K tomu liter vody a asi pol kila cukru. Šípky zbavte stopiek a okvetia, rozkrájajte na polky, dobre vyčistite od jadierok a chĺpkov a dôkladne operte.
Z vody a cukru pripravte variacu zmes, vsypte pripravené šípky a priveďte do varu. Varte tri-štyri minúty.
Šípky potom odstavte zo sporáka a nechajte 24 hodín odstáť.
Druhý deň ich sceďte, vložte do malých zaváracích nádob, odvar nechajte zovrieť a nalejte na šípky. Nádoby uzavrite, vložte do zaváracieho hrnca s horúcou vodou a varte 15 minút pri 80 stupňoch Celzia.
Po ukončení sterilizácie nádoby hneď ochlaďte.

ikona zdvihnutý palec4. Šípkový sirup

Na šípkový sirup potrebujete 1 kilogram šípok, 2 litre vody a 1,5 kila krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať. Potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno.

Popučené šípky vám zostanú v plátne, takže ešte raz ich zalejete litrom vody a opäť povarte za stáleho miešania si desať minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte cukor, miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia. Bude to  pri teplote 80 – 90˚C trvať maximálne 10 minút.
Ešte teplú zmes nalejte do sterilných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Skladujte na chladnom mieste.

sezóna šípok sušenie recepty

ikona zdvihnutý palec5. Šípkový prášok pre diabetikov

Vyrobíte ho z dobre vysušených plodov. Pomeľte ich v mlynčeku na mak a preosejte cez sitko. Získate jemný prášok, ktorý sa dá užívať dvomi spôsobmi.
Po jedle si dajte čajovú lyžičku a zapite ju vodou alebo čajom. Lyžičku môžete aj priamo zaliať pol decilitrom vriacej vody.
Tento liečivý prášok je ideálny pri cukrovke, chorobách močových ciest a silnej menštruácii.

ikona zdvihnutý palec6. Šípkové víno

Je veľmi chutné a kvalitné. Na jeden a pol kilogramu šípok potrebujete rovnaké množstvo cukru a tri litre vody.
Umyté zrelé a mäkké šípky očistite, vsypte do päťlitrovej fľaše a zalejte sirupom pripraveným z vody a cukru. Nádobu prekryte gázou a previažte. Neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte tri až štyri mesiace kysnúť.
Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno. Preceďte ho do fliaš, dobre uzavrite a vychutnávajte si.

šípkový sirupVyskúšajte tiež
RECEPT na domáci šípkový sirup pre lepšiu imunitu.

 

ikona zdvihnutý palec7. Šípkový likér

Očistite asi pol kila šípok, umyte ich a nechajte odkvapkať. Potom ich rozpoľte a roztlačte. Naložte roztlačené šípky spolu so 125 gramami kandizovaného cukru do skleného pohára a zalejte rumom (asi trištvrte litra). Povrch šípok má byť úplne zakrytý.
Mesiac nechajte pracovať pri izbovej teplote, príležitostne môžete obsah nádoby jemne premiešať. Po mesiaci obsah zlejte cez riedku látku alebo redšie sito a potom ešte raz pomaly prelejte cez kávový filter.

Šípky - zázrak pre naše zdravie

Foto: LepšíDeň.sk, Vecteezy.com, Freepik.com, Pexels.com


Zdielať

About Author

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.