Ríbezle patria medzi najčastejšie pestované druhy ovocia v záhradkách, a neraz sú aj najobľúbenejšie. Drobné bobuľky červenej, čiernej alebo bielej farby majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý stimuluje produkciu interferónu. To je látka, ktorá umožňuje telu poradiť si s mikróbmi. Aj preto sa ríbezliam hovorí „citrónovník severu“.
Máme pre vás niekoľko tipov, ako spracovať ríbezle – či už na vynikajúci ríbezľový džem, ríbezľové želé, alebo ríbezľový sirup. A nebude chýbať ani recept na ríbezľové víno 🙂
Francúzi si vysoko cenia ríbezľové želé – najmä z bielych, ale aj červených ríbezlí. Briti pridávajú takéto želé k jahňacine, husacine a zverine. V Škandinávii zasa z ríbezlí pripravujú ovocné polievky a letné pudingy. V Mexiku sa ríbezle využívajú ako obľúbená príchuť ľadových nápojov a dezertov.
Liečivé ríbezle
Už 100 gramov ríbezlí pokryje viac ako polovicu dennej dávky vitamínu C.
V ríbezliach sú aj vitamíny skupiny B, flavóny, draslík, mangán, horčík a železo. Práve vďaka železu pomáhajú pri tvorbe krviniek a odjakživa sa používali aj pri chudokrvnosti. Zlepšujú aj činnosť srdca a ciev.
Ríbezle pomáhajú zlepšovať pamäť, v zime sú neoceniteľné pri rôznych zápalových ochoreniach dýchacích ciest. Aj preto si urobte ríbezľový sirup do zásoby.
Ak vás trápia reumatické bolesti, dajte si každý deň čaj z vysušených ríbezlí.
Ríbezle zlepšujú trávenie a pomáhajú s vyprázdňovaním. Dobre nás prečistia, čistia aj obličky a močové cesty, odvodňujú nadbytočnú vodu z organizmu.
Ríbezle chránia zrak a prospievajú činnosti svalov. Fungujú ako prevencia proti osteoporóze, rakovine – chránia bunky pred rakovinovým bujnením a voľnými radikálmi.
RECEPT na ríbezľový sirup
Hanka Sekulová, milovníčka prírody, ktorá má aj certifikát na prírodnú liečivú záhradu, miluje rôzne domáce recepty. Také vymyslela aj pre ríbezle a my vám ich spoločne teraz ponúkneme. Hanka varí a pečie naozaj zdravo a už si získala množstvo fanúšikov – jej knihy ako Darujme si zdravie z vlastnej záhrady, či Liečivá sila prírody sa stali v tomto žánri veľkými hitmi.
Sirup z červených ríbezlí
Potrebujete 3 l šťavy, 1,5 l vody, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej (ako konzervant).
Celé to zmiešajte, nechajte prevrieť a penu odoberajte.
Nasypte potom do hrnca 3 kg kryštálového cukru a miešajte do rozpustenia.
Sirup z čiernych ríbezlí
Pripravte si 3 kg čiernych pofučkaných ríbezlí bez stopiek. Rozvarte ich v 1,5 litri vody, pridajte 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej a nechajte odstáť 24 hodín.
Potom prepasírujte, chvíľu povarte kvôli sterilizácii a pridajte kryštálový cukor – na 1 l šťavy 800g cukru.
Ríbezľové želé
„Ríbezle obsahujú veľa pektínu, ktorý napomáha rôsolovateniu, vďaka čomu z nich vieme pripraviť krásne želé bez pridávania akýchkoľvek podporných látok. Naopak, ríbezle môžeme pridať do lekvárov z ovocia, ktoré veľa pektínu nemá. A nepotrebujeme žiadne gelfixy ani iné fixy a želírovacie látky,“ radí Hanka Sekulová v knihe Zdravá kuchyňa a domácnosť.
Poďme si teda podľa nej pripraviť domáce ríbezľové želé
Suroviny: ríbezle (červené, čierne) a trstinový cukor
Postup:
Potrebujeme získať ríbezľovú šťavu. Môžeme postupovať dvomi cestami:
Pomletím umytých ríbezlí na mlynčeku. Pokiaľ máte elektrický lis na bobuľové ovocie, tak to tento krok, samozrejme, výrazne zjednodušuje.
„Druhý spôsob je, ako to v posledné roky robí moja mamina (nemá už dostatok síl na mletie v mlynčeku). Umyté ríbezle si najskôr rozvarí, nechá 24 hodín odstáť a prepasíruje šťavu cez husté sitko, riedke plátno, alebo niekoľkokrát preloženú záclonu či gázu,” odporúča Hanka.
K získanej ríbezľovej šťave pridáme cukor (množstvo podľa chuti) a varíme a varíme do zhustnutia. Penu nezbierame, časom sa rozpustí sama. Platí, že čím dlhšie varíme, tým bude lekvár hustejší, až môžeme skončiť na hustom želé.
Hanka osobne skúša hustotu všetkých lekvárov na malom tanieriku. Vyleje malý kúsok vareniny, chvíľu počká, kým vychladne a skúsi, aká je hustá (pichne do nej a ochutná).
Takéto ríbezľové želé je fantastické k rôznym mäsám, tiež k sviečkovej. Môžete z neho pripraviť svieže ovocné poháre, dávať na zmrzlinový pohár, puding, s čokoládovou penou.
Vyskúšajte recept na
Domáce ríbezľové víno.
Rýchly ríbezľový džem s kúskami
Milujeme napríklad čerešňový alebo aj ríbezľový džem s kúskami. Je to úžasné na lievance, palacinky, na zmrzlinu, koláče…
Nazbierajte kilogram ríbezlí, pripravte si Gelfix Super 3:1 a 300 gramov kryštálového cukru.
Umyté ríbezle rozdeľte na dve polovice. Jednu časť dajte do hrnca a začnite variť. Za pár minút pustia šťavu. Po asi štvrťhodinke sa všetky bobuľky rozvaria, zmäknú. Môžete ich prípadne aj rozmixovať ponorným tyčovým mixérom.
Potom pridajte do zmesi gelfix, cukor a druhú polovicu ríbezlí. Povarte ešte asi 5 minút, , kým sa všetok cukor nerozpustí a neprepojí s ríbezľovou zmesou.
Napokon ešte teplé nalievajte do čistých fľašiek, pretrite vrchnák bielym alkoholom, alebo rumom a dobre uzatvorte. Položte hore dnom, prikryte utierkou, či dekou a nechajte prirodzene vychladnúť.