Snažíte sa zhodiť nejaké to kilo, či udržať si štíhlu líniu a počítate kalórie? Alebo sa jednoducho chcete stravovať zdravo a zlepšiť si trávenie?
Tento fitness recept na morčacie rezne je vhodný aj pre tých stravníkov, ktorí majú nariadenú diétu zo zdravotných dôvodov. Ak vás trápi žlčník, či pankreas, bez obáv si ho pripravte a uvidíte, ako vám bude chutiť. Zdravá strava nemusí byť hneď nudná, bez chuti či nápad. Tieto fitnes morčacie rezne sú skvelým tipom na hlavné jedlo.
Recept na morčacie rezne
Ako prvé jedia vždy naše oči, až potom je na rade žalúdok. Pripravte si farebný tanier plný chutí! Doprajte si šťavnatú morčacinu s obsahom bielkovín a minimom tukov. A k tomu dávku vitamínov ukrytých v zelenine.
Toto je pomerne rýchly recept, jednoduchý a hlavne chutný. Nezaťaží váš žalúdok, ani peňaženku 🙂
Určite ním nepohrdnú ani statní chlapi a vyskúšajú niečo nové namiesto klasického vyprážaného rezňa s majonézovým šalátom. Morčacie rezne s dusenou zeleninou a môžete pridať zemiakové krokety. Ak sa vám už zbiehajú slinky, poďme na to.
SUROVINY
- 4 ks morčacie prsné rezne
- 1 PL vegeta
- 2 KL soľ
- mleté čierne korenie
- bazalka sušená
- 2 PL olej
- zelenina – mrkva, karfiol, petržlen, zelená fazuľka…
- 100 g strúhaný syr (mozzarella, gouda, eidam)
POSTUP
Pripravíme si rúru na pečenie a rozpálime ju na teplotu 180ºC.
Morčacie prsia opláchneme pod prúdom tečúcej studenej vody a osušíme utierkou. Mäso položíme na dosku na krájanie a zbavíme ho blán a chrupiek. Prsia nakrájame na približne 1 cm hrubé plátky. Jednotlivé rezne opatrne vyklepeme tĺčikom na mäso, a to z oboch strán.
Každý plátok okoreníme z obidvoch strán. Použijeme 1 PL vegety, 1 PL soli, podľa chuti mleté čierne korenie a sušenú bazalku.
Rezne dáme do pekáča alebo zapekacej misky, my sme zvolili kameninový pekáč.
Morčacinu podlejeme 1 dcl vody a pokvapkáme 1 PL rastlinného oleja, alebo môžeme dať na každý rezeň kúsok masla. Pekáč zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 45 minút.
Medzitým si nachystáme zeleninu. Ak nemáte doma čerstvú zeleninu, pokojne siahnite po mrazenej – má dostatok vitamínov. V balení je zmes oranžovej a žltej mrkvy, karfiolu a zelených luskov fazuľky.
Môžete zvoliť akúkoľvek zeleninu, ktorú máte v chladničke alebo komore – mrkvy, petržlen, brokolica, hokkaido, cuketa či cvikla… Fantázii v kuchyni sa medze nekladú.
Zeleninu dáme do misky, ochutíme korením a soľou a pridáme 1 PL oleja.
Pekáč s rezňami vyberieme z rúry. Odstránime alobal a pridáme k mäsu ochutenú (v tomto prípade mrazenú) zeleninu. Pečieme prikryté alobalom aspoň 15 minút.
Na záver rezne posypeme strúhaným syrom a pečieme, kým sa nám syr rozpustí. Podávame s ryžou, varenými zemiakmi alebo s pečenými zemiakovými kroketkami.
Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme podľa veľkosti guličiek asi 10 minút.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka