Gaštanový zákusok Mont Blanc. Sladký hit, ktorý ohromí | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neskutočný dezert, ktorý prekvapí a ohromí na akejkoľvek oslave, svadbe, či akcii. Gaštanový zákusok Mont Blanc, alias Monte Bianco. Vyzerá ako zasnežený štít, preto ten názov. Možno si ešte z čias socializmu spomínate na vtedajšie gaštanové pyré, ktoré bolo nastrúhané na šľahačke v  nízkom bielom tégliku. Toto je však vyššia liga a hneď o niekoľko tried. Naozaj slávnostný zákusok, ktorý si vás okamžite získa svojou lahodnou chuťou a úžasným dizajnom.

Originálny dezert Monte Bianco obsahuje len gaštanové pyré, čiže uvarené a osladené gaštany, ktoré je na vrchu ozdobené šľahačkou. Základom úspešného a obľúbeného zákusku je samotný korpus, potom gaštanový krém vo forme rezancov a smotanový krém vo vnútri.

 

Dezert Mont Blanc

dezert Mont Blanc

Japonská verzia.

Mont Blanc dezert je populárny v mnohých krajinách. Kedysi sa považoval za staromódny a ťažký, ale v roku 2010 sa opäť dostal medzi top zákusky. Pochádza z Francúzska, v roku 1847 ho vynašla cukráreň Dessat.

Originálny Mont Blanc sa vyrába z gaštanov varených v ľahkom sirupe alebo v mlieku. Môžu sa použiť aj konzervované gaštany, pyré. Vo Francúzsku sa ako korpus používajú snehové pusinky alebo klasické piškótové cesto, prípadne zo sušienok. Vnútri je smotanový krém a na ňom naukladané gaštanové rezance, či už zhora nadol, alebo aj po obvode. Zákusok sa môže ozdobiť čokoládou, ružovým sirupom, bobuľovým ovocím alebo kúskami sušeného ovocia.

Dezert Mont Blanc sa pripravuje v rôznych obmenách. Napríklad Japonci používajú namiesto gaštanov tekvicu, ochutia ju mangom alebo jahodami. V Šanghaji zasa používajú gaštanové rezance nakrájané na krátke kúsky, ktoré následne položia na piškótový základ.

 

Recept na gaštanový dezert Mont Blanc

Budete potrebovať možno viac surovín a zákusok má viacero vrstiev, ale vyplatí sa. Za polhodinku máte prichystaný základ a potom ďalšiu asi hodinku a pol úpravy a skladanie. Takže nie celkom rýchly dezert, ale vynahradí vám všetku námahu.

SUROVINY

zákusok Monte Bianco

na snehové pusinky

  • 3 vaječné bielka
  • štipka vínneho kameňa
  • 150 g kryštálového cukru

na korpus

  • 3 vajíčka
  • 90 g masla
  • 120 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 lyžička prášku do pečiva

na gaštanový krém

  • 400 g gaštanového pyré
  • 40 g práškového cukru
  • lyžičku rumu

na pomarančový sirup (možno vynechať)

  • 1 veľký pomaranč
  • 50 g kryštálového cukru

na vanilkový krém

  • 450 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 25 g hladkej múky
  • 25 g vanilkového pudingu
  • 100 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 žĺtky

dezert Mont Blanc

POSTUP

recept postupNajskôr si urobte snehové pusinky ako zvyknete pri iných podobných receptoch. K bielkom pridajte vínny kameň a šľahajte opatrne na menších obrátkach. Keď sa utvorí na povrchu pena, zvýšte otáčky na maximum a po lyžiciach pridávajte cukor. Musí sa vytvoriť tuhý lesklý sneh.

recept postupVezmite plech, vysteľte papierom na pečenie a rozohrejte rúru na 120 stupňov Celzia. Naplňte sneh do cukrárskeho vrecka a širšou špičkou tvorte na plechu malé kopčeky. Navlhčeným prstom zatlačte špičku na vrchu každého snehového kopčeka. Pečte asi hodinu, potom vypnite rúru a nechajte pusinky v nej vychladnúť.

recept postupIdeme pripraviť korpus. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do penista, pridajte rozpustené maslo a napokon múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dajte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a upečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov do zlatista (asi 20 minút).
Z vychladnutého cesta vykrajujte kolieska s podobnou veľkosťou ako sú snehové pusinky.

recept postupPočas pečenia si môžete pripraviť pomarančový sirup (nie je však povinný). Nastrúhajte kôru z pomaranča, potom zvyšok odšťavte, pridajte cukor a tieto tri zložky zahrievajte, kým sa cukor neroztopí. Odstavte a nechajte bokom.
Gaštanové pyré zmiešajte s troškou rumu a cukrom.

recept postupPríprava vanilkového krému: dajte do hrnca mlieko a pomaly zohrievajte s polovicou cukru. Druhú polovicu cukru vymiešajte s dvomi vajíčkami a dvomi žĺtkami metličkou, pridajte múku a pudingový prášok.
Keď mlieko v hrnci už-už ide vrieť, dajte dolu z ohňa a opatrne prilievajte vaječnú zmes: najskôr vyrovnajte teplotu tak, že pridáte trošku mlieka do vaječnej zmesi a potom vaječnú zmes postupne celú do mlieka za stáleho miešania. Vráťte na oheň a za stáleho miešania varte asi 3 minúty. Krém odstavte z ohňa a pridajte maslo, dobre premiešajte a nechajte bokom vychladnúť.

recept postupA napokon vyskladanie. Na tanierik položíte koliesko z piškótového korpusu, pokvapkáte pomarančovým sirupom a vreckom naplneným vanilkovým krémom dáte vnútro – môže ísť do miernej pyramídy. Prikryjete snehovou pusinkou.

recept postupNapokon idú gaštanové rezance: ochuteným gaštanovým pyré naplníte vrecko a veľmi tenkou špičkou robíte rezančeky od vrchu koláčiky smerom dolu. Zhora dolu ako padajúce vlasy. Takto vyskladáte všetky dezerty, na záver môžete poliať čokoládou, posypať práškovým cukrom, prípadne dozdobiť sušeným ovocím, alebo čerstvým bobuľovým ovocím. Dozdobenie je už na vás, podľa chuti.

 

Foto: Pixabay.com, Wikimedia/Suguri F, Wikimedia/Franki71


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.