Jahodové recepty. Sladké, slané… fantastické

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jahody. Božské ovocie. Miloval ich kráľ Ľudovít XIV., Pablo Picasso aj Brigitte Bardotová. Tá si nimi dodnes zdobí snehové pusinky, jej milované meringues. A vychutnáva si aj ďalšie jahodové recepty.
Jahody sú naozaj kráľovské ovocie a často sa im hovorí ovocie lásky pre ich afrodiziakálne účinky. Jedna šálka jahôd obsahuje asi len 46 kalórií, necelý gram bielkovín a takmer 3 gramy vlákniny. A navyše vitamín C, či mangán, ktorý telo potrebuje na tvorbu kostí, výživu mozgu a dobrú činnosť štítnej žľazy.

Okrem toho, že sú chutné, majú jahody množstvo ďalších liečivých účinkov – pôsobia protizápalovo a antibakteriálne. Sú skvelé pre pacientov po infarkte a pri srdcovocievnych ochoreniach. Znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi a tiež vysoký krvný tlak.
Jahody viažu na seba škodlivé látky v črevách, takže pomáhajú aj pri plynatosti, zápche a hnačkách. Pôsobia ako diuretikum, vylučujú kyselinu močovú z tela a potláčajú príznaky dny a artritídy.
Obsahujú značné množstvo železa, takže pomáhajú pri chudokrvnosti. Kyselina listová a betakarotén zasa chránia náš zrak.

Prinášame vám naše obľúbené recepty.
Nielen tie z kuchyne, lahôdky pod zub ako Jahodový džem, Jahodové pusinky, či Jahodovú polievku. Ale aj tipy, ako sa ešte dajú jahody využiť. Mimochodom, v máji a najmä júni si môžete jahody nazbierať aj sami – vyjde vás to lacnejšie (cca 2€ za kilo), máte ich absolútne čerstvé a viete, čo zbierate. Pozrite si Super jahodoviská a samozber jahôd.
Nezabudnite však na základné pravidlá:

  • Jahody jedzte čo najskôr po odtrhnutí, maximálne do troch dní
  • Umývajte si ich až tesne pred konzumáciou, inak sa vám budú rýchlo kaziť.
  • Neumyté natrhané jahody dajte na tácku, prikryte ich potravinovou fóliou a uložte na chladné miesto.

jahodové recepty

Jahodové recepty

1. Jahodovo-tvarohová zmrzlinová torta

Naše jahodové recepty začnime touto fantastickou tortičkou bez múky. Pripravila ju cukrárka Lucia Súkeníková, ktorej knižku Moje skvelé koláčiky vám odporúčame všetkými desiatimi. Lucia miluje práve toto jarno-letné obdobie, kedy začína dozrievať drobné ovocie vrátane jahôd. „Túto ovocno-tvarohovú zmes stačí dať do nádobiek zamraziť. Ak však chcete tortu, patril by sa korpus. Odporúčam čo najnižší, aby sa dala torta dobre krájať,“ odporúča Lucia.

Suroviny:

Na korpus:

  • 1 banán
  • ½ šálky otrúb (bezlepkových)

Na zmrzlinu:

  • 2 šálky jahôd
  • 1 banán
  • 250 g tvarohu (napr. hrudkovitý)

 

POSTUP:

  1. Banán rozmixujeme a zapracujeme doň otruby. Vznikne nám cesto, ktoré rozotrieme na dne tortovej formy.
  2. Jahody a banán rozmixujeme, zopár jahôd môžeme nechať vcelku. Pridáme banán, ochutnáme, ak treba, tak dosladíme. Túto  zmes nalejeme na pripravený korpus a všetko dáme zamraziť, najlepšie cez noc. Pred krájaním necháme chvíľku rozpustiť a krájame horúcim nožom.
jahodové recepty

Jahodovo-tvarohová zmrzlinová torta.

 

2. Domáci jahodový džem

Fantastický džem ideálny na palacinky, či lievance. Na opečený toast alebo vianočku. Skvelý je na koláčoch s jemne kyslou plnkou, kde sa vyvažujú chute…jednoducho, jahodový džem musíte mať doma 🙂

Suroviny:

  • 1,5 kg jahôd
  • 750 g kryštálového cukru
  • šťava z citróna

 

POSTUP:

  1. Jahody umyte, odstopkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Rozmixujte v hrnci, povarte na miernom plameni asi sedem minút a pridajte cukor so šťavou z citróna. Povarte ďalších 25 minút.
  2. Hotový džem odstavte, nalejte do čistých zaváraninových pohárov, uzavrite viečkom a otočne hore dnom na takých 10 minút.
  3. Potom jahodový džem skladujte v špajzi, kde bude chránený pred slnkom.
jahodové recepty

Jahodový džem.

3. Snehové pusinky s jahodovou omáčkou

Toto sú tie jahodové nadýchané a chrumkavé pusinky à la Brigitte Bardotová.

Suroviny:

  • bielka z troch vajec
  • 20 dkg krupicového cukru
  • 600 gramov čerstvých jahôd
  • zvlášť asi 10 kúskov jahôd
  • šťava z polovice citrónu
  • cukor podľa chuti

jahodové recepty - pusinkyPOSTUP:

  1. Bielka z troch vajec vložte do misy a začnite šľahať. Postupne pridávajte cukor.
  2. Keď je sneh tuhý, naplňte vrecko na šľahačku so širším ozdobným koncom a robte na plech vyložený papierom na pečenie malé kôpky. Nechajte odstupy asi 5 centimetrov, pretože pusinky zväčšia objem.
  3. Vložte do vopred vyhriatej rúry a pri teplote maximálne 100 stupňov Celzia sušte aspoň hodinu. Hotové pusinky by mali pod jemným tlakom praskať.
  4. Jahodovú šťavu pripravte tak, že umyjete jahody, roztlačíte a dáte do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu a cukor. Varte tak dlho, kým šťava nezhustne.
  5. Hotové pusinky oblejte jahodovou omáčkou a ozdobte ešte kúskami jahôd.

 

4. Jahodové guľky

Suroviny:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • umyté celé jahody
  • 250 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 3 lyžice múčkového cukru

Na posyp: rozpustené maslo, tvaroh na strúhanie a múčkový cukor.

POSTUP:

  1. Suroviny okrem jahôd spracujte na cesto, ktoré vyvaľkáte na plát so šírkou asi 3 až 4 milimetre.
  2. Narežte ho na štvorce veľké podľa veľkosti jahôd.
  3. Každú jahodu zabaľte do jedného štvorca a vložte do vriacej vody. Nechajte ich tam asi 5 minút a keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich.
  4. Podávajte poliate rozpusteným maslom a posypané nastrúhaným tvarohom, prípadne grankom.

samozber jahôdPrečítajte si tiež
Samozber jahôd. Kde nájdete super jahodoviská.

5. Jahodovo-kokosová panna cota s chia

Ešte jeden úžasný recept od Lucie Súkeníkovej, ktorá vie tak vypekať, že sa až za ušami oblizujete 🙂 Táto jej jahodovo-kokosová panna cota je lahôdka pre milovníkov jahôd i kokosu, pretože kombinácia kokosovej smotany, cukru z kokosových kvetov a strúhaného kokosu s jahodami je jednoducho božská.

Suroviny:

  • 200 ml kokosovej smotany
  • 50 ml vody
  • 1 lyžicu cukru z kokosových kvetov (alebo iný)
  • 2 lyžice strúhaného kokosu najlepšie v bio kvalite
  • 1 lyžicu agaru
  • 2 hrste jahôd
  • 2 lyžičky chia semienok

 

POSTUP:

Do kastróla nalejeme vodu, kokosovú smotanu a privedieme do varu. Potom prisypeme kokos a cukor, zamiešame. Primiešame lyžicu agaru a varíme asi 2 – 3 minúty. Zmes nalejeme do pohárov, ak chceme ozdobnejšie dekorovanie, poháriky nakloníme. Necháme vychladnúť a zároveň stuhnúť. Ovocnú zmes urobíme jednoducho tak, že očistené jahody vložíme do mixéra a rozmixujeme, pridáme chia semienka, nalejeme na stuhnutú kokosovú hmotu a dáme zachladiť.

jahodové recepty

Jahodovo-kokosová panna cota s chia.

6. Jahodová polievka

Veľmi osviežujúca, zdravá a chutná. Potrebujete 300 g jahôd, 50 g kryštálového cukru, 4 dcl vody, 20 g maizeny, plátky syra (podľa chuti), šťavu z citróna a soľ.

POSTUP:

  1. Uvarte v hrnci vodu s cukrom. Pridajte maizenu rozmiešanú vo vode a nechajte prejsť varom, osoľte.
  2. Do vychladnutej zmesi pridajte rozmixované jahody a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte.
  3. Podávajte ozdobené plátkom syra a kúskami čerstvých jahôd.

 

7. Jahodový šalát s mozzarellou

Umyte asi 150 gramov jahôd, odstopkujte a rozpoľte. Premiešajte s umytou a osušenou rukolou (asi za hrsť rukoly, prípadne listový šalát). Prelejte olivovým olejom a octom balsamico, osoľte, pridajte pár guľôčok mozzarelly a posypte nasekanou pažítkou. Namiesto mozzarelly môžete natrhať kúsky kozieho syru a posypať vlašskými alebo píniovými orieškami.

jahodové recepty nápoj

Ďalšie jahodové recepty a tipy

8. Na prečistenie organizmu

Vyskúšajte 3-dňovú očistnú jahodovú kúru. Na každý deň si pripravte 400 gramov jahôd, ktoré budete jesť namiesto jedla. Popoludní ich môžete doplniť malou miskou uvarenej ryže a večer zeleninou varenou na pare. Vynechajte čiernu kávu aj čierny čaj, samozrejme aj alkohol, ale tiež tuky a cukor. Pite dostatok vody.

 

9. Na výživu pleti

Urobte si jahodovú pleťovú masku. Roztlačte osem jahôd, pridajte lyžicu medu a dve lyžice jogurtu. Dobre premiešajte. Niekoho môžu jahody dráždiť, tak si zmes radšej najskôr vyskúšajte pod bradou na malom kúsku. Potom naneste na celú tvár okrem okolia očí a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Napokon umyte vlažnou vodou. Zvyšok zjedzte 🙂

 

10. Jahody na zuby

Vyrobte si bieliacu jahodovú zubnú pastu. Stačí keď jahody roztlačíte a použijete ako píling  na zuby. Potom si zuby umyte bežnou zubnou pastou, keďže jahody obsahujú cukor.

FOTO: Pixabay.com, keywordsuggest.org


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.