Máte chuť na niečo sladké, svieže a šťavnaté. Milujete tvaroh v kombinácii s čokoládou? Ak sa vám nechce veľmi vypekať, máme pre vás rýchly a jednoduchý tvarohový koláč s bobuľovým ovocím, ktorý zvládne aj menej skúsená gazdinka. Alebo aj chlap, ak chce prekvapiť svoju polovičku 🙂
Tu je recept.
Recept na tvarohový koláč s bobuľovým ovocím
Ako viete, tvaroh je veľmi zdravý a má viacero benefitov pre naše telo. Dobre zasýti a zaženie hlad – aj tento koláčik je pomerne sýty. Tvaroh neobsahuje veľa kalórií, hoci tu sme pridali aj cukor, ale čo by to bol koláčik bez cukru 🙂
Tvaroh sa trávi ľahko a pomaly, výborný je pre športovcov a obsahuje aj veľa vitamínov a minerálov. Obsiahnuté omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny sú chránia mozgové bunky, zabraňujú ich odumieraniu a podporujú ich funkciu. Tvaroh sa odporúča aj pre starších, keďže bojuje proti osteoporóze, nepáli po ňom záha a zlepšuje hladinu pH v žalúdku.
Tak vyskúšajte tento tvarohový kakaový koláčik. Pripravíte ho za 15 minút, potom už len dlhšie pečenie, okolo 50 minút, ale to zatiaľ môžete využiť na niečo iné. Rýchly a jednoduchý recept.
SUROVINY
Na cesto:
- 270 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty alebo vanilkový struk
- lyžička prášku do pečiva
- 1 žĺtok
- 4 lyžice holandského kakaa
- štipka soli
Na náplň:
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 3 bielky
- 2 lyžičky vanilkovej pasty alebo vanilkový struk
- 1 lyžica Zlatého klasu
- 250 g bobuľového ovocia podľa chuti
POSTUP
Zmiešajte suroviny na cesto a pomocou robota alebo ručne vypracujte cesto. Máte to hotové doslova za pár minút. Z cesta odoberte štvrtinu, zabaľte ju do fólie a vložte do chladničky, aby trochu stuhlo.
Vezmite si formu, my sme zvolili klasickú okrúhlu s priemerom 24 cm. Môžete dno a okraje mierne vymastiť, ale pokojne tento krok vynechajte – cesto má dostatok tuku.
¾ cesta postupne roztlačte po dne a okrajoch. Prstami ho roztláčajte, aby bolo na všetkých miestach približne rovnako hrubé. Nebojte sa toho, cesto bude pod prstami poddajné.
Pripravíme plnku: tvaroh rozmiešajte s cukrom, vanilkovou pastou a žĺtkami. Môžete pokojne v mixéri alebo len ručne. Pridajte Zlatý klas a citrónovú šťavu. Na záver pridajte ušľahaný sneh z bielkov. Túto tvarohovú náplň vylejte na korpus.
Na vrch potom poukladajte drobné bobuľové ovocie. Môže byť jeden druh, ale pokojne mrazená zmes – čučoriedky, maliny, černice… Nakoniec vyberte z chladničky ¼ cesta, ktoré ste si odložili a nastrúhajte ho na vrch koláčika.
Vložte do rúry, ktorú ste vyhriali na 180 stupňov a pečte 50 minút (podľa toho, ako poznáte svoju rúru, ako intenzívne pečie). Vyberte, nechajte vychladnúť a môžete uložiť do chladničky.
Vyskúšajte ďalšie naše recepty na
Tvarohové koláče a zákusky.
Foto: LepšíDeň.sk