Kombucha. Liečivé účinky, domáca príprava a ako ju piť

LinkedIn

Kombucha je súčasťou kuchyne, ale aj liečiteľstva už tisícky rokov. V súčasnosti ľudia opäť objavujú jej čaro. Možno ste o nej počuli – kombucha, prípadne kombuča.
Čo to vlastne je? Aké má liečivé účinky a ako si ju môžete pripraviť doma?
Základom kombuchy je obyčajný sladený zelený alebo čierny čaj, ktorý fermentuje vďaka symbiotickej kultúre tvorenej baktériami a kvasinkami, píše portál TheKitchn. Kvasinky menia cukor na alkohol, kyselinu octovú a ďalšie zložky. Vďaka tomu chutí nápoj sladko a je miere šumivý. Súčasťou čaju je rôsolovitý útvar, ktorému sa hovorí čajová huba.

Kombucha sa konzumuje nielen kvôli chuti, ale aj preto, lebo má pre naše telo množstvo benefitov. Nápoj je skvelým zdrojom baktérií mliečneho kvasenia, ktoré môžu pôsobiť probioticky. Zlepšuje trávenie, pomáha telu bojovať so zápalom a dokonca môže podporiť aj chudnutie.

 

Prospieva srdcu, črevám aj pečeni

Blahodarne na nás pôsobí už samotné pitie zeleného čaju, z ktorého je nápoj vyrobený. Kombucha je preto bohatá na antioxidanty. Tie pomáhajú napríklad udržať zdravú hladinu cholesterolu v tele a pomáhajú aj pri udržaní správnej hladiny cukru v krvi. Najmä v prípade, ak je kombucha vyrobená zo zeleného čaju, pôsobí pozitívne na pečeň, ale aj na srdce a cievy.

Kombucha obsahuje množstvo živín a látok cenných pre telo, napríklad železo, vápnik či zinok. Bohatá je ale aj na vitamíny, obsahuje napríklad vitamíny skupiny B, vitamín C,  vitamíny D, E a K. Ako píše Medical News Today, podľa niektorých vedeckých štúdií pôsobí kombucha antimikrobiálne a pomáha telu popasovať sa s rôznymi škodlivými baktériami.

Podľa niektorých výskumov podporuje pitie kombuchy aj náladu a celkové mentálne zdravie. Už nejaký ten čas je známy fakt, že psychické zdravie je úzko prepojené so zdravím čriev. Konzumácia kombuche zlepší náladu, podporí fungovanie mozgu a nervového systému. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kombuchy chráni aj pred vznikom rakoviny. Pomáha aj pacientom, ktorí trpia cukrovkou.

kombucha nápoj vo fľaši

 

Ako si kombuchu vyrobiť doma?

kombucha domáca výroba„Výrobný proces“ je úplne jednoduchý. Budete potrebovať silný čaj (na 1,5 litra vody použite 4 čajové vrecúška, použiť však môžete aj ekvivalentné množstvo sypaného čaju), 100 gramov cukru, vodu a kombuchovú kultúru (hovorí sa jej aj SCOBY kultúra). Kúpite ju na internete – nádobka so 150 ml kombuchovej kultúry vás vyjde na cca 4 eurá.
Čaj nechajte lúhovať 6 až 10 minút. Do vychladnutého čierneho alebo zeleného čaju pridajte cukor a kombuchovú kultúru (umytú vo vlažnej vode a hladšou stranou nahor).

V čistej sklenenej nádobe nechajte pri izbovej teplote fermentovať týždeň, pokojne aj dlhšie. Vrch nádoby prikryte napríklad utierkou (aj tá musí byť čistá) a upevnite ju gumkou. Je dôležité, aby zmes v nádobe mohla dýchať. Fermentácia trvá zvyčajne 6 až 12 dní, závisí to však od vašich preferencií. Čím dlhšie necháte nápoj fermentovať, tým menej bude sladký. Viac ako 12 dní by ste však kombuchu určite nechať stáť nemali.
Okrem toho, je mimoriadne dôležité všetky nástroje, ktoré budete počas výroby kombuchy používať, riadne sterilizovať a umyť. Za žiadnych okolností by totiž nemalo dôjsť ku kontaminácii kombuchy.

Čajová huba sa zvyčajne vznáša na povrchu nápoja. Ak však klesne na dno, nič sa nedeje, kultúra je stále aktívna. Samozrejme, kombuchu si dnes môžete v obchodoch kúpiť už aj hotovú. Domáca príprava má predsa len svoje čaro.

 

Kombucha so škoricou či mrazeným ovocím

Kombuchovú kultúru môžete použiť na fermentovanie opakovane. Opláchnite čajovú hubu vlažnou vodou, odlejte približne deci kombuchy a odložte do chladničky. Takto uskladnenú ju môžete používať približne 3 až 4 týždne.
Kombuchu je ideálne piť ráno na prázdny žalúdok. Ak ju pijete preventívne, vypiť by ste mali približne 2 decilitre nápoja. Aj keď kombucha obsahuje vďaka fermentácii alkohol, v nápoji ho je minimálne množstvo a pokiaľ nevypijete niekoľko pohárov kombuche po sebe, neuškodí vám.

Kombuchu si môžete dochutiť. Použiť môžete napríklad sušené alebo mrazené ovocie. Niektorým ľuďom však chutí aj s bylinkami, napríklad s levanduľou. Pridať môžete aj trochu škorice či zázvor.

kokteily chudnúcePrečítajte si tiež
Existujú chudnúce nápoje? Nie, ale tieto vám pomôžu.

Samozrejme, tak ako vždy, aj pri pití kombuchy platí, že všetkého priveľa škodí. Konzumovať by sme ju mali s mierou. Nadmerné množstvo nápoja môže zapríčiniť tráviace ťažkosti. Ak kupujete kombuchu už hotovú v obchode, dajte si pozor na pridaný cukor, ktorý často obsahuje. Ten totiž môže podľa Health Line narobiť viac škody ako úžitku.

Pitie kombuchy by mali s lekárom konzultovať ľudia, ktorí majú oslabený imunitný systém. Vzhľadom na to, že základom kombuchy je silný čaj, nemusí nápoj vyhovovať ani ľuďom, ktorí sú citliví na kofeín. V prípade citlivosti na kofeín je však možné zelený a čierny čaj nahradiť napríklad šípkovým čajom.

Zdroj: TheKitchn, Health Line, Medical News Today
Foto: Unsplash.com, Pexels.com, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author