Koriander je mimoriadne obľúbená bylinka v kuchyni a dokáže úžasne dotvoriť chuť mnohých jedál. Táto bylinka sa tiež nazýva čínsky petržlen a je všeobecne známe, že pomáha pri detoxikácii ťažkých kovov. Má protirakovinové, protizápalové, protiplesňové či analgetické účinky. A podľa Organicfacts.net obsahuje tiež zlúčeniny, ktoré regulujú hladinu krvného cukru a liečia kožné zápaly.
Ideálne je konzumovať čerstvý koriander, ktorý môžete pridávať do jedla každý deň. Môžete ho dávať do šalátov, k mäsu, pridajte ho do šťavy, alebo smoothie. Tiež sa hodí do guacamole, salsy aj polievok (skúste napríklad túto výživnú polievku z červenej šošovice a mrkvy). Môžete si tiež pripraviť skvelé koriandrové pesto – nižšie nájdete jednoduchý recept.
Ako nás koriander detoxikuje?
Schopnosť koriandra detoxikovať mozog spočíva v živej vode, ktorá sa nachádza v jeho stonkách a listoch a ktorá dokáže preniknúť hematoencefalickou bariérou. Táto živá voda obsahuje minerálne soli zložené z minerálov ako sodík, draslík a chlorid, ktoré sú naviazané na účinné fytochemikálie. Keď sa dostanú do tela, tieto cenné soli sa spoja na ceste s inými minerálnymi soľami, ktoré putujú krvným obehom, lymfou a mozgovo-miechovým mokom.
Keď cestou natrafia na aminokyseliny glycín a glutamín, naviažu sa na ne a vytvoria transmitery. „Mozog je magnetom na minerálne soli, a keď ich vytiahne z koriandra, nastane prekvapenie: fytochemikálie, ktoré cielene odstraňujú z mozgu toxické ťažké kovy, oslobodia neuróny z ich zoxidovaných zvyškov, aby mohol mozog čo najlepšie fungovať,“ vysvetľuje Anthony William vo svojej knihe Liečivá sila potravín.
(Ne)chuť koriandra
Chuť koriandra niekomu prekáža, iný ju miluje. Niekde sa však dočítate aj to, že jeho znášanlivosť súvisí s génmi… čo je nezmysel. Nepotvrdzujú to žiadne experimenty, ani vedecké výskumy. Jednoducho neexistuje gén, ktorý určuje, či má osoba averziu voči koriandru.
Odborníci vysvetľujú, že ak človek vníma chuť tejto bylinky ako silnú a prenikavú, znamená to, že rýchlosť oxidácie ťažkých kovov v jeho organizme je vyššia. To neznamená, že má v sebe viac toxických ťažkých kovov.
Skôr ide o to, že ťažké kovy (v tomto prípade ide zvyčajne o kombináciu hliníka, niklu a medi) v jeho tele rýchlo korodujú. Korózia znamená, že ťažké kovy prenikajú do lymfatického systému a slín človeka. V okamihu, keď sa koriander dotkne úst, jeho fytochemikálie sa začnú viazať na oxidačné látky – ak ich má človek v slinách veľa, môžu spôsobiť nepríjemnú chuť v ústach. Inými slovami, ak niekto nemá rád koriander, v skutočnosti ho jeho telo potrebuje, dodáva A.William.
Liečivý koriander
Koriander odstraňuje ťažké kovy a iné toxíny aj z iných systémov tela a orgánov, najmä z pečene. Výborne ju čistí. Je to jedna z byliniek, ktoré najlepšie podporujú činnosť nadobličiek, pomáhajú vyrovnávať hladinu glukózy v krvi, chránia pred priberaním na hmotnosti, psychickou otupenosťou a problémami s pamäťou.
Koriander má tiež antivírusové účinky – pomáha znižovať výskyt Epstein-Barrovej vírusu, pásového oparu.
Má takisto antibakteriálne účinky. Pomáha ničiť všetky druhy baktérií a vyplaví ich z tela. Parazity nemajú rady koriander a takisto rôzne červy.
Je preto dobré zaradiť koriander do nášho jedálnička, pridávať ho do jedál a to aj v prípadoch, ak mávate kŕče, zášklby, necitlivosť, mravčenie. Tiež zvýšte jeho konzumáciu, ak pociťujete závraty, bolesti hlavy a čeľuste, úzkosť, výpadky pamäti, nervozitu, zápchu, návaly tepla, poruchy spánku, bolesti kĺbov, či zvonenie/bzučanie v ušiach.
RECEPT na koriandrové pesto
Koriander dodáva v tomto recepte pestu nový rozmer. Môžete ho použiť ako šalátový dresing, dip alebo hustú omáčku so svojou obľúbenou zeleninou – hodí sa k všetkému. Takto si skvelým spôsobom doprajete jeho liečivé účinky – recept je na 2 porcie.
SUROVINY
- 2 plné šálky koriandra
- ¼ šálky vlašských orechov
- šťava z ½ citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- ⅛ čajovej lyžičky morskej soli
POSTUP je úplne jednoduchý. Všetky ingrediencie vložíme do kuchynského robota a dôkladne spracujeme. Pesto dáme do misky a užívame ako dip, šalátový dresing alebo omáčku.
Zdroj a foto: kniha Liečivá sila potravín, Wikipedia,
Pixabay.com, Unsplash.com