Bez problémov si ju vypestujete na záhradke alebo na balkóne, stačí dodržať pár jednoduchých pravidiel. Má sviežu zelenú farbu, vôňu a jemne pikantnú chuť, takže perfektne vynikne na čerstvom chlebíku s maslom, v tvarohovej nátierke, na zemiakoch, v polievkach, praženici, či na cestovinách. Hodí sa do rôznych omáčok, aj k ľahkým rybím špecialitám. Dochutí bylinkové maslo, čerstvé syry. Keďže tepelná úprava ničí jej arómu, dávajte ju až na konci varenia, prípadne až po dovarení ako ozdobu.
Pažítka je pre niektorých len „akási“ bylinka, ktorú prehliadajú. Pre iných pekná ozdoba záhradky – najmä keď zakvitnú fialové kvietky – ktorú však skosia, keď dorastie a vyhodia. No pre nás, ktorí vieme, aké prospešné látky obsahuje, je to výborná pochutina.
Starí Rimania verili, že pažítka zmierňuje bolesti pri spálení alebo je skvelá pri bolestiach v krku. V Európe sa pažítka spočiatku sadila okolo domu ako dekorácia a verilo sa, že odpudí škodlivý hmyz. A nepustí do domu zlo.
Malý zázrak
Pažítka (allium schoenoprasum) má výbornú cibuľovú chuť, ktorú využijete v kuchyni, ale nezahadzujte ani kvety. Aj tie sú jedlé a ozdobíte nimi napríklad šaláty.
Ak začínate pestovať pažítku, ideálna je pre ňu piesčitá pôda obohatená kompostom. Myslite na dostatok vlahy, slnečné miesto a sejte ju aspoň 10 cm od seba (približne 1,5 cm hlboko).
Odburiňujte jej okolie, pretože pažítka burinu nemá rada. Ideálna na konzumáciu je, keď má 15 až 40 cm. Zbierajte ju skoro ráno, keď sa odparí rosa. Zostrihnite ju cca 5 cm nad zemou, čím podporíte jej ďalší rast. Ak chcete mať pažítku šťavnatú, nenechajte na nej vyrásť príliš veľa kvetov. Vtedy totiž vkladá všetku svoju silu do tvorby semien a šťavnatosť sa vytráca.
Môžete ju jesť čerstvú, ale dobre sa aj zamrazuje v mikroténovom vrecúšku, aby vám vydržala aj v zime. Prípadne si ju usušte – zaveste ju „dole hlavou“ do tmavej suchej miestnosti.
Zdravá pažítka
Pažítka patrí do skupiny Allium, čiže je podobná cibuli, póru a cesnaku. Preto je bohatá na vitamín C, kyselinu draselnú aj kyselinu listovú. Podporuje naše trávenie, povzbudzuje chuť k jedlu a pomáha tvoriť žalúdočné šťavy. Znižuje krvný tlak. Má tiež protizápalové účinky a je účinná proti črevným parazitom. Doslova čistí naše črevá.
Pažítka obsahuje veľa bielkovín, mnoho minerálnych látok ako sodík, vápnik, železo alebo fosfor. Vedci dokázali, že jej pravidelná konzumácia môže chrániť pred rakovinou pažeráka, žalúdku, hrubého čreva, prsníkov, ale aj pred rakovinou pľúc.
Niektorí ocenia jej protisklerotické účinky, tiež dezinfekčné a imunostimulačné.
Ďalšie pozitívne účinky
- Pažítka obsahuje mnoho flavonoidov, antioxidantov, rastlinnej vlákniny, ktoré majú dokázateľný vplyv na zdravie človeka.
- Obsahuje alicín a ako laboratórne testy už dokázali, alicín znižuje produkciu cholesterolu. Má tak aj antivirové a antihubové účinky.
- Fibrinolytické účinky pažítky pomáhajú odstraňovať zrazeniny v cievach, čo znižuje celkové riziko ischemickej srdcovej choroby, či mŕtvice.
- Verili by ste, že už 100 gramov pažítky obsahuje 145% dennej odporúčanej dávky vitamínu A?
- Pažítka je tiež jedným z najbohatších zdrojov vitamínu K a ten je podľa vedeckých štúdií nenahraditeľný pre zdravý vývoj kostí. Podporuje tvorbu kostí a posilňuje ich. Tento vitamín tiež pomáha predchádzať poškodeniu neurónov v mozgu a tým môže prispievať k spomaľovaniu postupu Alzheimerovej choroby.
- Pažítka obsahuje veľa folátu, na 100 g vňate až štvrtinu dennej odporúčanej dávky. Folát je prirodzená aktívna forma vitamínu B9, pričom sa neraz považuje za rovnocenný s kyselinou listovou. Tá je však syntetickou formou vitamínu B9. Ako viete, vitamín B9 je nevyhnutný pre správne bunkové delenie, syntézu DNA, v tehotenstve ap.