Ľahká pečená zelenina. Jednoduchý a chutný RECEPT

LinkedIn

Zeleninu síce považujeme len za prílohu, prípadne jej dávame väčší priestor v lete. No práve v chladnejších mesiacoch je ideálna pečená zelenina, ktorá zasýti a dodá potrebné množstvo živín. Môžete ju urobiť v pare, uvariť, zapekať, niekto ju robí v mikrovlnke. My však máme pre vás jednoduchý recept, ktorý si obľúbite – ľahká pečená zelenina, navyše ideálne dochutená.

Ako totiž tvrdí známa foodblogerka Ella, „pečená zelenina je skvelá vec, treba ju len vedieť správne dochutiť. Lahodnú chuť docielite mletou paprikou, tymianom a rozmarínom.”
Pečená zelenina sa hodí ku každému jedlu, ale pokojne si ju môžete vychutnať večer pri telke alebo dobrej knihe. Namiesto nezdravých sladkostí alebo čipsov.

Najmä to dochutenie je dôležité – nebojte sa experimentovať a nevzdajte sa po jednom dvoch nie veľmi vydarených pokusoch. Hneď na začiatku môžete zeleninu posypať rascou, kurkumou, mletou paprikou a škoricou, aby jej jednotlivé kúsky dobre nasiakli týmito chuťami a vôňami. Docielite tak omnoho výraznejšiu chuť, ako keby ste korenie pridali až na konci, a zároveň ľahšie zdôrazníte prirodzenú príchuť všetkého, čo pečiete.

 

Ľahká pečená zelenina – recept

správne upečená zeleninaTakáto pečená zelenina nestráca chuť ani po niekoľkých dňoch v chladničke, takže si ju môžete zobrať aj na obed do práce. Inšpirovali sme sa spomínanou Ellou, ktorej vyšlo viacero kníh aj v slovenčine a nájdete v nich zaujímavé recepty a množstvo dobrých rád. Na začiatok odporúčame prvý diel série Lahodne s Ellou.

Mimochodom, pečenie alebo zapekanie sú ideálne spôsoby, ako zo zeleniny vyťažiť čo najviac chuti a zároveň ju čo najlepšie dochutiť. Zelenina potom zostane chrumkavá na povrchu a krásne mäkká vo vnútri, čím dosiahnete dokonalý kontrast v každom súste.
Vhodné sú na to rôzne druhy zeleniny, najmä tie dužinatejšie, ako sladké zemiaky, mrkva, paštrnák, tekvica, baklažán či cvikla.

SUROVINY

  • 1 veľkú tekvicu
  • 6 mrkiev
  • 3 malé sladké zemiaky
  • olivový olej
  • 1 polievkovú lyžicu zmesi sušených byliniek
  • 2 polievkové lyžice mletej papriky
  • za veľkú hrsť čerstvého tymianu
  • za veľkú hrsť čerstvého rozmarínu
  • soľ a čierne korenie

ovocie a zelenina podľa metabolic balancePrečítajte si tiež
10x ovocie a zelenina, ktoré odporúča metabolic balance.

POSTUP:

recept postupPredhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Tekvicu a mrkvy ošúpeme (sladké zemiaky šúpať netreba). Všetko pokrájame na približne rovnako veľké kúsky. Nakrájanú zeleninu poukladáme na veľký plech a dostatočne polejeme olivovým olejom.

recept postupPosypeme ju bylinkami, paprikou, soľou a korením. Potom spolu všetko premiešame, aby boli všetky kúsky rovnomerne okorenené. Na vrch poukladáme čerstvé bylinky.
Zeleninu pečieme v rúre asi hodinu, kým nie je pekne mäkká. Aby sa všetky kúsky rovnomerne upiekli, občas ich na plechu premiešame.

Náš tip
Dajte si záležať na tom, aby kúsky zeleniny neboli počas pečenia na sebe, lebo sa tak niektoré poriadne neprepečú. Radšej použite väčší plech alebo viacero malých.

pečená zelenina - recept


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Milan

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.