Existujú prírodné potraviny, ktoré ponúkajú všetko, čo zdravé telo potrebuje. Spôsob stravovania známy pod názvom metabolic balance je vlastne program výživy, ktorý sa riadi podľa predstáv prírody a je šitý na mieru. Metabolizmus sa cielene stimuluje, produkcia inzulínu sa prirodzene reguluje a posilňuje sa komplexné hospodárenie s hormónmi. A to je pre naše telo najdôležitejšie.
Nižšie nájdete prehľad ovocia a zeleniny, ktoré sú naozaj bohaté na vitálne látky a odporúčajú sa v tomto programe. Tiež si môžete prečítať, pre koho je metabolic balance vhodný.
Na začiatku každého osobného poradenstva vám vyškolený odborný poradca dá všetky potrebné informácie a získa od vás osobné údaje + laboratórne vyšetrenie 37 hodnôt krvi. To všetko bude následne základom zostavenia špecifického výberu potravín.
Na stránke www.metabolic-balance.sk nájdete zoznam všetkých poradcov, ktorí sú oprávnení sprevádzať programom na úpravu metabolizmu.
Ovocie a zelenina podľa metabolic balance
Základom metabolic balance je zelenina. Ako dezert je po každom jedle plánovaná porcia ovocia. Ovocie a zelenina majú vysoký obsah prírodnej vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a takzvaných sekundárnych rastlinných látok. Tieto látky majú antimikrobiálny účinok, znižujú hladinu cholesterolu, pôsobia protizápalovo, predchádzajú rakovine, zrieďujú krv a majú antioxidačný účinok.
Tu sú odporúčané druhy ovocia a zeleniny:
1. Jablko
Jablko je ovocie s najvyšším obsahom pektínu. Ten pri napučiavaní okrem vody viaže aj cholesterol a jedovaté látky, ktoré sa s potravou dostali do čreva, a stará sa o ich vylúčenie z organizmu.
Kvercetín, sekundárna rastlinná látka nachádzajúca sa v jablkách, likviduje vírusy a zabraňuje poškodeniu buniek, ktoré spôsobujú voľné radikály. Okrem toho má jablko mnoho vitamínu C, preto ho zvyknú nazývať skutočným špecialistom na obranu.
2. Ananás
V alternatívnom liečiteľstve sa konzumácia ananásu odporúča na ochranu kostí, lebo obsahuje veľkú dávku mangánu. Telo potrebuje mangán na tvorbu kolagénu, teda pevných bielkovinových vláken, ktoré sú časťou väzivového tkaniva a vyskytujú sa napríklad v kostiach, pokožke a chrupkách.
Čerstvý ananás obsahuje okrem vitamínu C najmä tráviaci enzým bromelaín. Pretože bromelaín podporuje trávenie bielkovín tým, že ich štiepi, konzumácia ananásu sa odporúča ľuďom so zníženou produkciou žalúdočnej kyseliny.
3. Avokádo
Avokádo je druh ovocia s najvyšším obsahom tukov, a práve pre tieto tuky je nesmierne cenné. Avokádový tuk tvoria z 85% nenasýtené mastné kyseliny. Pri pravidelnej konzumácii znižujú vysokú hladinu cholesterolu LDL v krvi.
Navyše avokádo obsahuje veľa kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej, dôležité vitamíny skupiny B, ktoré majú kľúčové postavenie pri procesoch metabolizmu. Potrebné sú na tvorbu, premenu a rozklad bielkovín, tukov a sacharidov.
4. Mango
Má vysoký obsah provitamínu A a vitamínov E a C. Pomáha preto zachytávať v organizme voľné radikály. Obsahové látky nachádzajúce sa v mangu sa podieľajú na obnove pokožky a sliznice, preventívne pôsobia proti procesu starnutia a posilňujú imunitný systém.
Mango postupne dozreje, keď ho zabalíte do novinového papiera a necháte odpočívať pri izbovej teplote.
5. Papája
Papája obsahuje veľa karotenoidov a tiež enzýmy rozkladajúce bielkoviny, z ktorých sa papaín podobá telu vlastným enzýmom nachádzajúcim sa v žalúdku. Konzumácia surovej papáje k jedlu podporuje trávenie bielkovín.
Viac si prečítajte v našom článku Papája – kedy a ako ju jesť + chutný recept.
6. Artičoka
Artičoka obsahuje veľa vitamínov, napríklad karotén, kyselinu listovú, vitamín C a E, ako aj minerálne látky, napríklad vápnik, horčík a fosfor. Na rozdiel od iných druhov zeleniny artičoka neobsahuje škroby, ale inulín, vlákninu tvorenú z 90% monosacharidmi, ktorá sa nemetabolizuje.
Stredne veľká artičoka obsahuje viac ako 6 gramov vlákniny, čo zodpovedá približne štvrtine dennej potreby. Inulín sa nachádza aj v cibuli, čakanke, póre a v čakankovom koreni. Artičoky obsahujú horčinu cynarín, ktorá aktivizuje pečeň a žlčník, a tým podporuje trávenie tukov.
7. Listová zelenina
Veľa druhov zeleniny, ktoré označujeme ako listovú zeleninu, obsahuje okrem horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej, vitamínu C a vitamínu B6 celý rad substancií, preventívne pôsobiacich proti srdcovým a onkologickým ochoreniam.
Medzi najvýživnejšie druhy listovej zeleniny patrí kel kučeravý, mangold, púpavové listy, špenát a čakanka. Vedci zistili, že upchaté artérie a srdcové choroby kráčajú ruku v ruke s vysokou hladinou homocysteínu.
„Hladinu homocysteínu možno udržať na relatívne konštantnej úrovni pomocou kyseliny listovej a vitamínov B12 a B6, ktoré sa v hojnej miere nachádzajú v listovej zelenine. V niektorých krajinách, kde sa stravujú prevažne vegetariánsky, nepokrývajú ľudia potrebu vápnika mliekom, ale konzumáciou zelenej zeleniny,“ popisuje dr. Wolf Funfack v knihe Metabolic Balance – Kuchárska kniha.
Zužitkovanie vápnika síce brzdí kyselina šťaveľová, ktorá sa v zelenine tiež nachádza, preto špenát a mangold môžeme ako dodávateľov vápnika vylúčiť. Všetky ostatné druhy listovej zeleniny týmto postihnuté nie sú. Dokonca z kelu kučeravého sa vápnik vstrebe veľmi dobre.
8. Kapustová zelenina
Do veľkej čeľade kapustovej zeleniny nepatrí iba biela a červená hlávková kapusta, ale tiež karfiol, brokolica, ružičkový kel, hlávkový kel, čínska kapusta, pekinská kapusta, kaleráb a ďalšie.
Jednotlivé druhy kapustovej zeleniny sa vyznačujú pomerne vysokým obsahom vlákniny, sú bohaté na minerálne látky, ale majú rôzny obsah vitamínov. Veľký význam majú horčičné oleje, ktoré sa v nich nachádzajú. Sú to zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré majú antibakteriálny a antiseptický účinok.
Okrem toho niektoré druhy kapustovej zeleniny obsahujú hneď tri substancie, ktoré spomaľujú rakovinový proces: sulforafány, flavonoidy a indoly.
Sulforafány aktivizujú detoxikačné enzýmy v bunkách, flavonoidy pôsobia detoxikačne najmä v čreve a indoly pomáhajú vyrovnávať hospodárenie s hormónmi.
9. Paštrnák
V minulosti paštrnák z kuchyne takmer vytlačili zemiaky a mrkva. V poslednom čase sa táto zelenina teší opäť čoraz väčšej obľube. Paštrnák obsahuje cenné sacharidy, veľa vlákniny, minerálne látky a extrémne veľa éterického oleja.
Hlavný olej nachádzajúci sa v paštrnáku sa podobá na rascový olej karvón. Povzbudzuje trávenie a stimuluje nervový systém. Zmierňuje žalúdočné a črevné ťažkosti, preto sa v ľudovom liečiteľstve odporúčal proti boleniu brucha.
10. Zeler
Buľvový aj stonkový zeler obsahuje éterický olej apiín, horčiny a hormón podobný inzulínu. Zeler má povzbudzujúci účinok na tráviaci systém, nadobličky, nervový systém, mozog a celkový metabolizmus.
Pre koho je program vhodný?
Účasť v programe Metabolic Balance® má zmysel pre deti, mládež, dospelých aj seniorov, ktorí chcú trvalo zlepšiť svoju momentálnu hmotnostnú a/alebo zdravotnú situáciu. Význam, konkrétne rady a tipy dáva doktor Wolf Funfack v knihe Metabolic Balance®: (Ne)diéta.
Tento program je podľa neho určený pre všetkých, ktorí:
- sa chcú zbaviť nadváhy a dostať sa na normálnu, zdravú telesnú hmotnosť
- chcú odstrániť svoje zdravotné problémy súvisiace s nadváhou, napríklad vysoký krvný tlak alebo diabetes typu 2
- nezávisle od veku chcú byť opäť plní energie a výkonní
- chcú skončiť s nekonečným hľadaním správnej diéty
- majú trvalý záujem o zdravú zmenu výživy, ktorá je pre nich osožná
- chcú objaviť nové stravovacie návyky a reakcie ich organizmu na ne
- chcú predísť nadváhe, a tým minimalizovať riziko poruchy metabolizmu tukov a cukrov
- chcú zistiť, ako môže prirodzený koncept výživy zlepšiť ich stav pri početných civilizačných chorobách bez toho, aby boli odkázaní na užívanie množstva liekov.