Tento letný koláčik nám pripravila priateľka Katarina z Chorvátska…a bol absolútne úžasný. Svieži a lahodný. Kombinácia kokosového korpusu a mascarpone krému spolu s letným bobuľovým ovocím vytvára doslova nebíčko v papuľke 🙂 Môžete využiť to, čo vám práve dozrieva – jahody, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle…
Vyskúšajte náš skvelý letný koláčik s kokosovým korpusom, mascarpone a ovocím.
Recept na letný koláčik
Recept nie je vôbec zložitý ani prácny, máte ho hotový za hodinku. U nás, žiaľ, zmizol za pár hodín a chutil predovšetkým deťom 🙂
SUROVINY
- 500 g mascarpone
- 125 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice kvalitného rumu
- ½ vanilkového struku alebo vanilkového extraktu (alebo iba vanilkový cukor)
- 60 g práškového cukru
- 1 citrón
- 500 g ovocia podľa chuti (napr. maliny, jahody, čučoriedky, černice)
- 200 ml sladkej smotany na šľahanie
POSTUP
Rozdeľte si vajíčka na bielka a žĺtka, vymixujte 4 bielka do hustej peny. Potom postupne pridávajte po troškách práškový cukor a miešajte asi 5 až 10 minút. Musí vzniknúť naozaj hustý krém, aby sa tvorili akoby také malé bielkové čiapočky. Následne pridajte strúhaný kokos a to už premiešajte opatrne len lyžicou, nie mixérom.
Nalejte túto kokosovú zmes do tortovej formy (s priemerom 25 až 30 cm) a dajte piecť do vyhriatej rúry na cca 30 minút, pri 180 stupňoch Celzia. Záleží však na tom, akú silnú máte rúru, niekedy stačí 25 minút pri 160 stupňoch. Hmota sa má skôr vysušiť ako prepiecť.
Kokosový korpus dajte chladiť a zatiaľ si pripravte krém z mascarpone. Zmiešajte mascarpone, grécky jogurt, 2 lyžice rumu, vanilkový extrakt, cukor, pár kvapiek citrónu.
Sladkú smotanu si samostatne vyšľahajte v inej nádobe a pridajte postupne, opatrne k mascarpone a zľahka premiešajte, aby bol krém nadýchaný.
Krém potom rovnomerne rozotrite na vychladnutý kokosový korpus a urovnajte pomocou stierky.
Napokon ozdobte ovocím, ktoré máte – my sme použili jahody a čerstvé černice. Pokojne môže byť aj kyslejšie bobuľové ovocie, ktoré vytvorí so sladkým korpusom a krémom skvelú kombináciu. Letný koláčik odložte na 2 – 3 hodiny do chladničky a potom servírujte.
Možno vám zostane krém, ktorého je naozaj bohato – môžete si ho neskôr dať s pohárom ovocia alebo len tak do kávy 🙂