Dokonalosť orechov spočíva v tom, že výborne chutia a obsahujú veľké množstvo blahodarných látok pre každú časť nášho tela. Rôznymi spôsobmi, v rôznej forme alebo konzistencii sa ich snažte pridávať do každého jedla. Sú prísadou do müsli, müsli tyčiniek, sušienok a krekrov, prípadne na posypanie jogurtov a šalátov. Dajú sa využiť pri pečení chleba, v čoko brownies, pri pečení zákuskov a tort. Určite máte svoje obľúbené orechy, ale my tentoraz odporúčame mandle. Povieme si o ich liečivých účinkoch.
Dobré je, že chutia aj samotné fantasticky – poslúžia ako malý olovrant alebo keď máte chuť na „niečo dobré“. Mnoho ľudí sa však celkovo orechom vyhýba pre ich obsah tuku, no do zdravého stravovania by sme ich mali zaradiť bez ohľadu na kalórie.
Okrem toho nie všetky kalórie sú rovnaké, dať si za hrsť orechov a tyčinku Mars vôbec nie je to isté 🙂
Protirakovinové mandle
Mandle sú zdrojom mangánu, horčíka, vápnika (obsah vápnika je vyšší ako v mlieku), selénu, železa a draslíka. Obsahujú antioxidanty, vlákninu a bielkoviny. Mandle patria medzi super potraviny, ktoré majú protirakovinové účinky.
Okrem toho zlepšujú kvalitu kože, vlasov, nechtov, kostí, zubnej skloviny, srdca a ciev. Práve vitamín E zabezpečí, že budete mať krásnu a žiarivú pleť.
Foodblogerka Lucia Súkeníková odporúča mandle ako skvelú alternatívu pri alergii na mlieko či múku. Vyrába sa z nich mandľové mlieko a mandľová múka.
Mandle chránia srdce
V troch štúdiách v USA a na Torontskej univerzite v Kanade sa zistilo, že mandle nás chránia pred srdcovými chorobami. Prečo?
Pripisuje sa to ich jedinečnému zloženiu. Mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré tvoria 90 percent tuku mandlí odbúravajú „zlý“ LDL cholesterol a znižujú krvný tlak.
„Antioxidanty, vrátane vitamínu E, chránia pred radikálmi. Draslík povzbudzuje krvný obeh, horčík pomáha pri činnosti srdcového svalu, meď prispieva k cirkulácii kyslíka a udržiava zdravé cievy,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková. Vychovala stovky odborníkov v oblasti mikrobiológie a biomedicínskeho inžinierstva, úspešné sú jej knihy, napríklad Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku.
Mimochodom, výsledky 120 000 osôb zapojených do testu na Harvardovej univerzite potvrdili, že stačí konzumovať 150 gramov mandlí týždenne a dosiahne sa tento pozitívny účinok.
Ako mandle nakupovať?
Pri kúpe je vhodné kupovať mandle v škrupine z dôvodu oxidácie.
Takto ich však zoženiete málokde, preto kupujte aspoň mandle v šupke. Okrem toho, že vydržia dlhšie a je v nich zachovaný obsah živín, sú lacnejšie, ako lúpané mandle. Dajú sa ľahko olúpať tak, že ich na noc namočíme do vody. Na druhý deň sa šupka ľahko odstráni aj bez sparovania.
Ideálne je kupovať mandle v bio obchodoch alebo u niekoho, koho poznáte. Napríklad na známom bratislavskom trhovisku Miletička kúpite mandle za 1,70€ za 100 gramov. Pani vám povie, ako ich pestujú, zbierajú a dosušujú. Sú domáce a mimoriadne chutné. Začína ich zvyčajne predávať od konca septembra až do Vianoc. K nim neskôr pridáva aj domáce lieskové oriešky.
Mandle v kuchyni
Mandle sú asi najvšestrannejšie orechy a ich chuť sa ľahko kombinuje s inými prísadami pri pečení a varení.
Pri pečení používajte najmä mleté mandle, napríklad v koláčoch či chlebe. Skvele chutia aj rozdrvené ako prísada do dezertov.
Urobte si mandľové mlieko, ktoré je rozhodne zdravšie a chutnejšie ako to kupované, umelé v obchodoch. Môžete ho použiť pri príprave smoothies, müsli, ovsenej kaše a pri pečení.
Upozornenie pekárok a cukrárok – mandle nie sú natoľko hladké ako kešu alebo para orechy a pri príprave jedál ako orechový syr, cheesecake alebo pesto ťažšie získate žiadanú konzistenciu. Myslite na to.
Aj podľa Lucie Gažovej alias Lulus sú mandle základnou surovinou v mnohých dezertoch. Vždy ide buď o mandľovú múku, alebo sekané mandle. Mandľovú múku môžete kúpiť už pripravenú a pomletú, alebo si ju pripraviť doma tak, že jednoducho pomeliete celé alebo plátkové mandle. Mandle vždy musia byť olúpané, aby mala múka krásnu bledú farbu.
„Časom som zistila, že mám vďaka nim viac energie, čistejšiu pleť, lesklejšie vlasy a pevnejšie nechty, čo potlačilo všetky obavy a dnes už bez orieškov nevydržím. Za pár dní vždy miniem celý pohár orechového masla, čo je pochúťka, na ktorú nedám dopustiť, a aj vďaka nemu sa cítim zdravšie,“ prezrádza svetoznáma foodblogerka Ella Woodwardová, ktorá má úspech aj so svojimi knihami.