Niekedy to proste nejde inak. Namiesto jedného koláčika si doprajete hneď štyri….lebo je tááákýýý dobrýýý. Dám si iba jeden riadok čokolády, len pár keksíkov, iba…a zrazu je obal z čokolády prázdny a v škatuli zostali posledné dva keksíky. Poznáte to? 🙂 Občas to so sladkým preženieme všetci a potom máme výčitky. Že sme toho zjedli priveľa a určite poriadne priberieme. Pritom málokto si uvedomí, akú cukrovú nálož dal svojmu organizmu a ako ho prekyslil. Čo ako viete, vôbec nie je zdravé.
Prekyslenie znamená, že v tele je znížená koncentrácia zásaditých minerálov (vápnika, sodíka, draslíka, horčíka, železa). A práve tieto minerály a ich dostatočné množstvo v organizme sú dôležité na jeho správne fungovanie, aby bunky v tele mali dobré životné prostredie, a tak nedochádzalo k ich degenerácii, a aby procesy v tele prebiehali správne.
Nesprávnymi potravinami (a sem patria aj sladkosti) vznikajú v tele rôzne odpadové látky, napr. kyseliny. Týchto kyselín sa telo potrebuje zbaviť. A na to slúžia zásadité minerálne látky, ktoré sa tak odčerpávajú z tkanív a je hotovo: dôsledkom toho sa začnú kaziť zuby, rednúť kosti, ale prichádzajú aj iné vážnejšie zdravotné problémy.
Nielen so sladkým…
Zjednodušene môžeme povedať, že jeme príliš veľa potravín, ktoré spôsobujú v tele odčerpávanie zásaditých minerálov. „Príkladom môže byť nadmerné používanie bielej múky. Jeme ju na raňajky, desiatu, obed, olovrant a ešte aj na večeru vo forme chleba, rožkov, pagáčov, sladkého pečiva, múčnikov, cestovín,“ vysvetľujú Peter Planieta a Zuzana Marková v knihe Pečieme s láskou. „Biela múka sa vyrába len z vnútornej vrstvy jadra obilného zrna. Otruby a klíček sú odstránené. A práve v otrubách (obale) a klíčku sú minerálne látky. Čiže biela múka je ochudobnená o tieto potrebné zásadotvorné prvky. Na rozdiel od bielej múky sa celozrnná múka získava mletím celých obilných zŕn, a teda obsahuje aj minerály.“
Tipy, čo po sladkom
Keďže sladkosti spôsobujú nežiaduce prekyslenie, ponúkame vám konkrétne tipy, ako zmierniť ich negatívne účinky na náš organizmus. Sladkosti odčerpávajú z tela minerály, preto ich tam musíme opäť dostať, a to tak, že dodáme telu potravu, ktorá tieto minerály obsahuje. Tým docielime vyrovnanie pH organizmu.
Po sladkostiach odporúčame konzumovať tieto potraviny:
- chlorellu, spirulinu – sú to riasy, ktoré obsahujú veľké množstvo zásaditých minerálov, ako aj chlorofyl, a tým eliminujú kyselinotvorný efekt napr. mlieka, cukru, múky. Tak vyrovnávajú pH. Dostať ich vo forme tabliet.
- nori – je to riasa, ktorá má rovnaké účinky ako vyššie uvedené. Kúsok plátku alebo pomrvenú riasu môžete požuť v ústach, má príjemnú slanú chuť.
- citrónovú šťavu – hoci má citrón kyslú chuť, pôsobí na organizmus zásadotvorne. Preto odporúčame vyžmýkať si citrón do vody a smelo sa napiť.
- bylinkové čaje – napr. žihľavové, skorocelové, mätové. Divo rastúce bylinky sú vysokým zdrojom minerálov.
- zásaditú vodu – na trhu existujú rôzne zariadenia, tzv. ionizátory, ktoré vyrábajú vodu so zásaditým pH.
- surovú zeleninu, zeleninové šťavy – majú vysoko zásadotvorné účinky, ale aby sme nezaťažovali organizmus komplikovanejším trávením, odporúčame nekonzumovať vzápätí po sladkostiach, ale ako samostatné jedlo.
- mandle – sú to orechy so zásadotvornými účinkami. Dajte si preto pár z nich do úst, keď jete sladké.
- slivka umeboshi – silne zásadotvorná potravina, rýchla pomoc pri prekyslení.
Ďalšie rady
Spomínanými potravinami pomôžete telu vyrovnať sa s negatívnym vplyvom sladkostí na organizmus. Ak by sme mu nepomohli a nedodali minerály, telo by ich začalo brať z kostí, zo zubov, z vlasov, iných tkanív. Ešte máme pre vás pár jednoduchých tipov, ako znížiť vplyv prekyslenia:
- Pre správnu rovnováhu pH je tiež dôležité dôsledne rozhrýzť a prežúvať potravu (enzýmy v slinách neutralizujú kyseliny už v ústach).
- Robte si aj dychové cvičenia, učte sa dýchať zhlboka – odvediete tým viac oxidu uhličitého, čím zlepšíte pH krvi.
- Pravidelne sa hýbte na čerstvom vzduchu, čím zlepšíte prekrvenie. Už obyčajná pravidelná chôdza vie robiť zázraky – prečítajte si o tom.
- Relaxujte, oddychujte, vykonávajte tie aktivity, ktoré vám robia radosť, sústreďte sa na pozitívne veci vo svojom okolí, pomáhajte druhým, tešte sa z drobností života.