Máte radi nugát? V čokoláde, bonbónoch…alebo aj v zákuskoch. Mňam. My ho milujeme, a hoci do tohto koláčika nejde žiadny nugát, budete mať pocit, že ho jete. Bude sa vám rozplývať na jazyku a jeden kúsok vám nebude stačiť 🙂
Nugátové rezy majú totiž netradičnú plnku, ktorá sa pripravuje naozaj jednoducho a pritom chuť je vynikajúca. Kokosový korpus a na tom maslovo-nugátová plnka. Vyskúšajte, určite nebudete sklamaní.
Recept na nugátové rezy
Kokosový korpus máte pripravený do polhodiny aj s pečením. Naň potom ide ten nugátový krém. Naozaj nie je v ňom nugát, no máte pocit, že ho jete. Ten nugát si vlastne pripravíte len zo štyroch surovín – cukor, žĺtka, kakao a maslo. Dôležité je robiť to nad parou, nie na priamom ohni.
SUROVINY
- 7 bielkov
- štipka soli
- 2 lyžice studenej vody
- 330 g kryštálového cukru
- 150 g kokosovej múčky
- 60 g hrubej múky
- 1 lyžica maizeny
- šľahačka
PLNKA – nugátový krém
- 7 žĺtkov
- 80 g kryštálového cukru
- 4 lyžice kakaa
- 250 g masla
POLEVA: 100 g čokolády na varenie a 65 g masla
POSTUP
Kokosový korpus: z bielkov, soli a vody vyšľaháme tuhý sneh. Za stáleho šľahania pridávame cukor. Kokosovú múčku zmiešame s múkou a po lyžiciach vmiešame do snehu. Cesto vylejeme do vymasteného a hrubou múkou vysypaného plechu a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Pripravíme si nugátový krém: žĺtky s cukrom a kakaom vyšľaháme nad parou na hustý krém. Maslo vymiešame a po lyžiciach všľaháme do vychladnutého krému.
Na vychladnutý múčnik natrieme tento krém, zarovnáme a polejeme roztopenou čokoládou vymiešanou s maslom. Dokonale stuhnutý múčnik krájame nožom namáčanom v horúcej vode.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte tiež
6 receptov na lahodné dobroty ku káve. A bez múky.
Zdroj a foto: Wikimedia/ Juergen Jeibmann,
Torty a zákusky (Zdenka a Vladimír Horeckí)