Paella je jedlo, ktoré mnohí Slováci ani neochutnali, hoci o ňom pravdepodobne počuli. Je to španielske národné jedlo, základom je ryža a vzniklo niekedy v 19.storočí vo Valencii na východe Španielska. Ryža je totiž dôležitou súčasťou španielskej kuchyne a nájdete ju vo viacerých tradičných jedlách.
Existujú samozrejme rôzne verzie paelly, pričom najznámejšie sú Paella Valenciana, Paella de Marisco a Paella Mixto. Vo všeobecnosti však možno paellu pripraviť použitím akejkoľvek zložky, ktorá sa dobre kombinuje s ryžou. Najčastejšie je to teda okrem ryže zelenina, mäso (kuracie, králičie, či kačacie), tiež fazuľa, korenie, slimáky alebo morské plody.
My máme pre vás skvelý recept, ktorý nájdete aj v knihe Máme doma vegána – paella z troch fazúľ, k tomu hrášok a čili.
Paella z troch fazúľ – recept
Z týchto surovín dostanete asi 6 porcií, príprava vám zaberie vyše pol hodinky a samotné varenie asi 65 minút. Potrebujete hlavne špeciálnu väčšiu nádobu/panvicu z nerezovej ocele, paellon, ktorý má plochú základňu a kruhový tvar.
Základom dobrej paelly je vždy ryža a potom olivový olej, prípadne mäso. Náš recept je však vegánsky, takže mäso odpadá 🙂
Tajomstvom chutnej paelly je šťavnatá ryža, ktorá sa však nerozpadá. Ideálna je ryža calasparra, nájdete ju skôr v internetových obchodíkoch, ale pokojne môžete použiť klasickú guľatozrnú.
SUROVINY
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 najemno nakrájané strúčiky cesnaku
- štipka drveného sušeného čili
- 225 g nakrájaných paradajok
- 1 ČL údenej mletej papriky
- 450 g ryže na paellu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 175 g varenej fazule navy (drobná biela fazuľa, cca 2,30€ za pol kila)
- 115 g kajanu indického (obľúbený druh šošovice v Indii, u nás Toordall, asi 4 eurá za pol kila)
- 125 g varenej červenej fazule
- 60 g mrazeného hrachu – rozmrazeného
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- 60 g pečených pásikov červenej papriky
- 60 g nakrájaných zelených olív bez kôstky
- 1 veľký citrón nakrájaný na 8 mesiačikov
- petržlenová vňať
Prečítajte si tiež
Ryža. Naozaj obsahuje arzén? A ako ju správne variť?
POSTUP:
Vo veľkej panvici na paellu alebo liatinovej panvici na smaženie (s priemerom 25 cm) na strednom ohreve zohrejeme olivový olej, pokým nezačne bublinkovať. Pridáme cibuľu a opekáme ju 2 minúty, alebo kým nezmäkne. Potom primiešame cesnak a opekáme ho 30 sekúnd, alebo pokým nezačne voňať. Pridáme sušené čili, paradajky a papriku. Primiešame aj ryžu a varíme asi 2 až 3 minúty.
Do panvice prilejeme zeleninový vývar a dobre premiešame. Privedieme ho do varu a potom ho 20 minút zakrytý varíme na miernom ohreve. Potom primiešame fazuľu navy, kajan indický a červenú fazuľu. Panvicu prikryjeme a varíme ďalších 10 minút.
Do zmesi vsypeme aj hrášok a bez toho, aby sme ju miešali, ju zakrytú varíme ďalších 10 minút, alebo kým nie je fazuľa a hrášok dobre prehriaty. Potom panvicu odstavíme z ohrevu.
Ochutíme soľou a korením. Paellu rovnomerne posypeme pásikmi červenej papriky a olivami. 5 minút ju necháme odstáť. Ozdobíme ju petržlenovou vňaťou a mesiačikmi citróna a podávame.
Zdroj: internet, kniha Máme doma vegána, Wikipedia
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Biocare.sk, CountryLife.sk