Na jar i v lete to láka von, do prírody, parku, či do lesa. Rozbite trošku stereotyp uplynulých dní a vychutnajte si pobyt v prírode. Pripravte si dobroty, zbaľte deku a o dobrú náladu máte postarané. Či už sa vyberiete do najbližšieho parku, na lúku alebo do záhrady, piknik vás nakopne pozitívnou energiou na niekoľko ďalších dní. Máme pre vás tip na skvelý piknikový koláčik, ktorý je rýchly, jednoduchý, ale uvidíte, ako vám v prírode zachutí.
Mimochodom, piknik pochádza z francúzskeho pique-nique (čítaj piknik) a jeden z prvých záznamov o pikniku môžeme nájsť aj v rozprávke o Robinovi Hoodovi. Takže či už sa chcete cítiť ako francúzsky kráľ alebo dobrodružne ako Robin Hood, nie je nič ľahšie ako vychutnať si dobré jedlo pod holým nebom.
Recept na piknikový koláčik
K špeciálnej atmosfére vám určite dopomôže aj náš piknikový koláčik. Túto jednoduchú rýchlovku zvládne naozaj každý. Koláč je výborný aj k nedeľnej kávičke a ak vám zostane aj na druhý deň na raňajky…ale to málokedy, lebo taký je chutný 🙂
SUROVINY
- 5 vajíčok
- 250 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 120 ml vody
- 120 ml oleja
- 320 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
PLNKA
- 400 g ovocia
- 250 g hrudkového tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 žĺtok
- kôra z citróna
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Náš osvedčený tip: neoddeľujte žĺtky od bielkov, šľahajte všetko spolu na najvyšších otáčkach aspoň 5 minút. Cesto bude nadýchané a ušetríte si prácu s kopou riadu.
Pridáme vodu, olej a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto poriadne premiešame a vylejeme na papierom vystlaný plech. Klasická veľkosť cca 30x40cm, ak použijete menší plech nevadí, koláčik bude akurát vyšší.
Ak chcete aby vám papier na pečenie lepšie priľnul k plechu stačí plech pofŕkať čistou vodou.
Na cesto poukladáme ovocie napríklad jahody, kiwi, pomaranč, čučoriedky, mrazené maliny, skrátka všetko čo doma nájdete. Fantázii sa predsa medze nekladú.
Potom si v miske zmiešame tvaroh s práškovým cukrom a žĺtkom. Do tvarohu pridávame ešte citrónovú kôru, ktorá koláčikom dodáva úžasnú vôňu. Tvarohovou zmesou posypeme koláčik.
No a potom už len šup do rúry vyhriatej na 200°C. Po vložení koláčika ihneď znížime teplotu na 170°C a pečieme do zlatista približne 30-40 minút.
Upečený koláčik necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a nakrájame na kocky. Koláčik je ľahký, šťavnatý, voňavý a hlavne finger friendly 🙂
K nedeľnej kávičke môžete zvoliť aj luxusnejší variant tohto koláčika. Stačí navrch pridať lyžicu vyšľahanej šľahačky prípadne vanilkovú zmrzlinu.
Dobrú chuť.