Potočnica – jedna z najstarších liečiviek. 5 receptov, účinky a pestovanie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potočnica lekárska alebo tiež žerucha potočná je už od antiky známa takmer ako všeliek. Vyskytuje sa pri potokoch, v nivách riek, v prameniskách a rozhodne sa ju oplatí nazbierať. Uistite sa, či je voda v jej okolí čistá a potom zbierajte – povieme, ako ju spracovať a čo z nej pripraviť. Na aké zdravotné problémy je potočnica vhodná?

Potočnica lekárska

Ako píšu autori Josef Jonáš a Jiří Kuchař vo svojej knihe Svet prírodných antibiotík, „názov pochádza z latinského nasitortium, nos trápiaci, pretože má špecifickú vôňu a jej šťava vyvoláva kýchanie. Pripisovalo sa jej, že pomáha vyhladzovať pleť a podporuje rast vlasov, čomu zodpovedá aj jej ľudový názov hladkošešulka.“

Už oddávna sa odporúčalo užívať potočnicu pri problémoch s trávením. Považuje sa za močopudnú a prospešnú pre činnosť dýchacích orgánov. Rimania jej pripisovali „rozum bystriace účinky“ a používali ju do šalátov a ako korenie, pretože jej semienka majú podobne pikantnú chuť ako semená horčice.

Využitie a spracovanie

potočnica lekárska využitie receptyPotočnica sa stala v minulosti aj vyhláseným prostriedkom proti skorbutu a dôležitým zdrojom vitamínu C. Rastlinu si obľúbil aj Napoleon Bonaparte. Keď prechádzal cez Erfurt, najal dvoch tamojších najlepších záhradníkov, ktorí v roku 1809 založili v Saint Léonarde pri Paríži a v Saint Gratiene obrovské potočnicové záhrady podľa nemeckého vzoru.

Pri zbere vyberajte tmavozelené, svieže lístky bez známok žltnutia a vädnutia. Môžete ich zabaliť do mokrej utierky a uchovať v chladničke cca 4 dni.
Potočnicu kúpite napríklad ako bylinné kvaky, za 50 ml fľaštičku dáte asi 4 eurá.
Sušenú potočnicu kúpite na gramy, povedzme 100 g je za cca 10 eur.

Využíva sa najčastejšie čerstvá vňať, ktorá obsahuje vitamíny A, B1, B2, D a E. Veľmi bohatá je na vitamín C, ktorého obsahuje až 80 miligramov na 100 gramov. Nájdeme v nej aj síru a jej významné zlúčeniny zvané rhodanidy. Z ďalších prvkov najmä sodík, železo, jód, fosfor, draslík a vápnik. Tiež glykozidy horčičného oleja, triesloviny, horčiny, karotén a éterické oleje. Obsahuje aj významnú horčičnú silicu glykonasturtín a dosiaľ málo preskúmaný raphanol.

Ako nám prospieva a lieči

Potočnica obsahuje už spomenuté rhodanidy (thiokyanatany), vo vode rozpustné sírnaté soli, ktoré z nej robia prirodzené antibiotikum vysoko účinné pri zápale močového mechúra a pri bronchitíde.
V tomto prípade ju možno užívať aj nasekanú na chlebe s nátierkou – chuťou dokonca prekoná pažítku. Zvýšený podiel rhodanidov v slinách má navyše protektívne antibakteriálne účinky na zuby, pretože v dôsledku zníženého výskytu baktérií v dutine ústnej sa znižuje riziko tvorby zubného kazu.

Potočnicové prípravky nájdete už aj u nás, v rôznych bio obchodoch, veľmi obľúbené sú napríklad aj vo Francúzsku.

  • posilňujú žalúdok a krvotvorbu
  • liečia rany
  • mierne znižujú krvný tlak
  • utišujú bolesti
  • pomáha vylučovať toxínov
  • užíva sa proti črevným parazitom
  • znižuje aj hladinu krvného cukru

potočnica lekárska využitie recepty

Pripravte si z potočnice…

Všeobecne sa odporúča jesť potočnicu denne, čerstvo natrhanú bylinu v čase kvitnutia, čiže od apríla do septembra. Pomáha prečistiť organizmus. Čerstvo vytlačená šťava je vhodná na vonkajšie použitie ako vynikajúci prostriedok proti lupinám.

ikona zdvihnutý palecPotočnicový nálev na vnútorné použitie: nasekajte 200 gramov listov vrátane byliek, zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút lúhovať. Potom užívajte chladný nálev v malých dúškoch.

ikona zdvihnutý palecPotočnicový čaj si pripravíte z dvoch čajových lyžičiek čerstvo nasekaných kvetov, ktoré sa zalejú štvrť litrom vriacej vody a nechajú sa štvrťhodiny vylúhovať. Denne sa pijú tri šálky.

ikona zdvihnutý palecStudený bavorský výluh sa pripraví z troch hrstí čerstvých lístkov potočnice, ktoré sa vložia do litra studenej vody a nechajú sa cez noc vylúhovať. Po precedení sa pijú dve až tri šálky denne.

ikona zdvihnutý palecPotočnicová tinktúra sa pripraví z čerstvých lístkov, ktorými sa naplní fľaša do dvoch tretín a zaleje sa štyridsaťpercentným liehom. Po dvoch týždňoch sa scedí a naleje do tmavej fľaše. Zvyčajne sa užíva 10 kvapiek trikrát denne alebo sa tinktúra nakvapká do vody a používa sa ako kloktadlo.

ikona zdvihnutý palecDip z potočnice je vynikajúci ku grilovaným rybám, k zemiakom, či na akúkoľvek zeleninu.
Vezmite 500 g listov potočnice, 6 lyžíc bieleho jogurtu, 3 lyžice smotany, šalotku, trošku citrónovej šťavy, soľ a korenie. Listy nasekajte na jemné kúsky, všetko zmiešajte a dochuťte podľa seba.

sušené bylinkyPrečítajte si ďalšie články zo sekcie
BYLINKY a LIEČIVKY.

Ako pestovať potočnicu

potočnica lekárska využitie receptyJe faktom, že v poslednom období je vo voľnej prírode potočnica vzácnejšia ako kedysi. Dokonca je považovaná za chránenú, keďže je kriticky ohrozená.

No pokojne si ju môžete pestovať doma v záhradke alebo na balkóne. Dorastá do výšky od 30 cm až po jeden meter, ale to nie vždy. Kvitne drobnými bielymi štvorpočetnými kvietkami so žltým stredom a to od apríla do septembra. Rastlinka zostáva zelená aj v zime.

Nasaďte si ju napríklad k jazierku, do okna, na terasu či balkón. Má rada piesčité dno. Pri pestovaní v byte potrebuje tienisté miesto, najlepšie na chladnejšej severnej strane. Udržiavajte pôdu vlhkú, to je dôležité.

Foto: Vecteezy.com, Pixabay.com, Freepik.com, Wikimedia


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.